Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Mersin’de doktora ve hemşireye şiddet: Sağlık emekçilerinden protesto

Mersin'de doktora ve hemşireye şiddet: Sağlık emekçilerinden protesto


Abidin YAĞMUR


MERSİN – Mersin’in Toroslar ilçesi Yalınayak Aile Sağlığı Merkezi’ne giden S.K., ve eşi, bebeklerini aşı yaptırmak için aşı odasına girdi. Bu sırada gebe bir kadınla ilgilenmekte olan hemşire A.K., odaya giren S.K’yı uyardı. Hemşirenin uyarısına sinirlenen S.K. önce hemşireye dirsek attı, ardından da yere düşürdü. S.K., bununla da kalmadı ve yere düşen hemşirenin boğazına sarıldı. Gürültü üzerine odaya giren doktor B.Y. araya girmeye çalıştı ancak saldırgan S.K., doktora da şiddet uyguladı. ‘Beyaz kod’ verilmesi üzerine aile sağlığı merkezine gelen polis ekipleri S.K’yı gözaltına alırken hemşire A.K. ile doktor B.Y. darp raporu alarak Mersin Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Saldırgan S.K tutuklanarak cezaevine gönderilirken Mersin’deki 11 sağlık örgütü Yalınayak Aile Sağlığı Merkezi önünde saldırıyı protesto etti.

‘HEMŞİRE VE DOKTORUN CANINA KAST EDİLDİ’

Sağlık çalışanları, ‘Şiddetsiz, güvenli ve güvenceli ortamda çalışmak istiyoruz. Sağlıkta şiddet sona erene kadar mücadelemiz sürece’ yazılı pankart açtı.

Sağlık örgütleri adına açıklamayı, saldırının yaşandığı ASM’de çalışan Mersin Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu üyesi Dr. Çağlar Özen yaptı. Özen, “Geçtiğimiz cuma günü bu Aile Sağlığa Merkezi’nde bir hemşire ve bir hekim arkadaşımızın canına kastedildi. Ben de bu Aile Sağlığı Merkezi’nde çalışıyorum. Yaşadığımız üzüntü ve travma çok büyük. Bir hemşire arkadaşımız görevini yapmak için, halkın sağlığı için çabalarken bir zalim tarafından yere yatırılıp boğazı sıkıldı. Tek neden gebe bir vatandaşımızın izlemini yaparken o gebenin mahremiyetini sağlamaya çalışmaktı. Odada bulunan bir erkeğe ‘lütfen dışarı çıkar mısınız?’ dedi. Sonrasında nefesi kesilene dek boğazı sıkıldı. Kurtarmaya giden hekim arkadaşımız yine aynı kişi tarafından tekme tokat darp edildi. Yetmedi küfür, hakaret ve ölüm tehditleri yağdı üzerlerine. Bu kaçıncı? Bizi korumakla görevli yetkililer yıllardır sadece izliyor, aldırmıyor ve gerekli somut, caydırıcı önlemleri almıyor. Neyi bekliyorsunuz sayın yetkililer, son hekimin, son sağlık çalışanının öldürülmesini mi?” dedi.

‘CAYDIRICI ÖNLEMLER ALINMALI’

Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere yetkililerin yanlış algı oluşturması ve yanlış yönlendirmesiyle insanların sağlık sistemindeki her aksaklıktan çalışanları sorumlu gördüğünü vurgulayan Özen, “Biz kolay ulaşılan ve korunmasız sağlık çalışanlarız. Oysa sorumlu sizsiniz. Sorunları çözmeyen sizsiniz. Siz idari ve siyasi yetkililer, siz Sağlık Bakanlığı yıllardır izleyip bozuk sağlık sisteminizi düzeltmeyerek hem hastaları hem de bizi sorunlar yumağıyla baş başa bırakıp vatandaşı bize karşı kışkırttınız. Sizler bol güvenlik önlemli, korunaklı ortamlarınızda çalışırken bizler bir başımızayız. Ne yapalım biz de birbirimize tutunuyoruz. Ne bu şiddet uygulayanlara pabuç bırakacağız ne de sizin bizi boş verip korumamanıza boyun eğeceğiz. Yasaların emrettiği şekilde ve meslek etiğini gözeterek görevlerimizi olması gerektiği gibi yapmaya devam edeceğiz. Sizin oy kaygınız yasa ve etiğin önüne geçemez. Bizler dayanışma içinde birbirimiz için, toplum sağlığı ve kendimiz için mücadeleye devam edeceğiz. Bu da sizin ayıbınız olarak tarihe not düşülecek. Önerimiz; bir an önce gerekli yasal düzenlemeleri yaparak, caydırıcı önlemleri alarak bu şiddete son vermeniz. Artık yeter” diye konuştu.

***Kaynak: Artı Gerçek***
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version