Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Narin cinayeti: Tutuklu sayısı 12’ye çıktı; yengesi ‘kasten öldürmeye iştirak’ suçundan tutuklandı

Narin cinayeti: Tutuklu sayısı 12’ye çıktı; yengesi ‘kasten öldürmeye iştirak’ suçundan tutuklandı


Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedeni bulunan Narin Güran cinayetine ilişkin yürütülen soruşturmada gözaltına alınan tutuklu Fuat Güran’ın eşi Hediye Güran ile iki akrabası Ş.K. ve İ.Ķ. adliyeye sevk edildi. Narin’in kuzenleri savcılık tarafından serbest bırakılırken, yengesi Hediye Güran, ‘kasten öldürmeye iştirak’ suçundan tutuklandı. Tutuklu sayısı 12’ye yükseldi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, Narin’in diş kalıbının alınmasının ceset deforme olduğu için alınmasının mümkün olmadığı aktararak; “Alınmış bir diş kalıp örneği mümkün değil. Çünkü dişler dökülmüş” dedi.

Diyarbakır Bağlar ilçesi kırsal Tavşantepe Mahallesi’nde 21 Ağustos’ta kaybolan, 19 gün sonra dere yatağında, çuval içerisinde ve üzeri taş ve çalılıklarla kapatılmış cesedi bulunan Narin Güran cinayetine ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sürüyor.

Ek gözaltı süresinin dolması nedeniyle yenge Hediye Güran jandarmadaki sorgusunun ardından dün adliyeye sevk edildi.

Hediye Güran’ın adliyedeki işlemleri devam ederken sahte ihbar nedeniyle gözaaltına alınan ve Narin’in yakınları olduğu öğrenilen İ.K. ile Ş.K’nin jandarmadaki işlemleri tamamlandı.

İşlemlerin ardından şüpheliler de adliyeye sevk edildi. Narin’in kuzenleri savcılık tarafından serbest bırakıldı. Yenge Hediye Güran’ın ‘kasten öldürmeye iştirak’ suçundan tutuklandı.

Soruşturma kapsamında, otomobilinde Narin’e ait DNA izleri bulunan amcası Salim Güran, cesedi taşıdığını itiraf eden Nevzat Bahtiyar, Narin’in annesi Yüksel Güran ve ağabeyi Enes Güran’ın da aralarında bulunduğu 12 kişi tutuklandı.

Amcaya soruldu: Jandarmayı neden dinledin?

Olay günü Van’da olan Narin’in amcası Fuat Güran, bir gün sonra köye geldi. Narin’in arama çalışmalarıyla ilgili Jandarma ekipleri Fuat Güran hakkında önemli bir tutanak tuttu. Jandarma ekiplerinin tutanağında; Narin’i arama çalışmalarıyla ilgili ekiplerin birbirleriyle konuştuğu sırada, Fuat Güran’ın personele gizlice yaklaşarak konuşulanları dinlemeye çalıştığı yer aldı. Bu tutanak soruşturma dosyasına konuldu.

Sahte ihbar ve yangın

Soruşturma kapmasında, Narin ile ilgili gelen yanıltıcı ihbarlar arasında Fuat Güran’ın da ihbarda bulunduğu; Narin ile ilgili başka köyün ismi verilerek kolluk ekiplerini yanıltmaya çalıştığı öğrenildi. İfadesi alınan şüpheliye çıkan yangınla ilgili de soru soruldu.

Detaylı ifade

Gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemede “Suç delillerini yok etmek” suçlamasıyla tutuklanan Fuat Güran’ın, savcılıktaki detaylı ifadesi şöyle:

“Ben hatırladığım kadarıyla 03/07/2024 tarihinde Van ilinin bir köyünde çalışmak için 15-16 kişiyle birlikte gitmiştim. 21/08/2024 tarihinde sabah erken saatlerde işimizi bitirmiştik. Biçerin bakımını ve temizliğini yapıyorduk. Öğle saatleriydi… Daha sonra römorkun çekisinde kırık olduğu için kaynatıcıya götürdüm ve işim bitene kadar saat baya geç olmuştu.

‘Eşim aradı, Narin kayıp dedi’

Akşam saatlerinde Van merkezde, ailem için alışveriş yaptım. Hatırladığım kadarıyla 19.00-20.00 civarlarında yola çıktım. İşçisi bulunduğum kişilerin traktörü ile dönüyordum. Hatırladığım kadarıyla saat 20.30 sıralarında eşim Hediye Güran beni arayarak, ‘Narin gözükmüyor, arıyoruz’ dedi. Ben de hızlıca gelmeye çalıştım ancak traktör olduğu için yolculuk süresi uzun oldu.

Ben, 22/08/2024 günü saat 15.00-17.00 civarlarında köye varmıştım. Köye varınca evime uğradım. Evde sadece küçük çocuklarım Damla, Ecrin ve Mustafa vardı. Çocukların söylediği kadarıyla eşim Hediye ise Arif Güran’ın evindeymiş. Eşyaları eve bırakıp ben de hemen ağabeyim Arif’in evine gittim. Sonraki süreçte ben de yanlarında bulundum.”

