Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Papa’dan ABD Başkan adayları Trump ve Harris hakkında yorum: İkisi de ‘hayata karşı’; kötünün iyisini seçin

Papa’dan ABD Başkan adayları Trump ve Harris hakkında yorum: İkisi de ‘hayata karşı’; kötünün iyisini seçin


Guglielmo Mangiapane / AFP)

Katolik dünyasının lideri Papa Francis, 12 günlük Güneydoğu Asya ziyaretinin ardından Roma’ya dönerken uçakta basının sorularını yanıtladı. Yaklaşan ABD başkanlık seçimlerinde Katolik seçmenlere tavsiyesi sorulan Papa Francis, seçmenlerin “yaşama karşı olan” “iki kötüden daha az kötü olanı” seçmeleri gerektiğini söyledi.

Papa, kendisine sorulan soruya verdiği cevapta, Donald Trump’ın göçmenlere karşı acımasızlığı ve Kamala Harris’in kürtaj haklarını desteklemesi nedeniyle Amerikalı Katolik seçmenlerin “kötünün iyisini” seçmek zorunda olduklarını söyledi.

Francis göçmenlerin reddedilmesini “büyük günah” ve “zalimlik”, kürtajı ise “cinayet” olarak nitelendirdi. Her ikisinin de “yaşama karşı” olduğunu ve açıkça yanlış olduğunu söyledi.

Francis, Güneydoğu Asya ve Okyanusya’ya yaptığı uzun seyahatin ardından Roma’ya dönerken uçakta düzenlediği basın toplantısında, “Göçmenleri göndermek, büyümelerine izin vermemek, yaşamalarına izin vermemek yanlış bir şeydir; bu zulümdür” dedi. Kürtaj konusunda ise, “bir çocuğu anne karnından uzaklaştırmak da cinayettir çünkü orada yaşam vardır. Ve bu konular hakkında açıkça konuşmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Ancak kürtaj hakkını destekleyen birine oy vermenin ahlaken kabul edilebilir olup olmayacağı sorulduğunda Papa şu yanıtı verdi: “İnsan oy vermelidir. Ve kişi daha az kötü olanı seçmelidir. Hangisi daha az kötü? O hanımefendi mi yoksa o beyefendi mi? Bilemiyorum. Herkes kendi vicdanına göre düşünmeli ve karar vermelidir.”

Papa, 2018 yılında kürtajı “bir sorunu çözmek için kiralık katil tutmaya” benzetmiş ve bu yıl yayınladığı en son papalık belgesinde kilisenin kürtajı, ölüm cezasını ve ötenaziyi reddettiğini kesin bir dille ifade etmişti.

Papa Francis göreve geldiğinde ilk gezisini 2013 yılında, Akdeniz’i geçen göçmenlerin Avrupa’ya giriş noktası haline gelen İtalya açıklarındaki Lampedusa adasına yapmıştı. Papa, adada göçmenlerin kötü durumuna karşı “kayıtsızlığın küreselleşmesini” kınamıştı.

Papa o zamandan beri insan kaçakçılığını acımasızca kınamış ve güvenli göç yolları çağrısında bulunmuştu. Papa, göçmenleri reddetmenin büyük bir günah olduğunu defalarca tekrar etmişti.

Papa Francis, 2016’da Cumhuriyetçilerin önseçimleri sırasında, daha fazla göçmeni sınır dışı etme ve Meksika’yı sınıra örülecek duvarın parasını ödemeye zorlama vaatleri nedeniyle Trump’ ın “Hıristiyan olmadığını” öne sürmüştü.

Papalık uçağıyla Meksika’dan Roma’ya dönen Francis o sırada “Nerede olursa olsun sadece duvarlar inşa etmeyi düşünen ve köprüler inşa etmeyen bir kişi Hıristiyan değildir” demişti.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version