Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rojava’da Jina Emînî eylemleri: Özgürlük yolunda kararlılıkla ilerleyeceğiz


HABER MERKEZİ – Jîna Emînî’nin fotoğrafının zafer meşalesi olarak kalacağını söyleyen Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadınlar, kadınların özgürlük yolunda kararlılıkla ilerleyeceği vurgulandı. 

 

Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınlar, “Jin jiyan azadî” direnişinin 2’nci yıl dönümünde alanlara çıktı. Kadınlar, “İdama hayır özgür yaşama evet” kampanyasına da katığım çağrısı yaptı. 

 

QAMIŞLO

 

Kongra Star, Qamişlo kentindeki Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi önünde onlarca kadının katılımıyla basın açıklaması düzenledi. Katılımcılar, kırmızı önlükler giyerek Jîna Emînî ve 23 Ağustos’ta Süleymaniye’de Türkiye’nin hava saldırısında katledilen gazeteciler Gulîstan Tara ve Hêro Behadîn’in fotoğraflarını taşıdı. Basın açıklaması, Kongra Star Sözcüsü Ibtîsam Hisên tarafından okundu.

 

Elî, “Kadınları yok sayarak kendi çıkarları doğrultusunda kullanıyorlar. Yaşamda renksiz ve sessiz bırakılan kadınları göz ardı ettiler, rol ve toplumda misyonsuz bırakılarak boğdular. Bu nedenle toplum uzun yıllardır tek taraf, tek zihniyet tarafından yürütüldüler.  Bu da sınıflaşma, baskı, fakirlik, soykırım, açlık, savaş ve çatışmaya neden oldu” denildi. Kürdistan ve dünyada kadın ve çocukların hedef alındığı saldırılara da dikkat çeken Ibtîsam Hisên konuşmasında, Jîna Emînî şahsında tüm katledilenleri anarak, “Jin, jiyan, azadî” direnişini selamladı. 

 

Açıklamada, “Abdullah Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa demokratik çözüm” hamlesi ve KJAR’ın İran’daki idamlara karşı başlatmış olduğu “İdama hayır, özgür yaşama evet” kampanyasını her alanda, tüm etkinliklerde destekleme, bu kapsamdaki eylemleri yükseltme çağrısı yapıldı.  Açıklamanın ardından kadınlar, Jîna Emînî’nin anısına başörtülerini yakarak “Jin, jiyan, azadî” sloganları attı.

 

Suriye Kadın Meclisi de Qamişlo’da bir açıklama yaptı. Açıklama, kadın örgüt ve hareketlerinin üyeleri ile siyasi partilerin katılımıyla Suriye Kadın Meclisi Halkla İlişkiler yöneticisi Gulîstan Evdike tarafından okundu.

 

Jîna Emînî’yi anan Evdike, “Jîna Emînî adı gibidir, İran ve Rojhilatê Kürdistan’daki tüm kadınlar için devrim sembolü oldu. Bu slogan Süveyda’dan alındı. Kuzey ve Doğu Suriye’de direnişin temeli oldu” dedi.

 

KOBANÊ

 

Kobanê kentinde de açıklama yapıldı. Kongra Star Kobanê Yönetim üyesi Xunav Xelîl, yaptığı konuşmada, İran rejiminin binlerce kadını tutukladığını ve onlarcasını idam ettiğini ifade ederek, kadınların özgürlük yolunda kararlılıkla ilerleyeceğini vurguladı.

 

TEBQA

 

Tebqa’da Zenûbiya Kadın Topluluğu Meclisi öncülüğünde düzenlenen etkinlikte, Demokratik Özerk Yönetim, Suriye’nin Geleceği Partisi, İç Güvenlik Güçleri-Kadın temsilcileri ve şehit ailelerinin de katılımıyla bir anma etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlikte, Jîna Emînî anısına mumlar yakıldı ve onun hayatını, maruz kaldığı işkenceyi ve “Jin, jiyan, azadî” direnişini anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

 

MINBIC

 

Zenûbiya Kadın Topluluğu Minbic Kantonu Meclisi ise seminer verdi. Seminerde, Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadınların rolüne dikkat çekilerek, “Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınlar öncülük ediyor, büyük adımlar attı ve zafer kazandılar. Kadınlar, dünyayı tehdit eden en büyük terörist örgütünü Kobanê’den Baxoz’a ve Dêrazor’a kadar yendi” denildi. 

 

DEREZOR

 

Dêrazor Kantonu’ndan onlarca yurttaş yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte, Dêrazor Sivil Meclisi adına Dêrazor Kantonu Vergi Müdürlüğü Eş Başkanı Rehma Elî Elî, Jîna Emînî davasının İran ve dünya genelinde yankı uyandırdığını, ayrıca bu dava konusunda uluslararası bir soruşturma başlatılması ve katillerden hesap sorulmasını istedi. Zenûbiya Kadın Topluluğu Meclisi üyesi Seher El Mistefa, Jîna Emînî’nin fotoğrafının zafer meşalesi olarak kalacağını söyledi.

 

Şehit Aileleri Meclisi adına konuşan Esma El Xelef, yürüyüşlerinin dünyadaki zulme ve despotizme karşı direniş mesajı olduğunu söyledi. El Xelef, Jîna Emînî için adalet çağrısında bulundu.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version