Yönlendirme ihbar da soruldu

“Yeğenim Narin kayıp olduğu süre içerisinde ben köyde herhangi bir şüpheli duruma rastlamadım. Herhangi bir duyum almadım” diyen Fuat Güran’a savcılık soru sormaya başladı.

Savcılık 28/08/2024 tarihinde verdiği ifadesinde “Narin şu köyde olabilir” diye söyleyen Güran’a bu yanıltma ihbarı sordu. Güran bu soruya, “Çarıklı’da olabileceği hususunu tahmin olarak söylemiştim; hatta diğer köyler olan Seni, Karakoç, Kankırte gibi çevre köylerde de olabileceğini söylemiştim ancak tutanakta sadece Çarıklı yazılmıştır” diye cevap verdi.

Nevzat ve Salim sorusu

Savcılık, Fuat Güran’a, itirafçı Nevzat Bahtiyar ve amca Salim Güran’ın ifadelerini hatırlatılarak tekrar sordu.

Fuat Güran, bu soruya şu cevabı verdi: “Ben Nevzat Bahtiyar’ı, köylümüz olmasından dolayı tanırım. Herhangi bir samimiyetim yoktur. Salim Güran ise zaten ağabeyimdir ve ağabeyimle de aramızda herhangi bir sorun yoktur. Ben genelde dışarıda olduğum için ağabeyim ile Nevzat arasındaki samimiyeti bilmiyorum. İfadelerindeki hususlarda bilgim yoktur. Ağabeyim Salim Güran’ın böyle bir eylemde bulunmasına ihtimal vermiyorum. Kesinlikle onunla ilgili bir şüphem yoktur. Nevzat Bahtiyar’ın ise neden bu şekilde bir ifade verdiğini bilmiyorum. Salim hem tarlaları ekip biçtiği için hem de muhtar olduğu için bir sorunumuz olduğunda halleder. Bazen ağabeyim Erhan Güran’a da bu konularda danışır.

Jandarmayı neden gizlice dinledin?

Salim Güran’ın kardeşi Fuat Güran’ı şüpheli duruma düşüren hareketlerinden birisi de gizlice Jandarmayı dinlemesiydi. Savcılık Güran’a bu detayı, “Kolluk tutanaklarında arama faaliyetlerinde bulunan jandarma personeline görünmeden yaklaştığı ve kolluk personelinin konuştuklarını dinlemeye çalıştığına ilişkin husus” soruldu.

Güran, “Ben kesinlikle bu hususu kabul etmiyorum. Ben bu çalışmalar esnasında sadece yardımcı olmaya çalıştım” diye cevap verdi.

Whatsapp aramalarını sildi

Soruşturma dosyasında Fuat Güran da, Whatsapp yazışmalarını silen kişiler arasında yer alan isimlerden biri olarak yer alıyor. İfade alımına devam edilen Fuat Güran’a “Salim Güran isimli şahsın köyde herhangi biriyle ilişkisi olduğuna dair bir bilgi ve görgüsü olup olmadığı” soruldu.

Güran da buna, “Benim kesinlikle Salim Güran’ın köyden herhangi biriyle ilişkisinin olduğuna dair bilgim ve görgüm bulunmamaktadır” dedi.

Güran’a, “Kolluk tutanaklarında Whatsapp görüşme geçmişinin silindiğine dair hususlar” hatırlatılarak soruldu.

Fuat Güran bu soruya ise “Ben Whatsapp üzerinden ara sıra görüşme yaparım ancak kiminle ne görüştüğümü hatırlamıyorum. Ben arama geçmişini sürekli silerim. Bu olaya özel olarak silmedim. Kimse bana bu olayla ilgili olarak telkinde bulunmadı. Whatsapp görüşmelerinde de kimseyle bu konuda konuşmadım. Uzun süren traktör yolculuğunda ve sonrasında kayıp yeğenimi ararken ne zaman bu hususu düşünüp de arama geçmişimi sildiğimi hatırlamıyorum” diye cevap verdi.

‘Kimseyi yanlış yönlendirmedim’

Fuat Güran şöyle devam etti: “Benim olayla ilgili kesinlikle bir bilgim ve görgüm bulunmamaktadır. Ben kesinlikle kolluk birimlerini de yanlış yönlendirmedim. Narin’i kimin ne şekilde öldürdüğünü bilmiyorum. Ağabeyim Salim ile Nevzat arasındaki ilişkilerden bilgim yoktur. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum.”

Eşi de olay saatinde Narin’in evinde miydi?

Tutuklanan Fuat Güran’ın eşi Hediye Güran’ın da ifadelere göre, Narin’in eve gidiş saatlerinde Arif Güran’ın evinde olduğu iddia ediliyor. Narin’in annesi Yüksel Güran verdiği ifadesinde, olay günü kendisinin öğle saatlerinde evine çamaşır götürdüğünü ve ondan sonra Hediye Güran’ın iki kez kendilerine geldiğini söyledi. Anne Yüksel Güran, Narin’in en son görüntüsünün göründüğü 15.15’deki saatte Hediye Güran’ın kendi evlerinde olduğunu iddia etmişti.

