Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

LÜBNAN | İsrail hava saldırılarında yaklaşık 500 kişi öldü

LÜBNAN | İsrail hava saldırılarında yaklaşık 500 kişi öldü


Kawnat Haju/AFP

İsrail saldırılarında Lübnan’da en az 492 kişi öldü, bin 645 kişi yaralandı. On binlerce kişi ülkenin güneyinden başkent Beyrut’a doğru canını kurtarmak için kaçarken ölenlerin arasında 35 çocuk, 58 kadın olduğu açıklandı.

İsrail’in Hizbullah’ı hedef aldığını iddia ettiği saldırılarda birçok sivil hayatını kaybetti. Son 24 saatte yaşanan can kayıpları sebebiyle Lübnan, 1975-1990 Lübnan iç savaşından bu yana ülkedeki en kanlı günü yaşadı. İsrail ile Hizbullah arasında yaşanan 2006’daki 33 günlük savaşta yaklaşık bin iki yüz kişi hayatını kaybetmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), savaş uçaklarının Pazartesi günü bin 600 hedefi vurduğunu açıkladı ve bunların çoğunun yerleşim bölgelerinde ve özel evlerde gizlenen Hizbullah üyeleri olduğunu iddia etti.

Hava saldırıları öncesinde İsrail ordusu güney ve doğu Lübnan’da yaşayan binlerce insanı bölgeleri tahliye etmeleri konusunda uyarmış, Lübnanlılar bölgeden kaçmaya zorlanmıştı.

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, ordunun Hizbullah’ı Lübnan’ın İsrail sınırından çıkarmak için “ne gerekiyorsa” yapacağını söyledi. Hagari, İsrail’in gerekirse Lübnan’a kara harekâtı düzenlemeye hazır olduğunu, ancak ülkenin “savaş arayışında” olmadığını da sözlerine ekledi. İsrail hava saldırılarını Lübnan’ın Suriye ile doğu sınırı boyunca uzanan vadideki bölgeleri de kapsayacak şekilde genişlettiğini ve amacın yerinden edilmiş İsraillilerin kuzey İsrail’deki evlerine dönmelerine izin vermek olduğunu belirtti.

IDF, Gazze’de Hamas’ı destekleyen Lübnan merkezli militan grup Hizbullah’ın geçtiğimiz Ekim ayından bu yana İsrail topraklarına 9 bin’den fazla roket ve insansız hava aracı fırlattığını ve bunların yaklaşık 250’sinin Pazartesi günü gerçekleştiğini açıkladı.

Lübnan Sağlık Bakanı Firass Abiad, İsrail saldırılarının hastaneleri, tıp merkezlerini, ambulansları ve yerleşim yerlerini vurduğunu söyledi. Hükümet kreşlerin, okulların ve üniversitelerin ülke çapında kapatılmasını emretti ve yerlerinden edilenler için barınaklar hazırlamaya başladı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version