Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

New York Belediye Başkanı Adams, yakın çevresine dair soruşturmalar nedeniyle istifa baskısıyla karşı karşıya


New York Belediye Başkanı Eric Adams üzerinde, yakın çevresiyle ilgili yürütülen soruşturmalar nedeniyle istifa baskılarının arttığı yorumları yapılıyor. Son olarak New York itfaiyesinden iki eski yöneticisinin rüşvet suçlamalarıyla karşı karşıya kalmasının da Adams’ı zor duruma soktuğu ifade ediliyor.

New York Belediye Başkanı Eric Adams ve çevresindeki isimler hakkında halihazırda devam eden en az 3 ayrı soruşturma olduğu biliniyor.

Bunlardan biri Adams’ın seçim kampanyası sırasında Türk hükümetinden bağış alıp almadığı ve New York’taki konsolosluk binası Türkevi’nin inşaatının açılışına onay verilmesi için bizzat İtfaiye Dairesi’ne baskı yapıp yapmadığına odaklanıyor.

Bu çerçevede FBI ajanları geçtiğimiz yıl Kasım ayında, Adams’ın seçim kampanyasındaki bağışlardan sorumlu isimlerden biri olan Brianna Suggs’ın evine baskın yapmışlardı. Daha sonra FBI’ın Adams’ın yanında çalışan isimlerden biri olan Azerbaycan kökenli Rana Abbasova ve eski bir Türk Hava Yolları çalışanı olan Cenk Öcal’ın konutlarına da baskın yaparak arama yaptıkları belirtildi.

Belediye Başkanı Eric Adams açılışından sonra Türkevi’ni ziyaret etti.

VOA Türkçe’nin ulaştığı kaynaklar, soruşturma kapsamında bu iki isim dışında başka bazı Türk vatandaşlarının da evlerine baskınlar yapıldığını ve bazı isimlerin de soruşturma kapsamında ifadelerine başvurulduğunu ifade etti. VOA Türkçe’nin, evine yapılan baskın sonrası ulaştığı Abbasova soruları yanıtlamayı reddetmiş ve avukatının gerekli açıklamayı yapacağını söylemişti. Gelinen noktada bazı Türk vatandaşlarının bir kısım Türk şirketlerinin New York’ta yürüttükleri ticari faaliyetler ve belediye ile ilgili bazı işlemlere dair kimi bilgileri FBI’la paylaştıklarına dair iddialar da VOA Türkçe’nin ulaştığı bilgiler arasında yer alıyor.

Tüm bunların ardından FBI, New York belediye başkanının mobil cihazları ve bilgisayarına da bir süre el koyarak arama yaptı.

Eric Adams bu soruşturmayla ilgili olarak tüm çalışanlarına FBI ve kolluk kuvvetleriyle tam bir işbirliği yapmaları ve tüm belge ve bilgileri en şeffaf şekilde paylaşmaları talimatı verdiğini basın önünde de açıkladı. Henüz bu soruşturmaya ilişkin Adams’a yönelik suçlamaların neler olduğu net olarak bilinmiyor.

Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları ve istifalar

Adams’ın çevresindeki isimler üzerinden devam eden bir başka soruşturma da New York Emniyet Müdürü Edward A. Caban’ın geçtiğimiz günlerde istifasıyla sonuçlanan bir yasal süreç. Bu soruşturma da Caban’ın ikiz kardeşinin işlettiği bir gece kulübünün güvenliği ile ilgili konuları içeriyor. Kendisi de eski polis memuru olan ve 2001 yılında işten çıkarılan Edward Caban’ın kardeşi James Caban’ın da yürütülen soruşturma kapsamında cep telefonuna el konulmuştu. Bu durum Edward A. Caban ve özel kalem müdürü ve iki ayrı karakol amirinin de cep telefonlarına el konulması şeklinde genişleyince şehir idaresi Caban’dan polis şefliğinden istifa etmesini istedi. Caban da görevinden istifa etti. Caban’ın özel kalem müdürü de cep telefonuna el konulmasının ardından emekliliğini isteyerek görevden ayrıldı.

İstifa eden polis şefi Edward A. Caban ve New York Belediye Başkanı Eric Adams

Eric Adams’ın yakın çevresine odaklanan bir başka soruşturma da Belediye Başkan Yardımcısı Philip Banks III hakkında. Banks’in biri danışmanlık şirketi sahibi diğeri de okul yönetimleriyle ilgili bir görevde bulunan iki yakınının adının karıştığı bir yolsuzluk soruşturması kapsamında hakkında devam eden bir yasal süreç bulunuyor. Danışmanlık şirketi sahibi Terrence Banks’ın aynı zamanda 2021 yılında Eric Adams’ın seçim kampanyasında bağış toplama işlerinde de görev aldığı biliniyor. Henüz başlangıç aşamasında olduğu ifade edilen soruşturma kapsamında David Banks ve Philip Banks’ın da mobil cihazlarına el konuldu ve incelemeler yapıldı. Bu soruşturmanın bazı belediye ihaleleri etrafında yürütüldüğü ifade ediliyor.

Eric Adams’ın çevresinde bazı başka yakın çalışma arkadaşları hakkında da yürütülen yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları da olduğu biliniyor. Bu isimlerden birinin Adams’ın yakın çalışma arkadaşı ve Asya İşleri Direktörü Winnie Greco, bir diğer ismin de emlak işlerinden sorumlu Eric Ulrich olduğu ifade ediliyor.

Öte yandan son olarak New York İtfaiyesi’nin iki eski şefi, bazı izinler ve işlemler için on binlerce dolar rüşvet talep ettikleri yönündeki suçlamaları kabul etmedi. Savcılık yetkilileri Pazartesi günü, iki eski itfaiye birimi yöneticisi Anthony Saccavino ve Brian Cordasco hakkında rüşvet, yolsuzluk ve yalan beyan suçlamaları hakkında açıklamalar yaptı. Saccavino ve Cordasco, gözaltına alınmalarının ardından 250 bin dolar kefaletle serbest bırakıldılar. Tarafların avukatları suçlamaları şiddetle reddetiklerini dile getirdi. Suçlamalar her ne kadar doğrudan Belediye Başkanı Eric Adams’la bağlantılı olmasa da belediye çalışanları ile ilgili olması ve devam eden soruşturmaların ardından gelmesinin Adams’ı sıkıntıya sokabileceği ifade ediliyor.

Tüm bu devam eden soruşturmalar ve medyada yer alan istifa baskısı ve görüşlerinin ardından New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın Pazartesi akşamı Demokrat Parti adına düzenlenen bir bağış toplama etkinliğine katılmadığına dikkat çeken yorumlara da rastlanıyor.

Exit mobile version