Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

New York Belediye Başkanı hakkındaki iddianame açıklandı: Türk hükümetinden rüşvet almakla suçlanıyor

New York Belediye Başkanı hakkındaki iddianame açıklandı: Türk hükümetinden rüşvet almakla suçlanıyor


ANGELA WEISS / AFP

New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkındaki iddianame açıklandı. Federal savcılar, Adams’ı Türkiye hükümetinden rüşvet ve para almakla suçladı. Adams’ın Türkiye’den aldığı rüşvetler karşılığında Türkevi’nin açılışını sağladığı ifade edildi.

Savcılar, 2014’ten bu yana Erdoğan rejimi ile yakın ilişki içinde olan Adams’ı mali dolandırıcılık, rüşvet ve seçim kampanyası için illegal para almakla suçluyor.

İddianamede Adams’ın yaklaşık on yıl boyunca “zengin yabancı iş adamları ve kendisi üzerinde nüfuz sahibi olmak isteyen en az bir Türk hükümet yetkilisi de dahil olmak üzere lüks uluslararası seyahat gibi uygunsuz değerli menfaatler aradığı ve kabul ettiği” suçlaması yer alıyor.

57 sayfalık iddianamede, bu yolsuz ilişkilerin Adams’ın Brooklyn ilçe başkanlığı dönemine dayandığı ve büyük şehir siyasetindeki yükselişinin kısmen pahalı seyahat ve otel konaklamaları hediyelerinin yanı sıra yasadışı kampanya parası almaya yönelik bir suç planıyla beslendiği iddia ediliyor.

İddianamede, Adams’ın New York belediye başkanlığına aday olma planlarını açıkladığı 2018 yılında, yaklaşan belediye başkanlığı kampanyası için yasadışı kampanya katkılarını kabul ettiği ve istediği iddia ediliyor.

Türkevi suçlamanın merkezinde

Eylül 2021’de federal savcılar, ismi açıklanmayan Türk yetkilinin Adams’a, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın ziyareti öncesinde yeni bir Türk konsolosluk binasının (Türkevi) açılışını hızlandırması için şehir itfaiyesine baskı yaparak “geri ödeme sırasının kendisinde olduğunu” söylediğini belirtiyor.

İddianamede, “2021 ve 2022 yıllarında Türk yetkili tarafından ayarlanan ücretsiz seyahat ve seyahatle ilgili diğer rüşvetler karşılığında Adams talimatları yerine getirdi” deniyor.

İddianamede, “Adams’ın baskısı nedeniyle … FDNY’nin gökdelenin yangın güvenliğine ilişkin değerlendirmesinden sorumlu FDNY yetkilisine, kabul etmemesi halinde işini kaybedeceği söylendi ve Adams’ın araya girmesinin ardından gökdelen Türk yetkilinin istediği şekilde açıldı.” ifadeleri yer aldı.

Bu sabah federal ajanlar belediye başkanının resmi konutu Gracie Mansion’da arama yaparak Adams’ın telefonuna ve elektronik cihazlarına el koydu.

Adams, “Şu anda federal hükümetin beni federal suçlarla itham etme niyetinde olduğuna inanıyorum” dedi. “Eğer öyleyse, bu suçlamalar tamamen yanlış ve yalanlara dayalı olacaktır.”

Adams’ın yönetiminin üst düzey üyeleri de benzer aramalarla karşı karşıya kaldı. Geçtiğimiz yıl belediye başkanının telefonlarına, kampanyası ile Türk hükümeti arasındaki olası bağları araştıran federal ajanlar tarafından el konulmuştu. Adams’ın kampanya çalışanı Brianna Suggs’ın Brooklyn’deki evi de o dönemde arandı.

Adams’ın baş danışmanı Lisa Zornberg bu ay aniden istifa ederek “artık etkin bir şekilde hizmet veremeyeceğini” söyledi.

Soruşturmalar, üst düzey belediye başkan yardımcılarının, bu yardımcıların akrabalarının davranışlarını ve kampanya bağışlarını inceledi.

Soruşturmada Erdoğan’a yakın vakıflar ve Türkiye’nin New York eski Başkonsolosu da olmak üzere hükümetle ilişkili pek çok kişi ve kurumun ismi geçiyor.

Erdoğan rejimi ile bağlantıları soruşturuluyordu; New York Belediye Başkanı’nın yolsuzluk iddianamesi hazır

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version