Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Lübnan’da Hizbullah militanlarının çağrı cihazları eş zamanlı olarak patlatıldı; 8 kişi hayatını kaybetti

Lübnan’da Hizbullah militanlarının çağrı cihazları eş zamanlı olarak patlatıldı; 8 kişi hayatını kaybetti


İsrail’in çağrı cihazlarına yerleştirilen patlayıcıları eşzamanlı patlatarak Lübnan’da 2 binden fazla insanın yaralanmasına, 8 kişinin de ölmesine sebep olduğu iddia ediliyor. Reuters’a konuşan üç güvenlik kaynağı da patlayan Hizbullah iletişim cihazlarının Hizbullah tarafından son aylarda getirilen son model cihazlar olduğunu söyledi. Cihazların patlamadan önce ısındığı aktarıldı. Hizbullah militanlarının Suriye’nin başkenti Şam ve çevresindeki hastanelere kaldırıldığı öğrenildi.

Hizbullah militanlarının akıllı telefon yerine kullandıkları çağrı cihazlarına sızıldığı tahmin ediliyor. Lübnan’ın güneyinde iletişim için kullanılan çağrı cihazlarının eş zamanlı olarak patlaması sonucu iddiaya göre 2 binden fazla Hizbullah militanı yaralandı. Bazılarının durumunun ağır olduğu belirtildi. Militanların çağrı cihazlarının hacklendiği düşünülüyor.

İran basınında yer alan habere göre; İran’ın Lübnan Büyükelçisi Mojtaba Amani de yaralananlar arasında yer alıyor. ABD’li yayın organı The New York Times, “kablosuz cihaz”larda patlamalar yaşandığını yazdı. AKP rejiminin haber ajansı AA, Lübnan Sağlık Bakanlığı’nın patlama sonucu 8 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 800 kişinin yaralandığını açıkladığını aktardı.

Al Jazeera’ya konuşan askerî analist Elijah Magnier, Hizbullah’ın İsrail’in iletişimlerini engellemesini önlemek için yoğun bir şekilde çağrı cihazlarına güvendiğini ve çağrı cihazlarına Hizbullah üyelerine dağıtılmadan önce müdahale edilmiş olabileceğini tahmin ettiğini söyledi.

Reuters’a konuşan üç güvenlik kaynağı da patlayan Hizbullah iletişim cihazlarının Hizbullah tarafından son aylarda getirilen son model cihazlar olduğunu söyledi.

The Wall Street Journal’ın ismini vermediği bir Hizbullah yetkilisine dayandırdığı habere göre, bazı Hizbullah üyeleri çağrı cihazlarının ısındığını hissetti ve bir dizi patlamadan önce bunları imha etti. Yetkili, yüzlerce militanın bu iletişim cihazlarına sahip olduğunu ve kötü amaçlı yazılım nedeniyle ısınıp patlamış olabileceklerini de sözlerine ekledi.

İsrail’den açıklama: Patlayıcı uzaktan kumandalı

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, patlayıcının uzaktan kumandalı olduğunu, Hizbullah tarafından harekete geçirilmek üzere içinde cep telefonu ve kamera bulundurduğunu kaydetti. Tel Aviv’deki Hayarkon Park’ta 15 Eylül 2023’te yine benzer bir patlayıcının Hizbullah tarafından kullanıldığını aktaran Adraee, paylaşımında ele geçirildiğini öne sürdüğü patlayıcıya ait bir fotoğraf kullandı.

İsmini vermeden konuşan Hizbullah yetkilisi de Hizbullah üyelerinin taşıdıkları yeni çağrı cihazlarının lityum pillere sahip olduğunu ve bu pillerin patladığını ifade etti.

Al Jazeera muhabiri, Beyrut’ta yaygın bir panik yaşandığını ve ambulansların başkentin güney banliyölerinde yoğun bir şekilde çalıştığını bildirdi. Reuters, bölge sakinlerinin ilk patlamalardan 30 dakika sonra bile patlamaların devam ettiğini söylediğini aktardı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version