Nahit Eren açıkladı: Narin’in diş örneği alınamadı

TELE1 ekranlarında yayınlanan ‘Kayıt Dışı’ programının konuğu olan Diyarbakır barosu Başkanı Nahit Eren, şunları aktardı:

‘Soruşturmanın ilk gününden bugüne kadar eksiklik konusundaki bütün değerlendirmelere katılıyorum. Ama otopsi işlemiyle ilgili değerlendirmeleri düzeltmem lazım. Narin’in bacağıyla ilgili ilk açıklamayı yapan bizdik. Çünkü sosyal medyada çok fazla iddia atıldı. Adli tıp sürecinde bekleyen tek kişi Baran’dı.

İlk otopsi işlemindeki ön bulgulara göre, özellikle Nevzat’ın açığa çıkan ifadesine göre, Narin’i baş aşağı torbaya yerleştirdiğini, Narin’in bir bacağının dışarıda kaldığını, torbayı bağlamak için ip bulamadığını ve Narin’in çantasının kemerini torbayı bağlamak için kullandığını söylüyor. Bu durumda, Narin’in sol bacağının üzerinde dizden aşağı herhangi bir et parçası olmadığı, kemiklerin üzerinde bir canlı müdahalesi olduğunu söylemiştik ama bu galiba yanlış anlaşıldı. Buradan kastımız su içerisinde kemiğe, daha doğrusu Narin’in sol bacağına belli ki canlılar… Ben bunu araştırdım sordum o dere yatağı balıklarıyla meşhur.

‘Beklemek gerekiyor…’

Narin’in ilk kaybolduğu andan itibaren özellikle sulama kanalında çalışmalar yapılıyor. Devlet Su İşleri’nin büyük bir su kalanı var. 1 hafta boyunca o su kanalı Narin’in bulunduğu dereye yönlendiriliyor ve debisi inanılmaz derecede artıyor. Suyun yoğun arttığı kanala yönlendirdikleri ve suyu da Narin’in bulunduğu dereye yönlendirdikleri için inanılmaz bir debi var. Bunu neden izah etmeye çalışıyorum? Kemik tek bir et parçası olmadan duruyordu. Tabii ki Adli tıp raporunu bekleyeceğiz. Narin’e ait dizden aşağı etler sarkık bir şekilde dizden kırık olsa orada görülür. Biraz daha beklemek gerekiyor.’

‘DNA örneklerinin kaybolması için makul bir süre’

91 DNA örneğinin İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilmediğini ifade eden Eren şöyle söyledi:

“91 adet biyolojik anlamda DNA testine konu olan örnek İstanbul’a gönderilmedi. Bu 91 örnek Diyarbakır Adli Tıp Kurumu’nda incelemeye tabi tutuldu. 91 adet numune dediğimiz şey, torbadan, Narin’in eşyalarından, vücudundan, ağzından alınan sürüntü dediğimiz örnek alınır. Bu bir organ değil, et parçası değil, kemik değil. 91 örnek Diyarbakır Adli Tıp Kurumu’nda incelendi. Bu 91 örnek Narin’e temas eden üçüncü bir şahsın DNA örneklerini bulmak için yapılan bir çalışmaydı. Bu Narin’in elbiseleri ve vücudundan alınan sürüntülerden elde edilecek bir olguydu. Otopsiye girmeden önce de sonrasında da görüştüğüm bir çok adli tıp uzmanı var. 18 gün bir bedenin su içerisinde kalması durumunda üçüncü şahıslara ait DNA örneklerinin kaybolması için makul bir süre. 18 gün içerisinde DNA örneklerinin niteliğini kaybetme özelliği var. Sadece bu sürüntülerin alınması 3.5-4 saat sürdü. Bu 91 örneğin üzerinden bir DNA örneği çıkmadı ve İstanbul’a gönderilmedi. İstanbul’a entemolojik, toksikoloji, histopatolojik incelemeler ve kemik şube için gönderilen örnekler var.”

‘Alınmış bir diş kalıp örneği mümkün değil’

“Deforme olmuş bir cesetten bahsediyoruz. Sadece suda olması değil, su akıntısı kesildikten sonra bataklığa dönen bir yerden bahsediyoruz. Derenin içerisinde değil, sulak ve bataklık bir alana, bir cesedin deforme olması için gerekli olan her şeyin olduğu bir alana gömülmüş. Diyarbakır sıcaklığı, bataklık gibi yer, su tamamen cesedi deforme etmiş. Alınmış bir diş kalıp örneği mümkün değil. Çünkü dişler dökülmüş.

Bacak tamamen kopuk, vücut bütünlüğü var ama o ortamda vücudun çok çabuk bir şekilde çürümeye yüz tuttuğunu da bilelim.”

Narin’in iki kuzeni serbest bırakıldı

Narin cinayetine ilişkin yürütülen soruşturmada gözaltına alınan tutuklu Fuat Güran’ın eşi Hediye Güran ile kuzenler İ.K. ve Ş.K., jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilmişti. Son olarak; iki kuzenin serbest bırakıldığı bilgisi paylaşıldı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version