Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Netanyahu’ya suikast planladığı iddia edilen bir İsrailli tutuklandı; Türkiye bağlantısı dikkat çekiyor

Netanyahu’ya suikast planladığı iddia edilen bir İsrailli tutuklandı; Türkiye bağlantısı dikkat çekiyor


AHMAD GHARABLI / AFP

Polis ve Shin Bet tarafından yapılan ortak açıklamaya göre İsrail polisi, İran istihbaratı tarafından Başbakan Benjamin Netanyahu da dahil olmak üzere üst düzey İsrailli yetkililere suikast planlamak üzere görevlendirildiği iddia edilen bir İsrail vatandaşını tutukladı.

Açıklamada, “Bir İsrail vatandaşı İran istihbaratı tarafından İsrailli yetkililere suikast düzenlemek üzere görevlendirildi. İki kez İran’a girdi ve görevleri yerine getirmek için ödeme aldı” denildi.

Açıklamada Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Shin Bet şefi Ronen Bar’ın yanı sıra diğer üst düzey yetkililerin de hedefler arasında olduğu belirtildi.

Polis, “uzun süre Türkiye’de yaşamış bir işadamı” olan İsrail vatandaşının Türk ve İranlı kişilerle bağlantıları olduğunu söyledi.

Yerel medyada Aşkelon kentinden bir Yahudi olduğu bildirilen İsrailli’nin Mayıs 2024’te İran’ı ziyaret ettiği belirtildi.

Polis, bu seyahat sırasında kendisinden İsrail’de “para ya da silah” transferi yapmak, kalabalık kamusal alanların fotoğraflarını çekmek ve Tahran tarafından işe alınan diğer İsraillileri tehdit etmek gibi güvenlik görevlerini yerine getirmesinin istendiğini söyledi.

Soruşturma, tutuklanan kişinin Ağustos ayında bir kamyonla İran’a kaçırıldığını ortaya çıkardı. Oradayken başka İranlı istihbarat ajanlarıyla tanıştığı ve onlardan suikast saldırılarını teşvik etmek de dahil olmak üzere İsrail topraklarında İran için faaliyetler yürütmesi istendiği iddia edildi.

Önerilen suikastlardan bazıları Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’nin Temmuz ayında Tahran’da öldürülmesinin intikamı olarak nitelendirildi.

Polis, şüpheliden ayrıca İsrail’in Mossad casusluk teşkilatı üyelerini çifte ajan olarak işe almak da dahil olmak üzere ek görevler yerine getirmesinin istendiğini söyledi.

İsrailli şahıs 1 milyon dolar avans istedikten sonra, toplantılara katıldığı için kendisine 5 bin avro verildi ve gelecekte kendisiyle temasa geçileceği söylendi.

Üst düzey bir Şin Bet yetkilisi “Bu, İran istihbarat ajanlarının İsrail’deki terörist faaliyetleri desteklemek üzere İsrail vatandaşlarını devşirmeye yönelik muazzam çabalarını örnekleyen çok ciddi bir vakadır” dedi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version