Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kürtün’de maden için keşif yapıldı: Bu cenneti cehenneme çevirecekler


GÜMÜŞHANE – Kürtün ilçesinde Koza Altın İşletmeleri’nin açmak istediği madene karşı açılan davada bilirkişi keşfi yapıldı. Yüzlerce yurttaşın katıldığı keşifte, bölgede maden istenmediği tekrar vurgulandı. 

 

Gümüşhane Kürtün ilçesi Yaylalı köyünde Koza Altın İşletmeleri tarafından açılmak istenen kompleks cevher (gümüş, altın, bakır, demir, çinko) madeni için verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değil” kararına ilişkin açılan davada bilirkişi keşfi yapıldı. 

 

Maden açılacak alanda yapılan keşfe yüzlerce yurttaş ellerinde “Maden istemiyoruz, canlılığı savunuyoruz”, “Yerin üstü, altından değerlidir”, “Yaşam şirketlerin kazancından değerlidir” ve “Dağımızda zehir istemiyoruz” dövizleri ile katıldı. Keşfin öncesinde alanda konuşma yapan yurttaşların avukatlarından Haluk Türkmen, madenlerden çıkan cevherden sadece yüzde 2’lik bir payın devlete verildiğini aktardı. Türkmen, “Proje tanıtım dosyasında da birçok eksiklik var. Örneğin bu bölgede hayvancılık yapıldığı, flora ve fauna ile ilgili ciddi bir raporlama yok. Yoksa buralar cennet gibi bir yer. Bu cenneti cehenneme çevirecekler. Yaşam alanlarınıza sahip çıkmak zorundasınız. Gümüşhane’nin yüzde 93’ü ruhsatlandırılmış maden alanı. Bunun yarısında maden aranmaya kalkılırsa burada bir tane insan yaşayamaz. Siz onların nazarında hiç önemli değilsiniz. Biz bu ülkenin sahibi olarak sorunlarımıza ve vatanımıza sahip çıkmak zorundayız” dedi. 

 

HUKUKİ SÜREÇ

 

Hukuki sürece ilişkin de bilgi veren Türkmen, “Muhtar, zamanın kısıtlılığından kaynaklı usulen bir dava açtı. Gümüşhane Valiliği ve şirketle karşılıklı yazışmalar oldu. Bugün de Erzincan İdare Mahkemesi keşif yaptı. Heyetin gördüğü, bizlerden aldığı bilgiler rapora yansıyacak. Eğer davayı kazanır ve maden aramasını iptal edersek bu kez şirket ‘ÇED gereklidir’ kararı almak üzere işlemlere başlayacak. Dolayısıyla sizin kararlılığınız çok önemli. Ne zaman ÇED tümüyle iptal edilirse rahata ereceksiniz” ifadelerini kullandı. 

 

‘DEVLET BİZİZ’

 

Yurttaşlar ise bu karara imza atan Gümüşhane Valisi’nin gelip bölgeyi görüp görmediğini sordu. Türkmen ise buna karşılık “Bu ülkeyi sizler oluşturdunuz, yöneticiler sözüm ona sizin adınıza yönetiyor. Ama yönetirken bizi hep devre dışı bırakıp, sermayenin emrinde işler yapıyorlar. Devletin biz olduğunu, vatandaşın asli unsur olduğunu unutmayın. Biz varsak devlet var. Devlet vatandaş için vardır. Ama bu yönetim olayı tersine döndürdü. Vatandaşı devletin marabası haline getirdiler” diye konuştu.  

 

HEYET RAPORU MAHKEMEYE SUNACAK

 

Heyete bölgede neden maden istemediklerini anlatan yurttaşlar, bölgenin yayla olduğunu, hayvancılık yapıldığını ve su kaynaklarının olduğunu aktardı. Yurttaşları dinleyen ve bölgede keşif yapan heyet daha sonra, raporunu hazırlayarak mahkemeye sunmak için alandan ayrıldı. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version