Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Papa, Belçika’yı ziyaret etti: Katolik Kilisesi’nin çocuk istismarı geçmişi sebebiyle Kral ve Başbakan tarafından eleştirildi

Papa, Belçika’yı ziyaret etti: Katolik Kilisesi’nin çocuk istismarı geçmişi sebebiyle Kral ve Başbakan tarafından eleştirildi


Papa’nın Belçika ziyaretinde gündemde Katolik Kilisesi’nin çocuk istismarı geçmişi vardı. Belçika Kralı ve Başbakan, Papa ve Vatikan’dan somut adımlar atmasını istedi.

Bir Katolik üniversitesi olan KU Leuven’in kuruluşunun 600. yılı için Cuma günü Belçika’ya gelen Papa 3 günlük ziyaretine Brüksel’de başladı. Papa Fransuva, Brüksel’deki Laken Kalesi’ni ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, Roma Katolik din adamları tarafından uzun yıllar boyunca işlenen sayısız istismar vakasından söz etti. Papa, çocukken istismara maruz kalanların acı verici tanıklıklarından değindi.

Belçika Başbakanı De Croo, Katolik Kilisesi’nden geçmişle yüzleşme konusunda somut adımlar atmasını, kelimelerin yeterli olmadığını ve mağdurların çıkarlarını kurum içindeki çıkarların önüne koymasını talep etti.

Kral Philippe de Francis’e sert sözlerle yüklendi ve Kilise’den işlenen suçların telafisi için “durmaksızın” çalışmasını talep etti. Hem kral hem de başbakan, Kilise’nin Belçika’da bekar annelerin bebeklerini evlatlık vermeye zorlanmasındaki tarihi rolüne de değindi.

Belçika’da son yirmi yılda ortaya çıkan istismar ve sistematik örtbas olaylarının ardından Kilise’nin güvenilirliği büyük yara almıştı. Bir Kilise raporuna göre, Belçika’da sadece 2012 yılından bu yana 700’den fazla istismar şikayeti ve ihbarı yapıldı.

Papa Francis ise istismar vakalarını “Kilisenin mağdurları dinleyerek ve onlara rehberlik ederek kararlılık ve azimle mücadele ettiği bir bela” olarak nitelendirdi. Roma Katolik Kilisesi bünyesinde yeni istismar vakalarının meydana gelmesini önlemek için dünya çapında kapsamlı bir program uygulandığını da sözlerine ekledi.

Papa daha sonra ayrıca konuşma metninden saparak sözlerine şöyle devam etti: “Küçüklerin istismarı bir utanç kaynağıdır. Af dilemeli ve bu sorunu çözmeliyiz. Bunu Hıristiyan alçakgönüllülüğü ile çözmeliyiz. Utanç duymamız için tek bir olay yeterlidir. Kilise olarak özür dilemeliyiz. Bu bizim utancımız ve yüz karamızdır”.

Papa’nın ziyareti sırasında konakladığı Brüksel’deki Vatikan Büyükelçiliğinde Cuma gününün ilerleyen saatlerinde istismardan kurtulan 15 kişiyle özel bir toplantı yapması bekleniyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version