Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

KIZ ÇOCUKLARI DAVASI | İnsan hakları örgütlerinden Adalet Bakanı’na açık mektup: “Yasal faaliyetler terör suçu değildir!”

KIZ ÇOCUKLARI DAVASI | İnsan hakları örgütlerinden Adalet Bakanı’na açık mektup: “Yasal faaliyetler terör suçu değildir!”


Uluslararası insan hakları örgütleri ve hukukçulardan oluşan bir koalisyon; 23 Eylül Kız Çocukları Davası ile ilgii Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a açık mektup yazdı. Mektupta, ‘yasal faaliyetlerin terör suçu olmadığı’ belirtildi. Türkiye’de yasaların ‘geniş’ şekilde yorumlanmasının insanların ‘keyfi’ olarak tutuklanmasına yol açtığı, ‘terör’ suçlamasıyla yargılanmasına neden olduğu aktarıldı.

Koalisyon, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a hitaben kaleme aldıkları açık mektupta, özellikle çocukları ve üniversite öğrencilerini hedef alan keyfi toplu gözaltılara dikkat çekti ve terörle mücadele yasalarının sosyal aktiviteler ve eğitim faaliyetlerini suç haline getirmek için silah olarak kullanıldığı belirtti.

İnsan hakları örgütleri ve hukukçular; Yılmaz Tunç’a yazılan mektupta, ülkede terörle mücadele yasalarının kötüye kullanılmaya devam edilmesinden duydukları ciddi endişeyi dile getirdiler.

Mektupta, terörle mücadele bahanesiyle çocukların ve öğrencilerin gözaltına alındığı 7 Mayıs operasyonuna atıfta bulunuldu. Yaşları 13 ile 17 arasında değişen çocuklar, uzun süreli sorgulamalara maruz kalmış, hukuki ve psikolojik destekten mahrum bırakılmış ve operasyonda tutuklanan üniversite öğrencileri ise yıllarca hapis cezasına yol açabilecek suçlamalarla karşı karşıya kalmışlardı.

Uzmanlar, keyfi olarak gözaltına alınan tüm kişilerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına atıfta bulunarak Türkiye’yi uluslararası insan hakları standartlarına uymaya davet etti.

İmzacılar arasında KU Leuven (Prof. Dr. Ides Nicaise) ve Lincoln Üniversitesi (Dr. Chloë Gilgan) gibi dünyaca bilinen üniversiterden akademisyenlerin yanısıra EU Reporter genel yayın yönetmeni Colin Stevens, eski AB Parlamentosu üyesi Prof. Dr. Dietmar Köster, insan hakları aktivisti Simone Susskind, Uluslararası Halkın Avukatları Derneğinden Prof. Stuart Russell, VSAdvocaten’den Johan Heymans ve Robert F. Kennedy İnsan Hakları Kurumu’ndan Angelita Baeyens bulunuyor.

İnsan Hakları Örgütleri ve Hukukçulardan Adalet Bakanı’na Açık Mektup

▶️Uluslararası insan hakları örgütleri ve hukukçulardan oluşan bir koalisyon, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a hitaben kaleme aldıkları açık mektupta, ülkede terörle mücadele yasalarının kötüye kullanılmaya devam… pic.twitter.com/IJ0uadtPvs

— Solidarity with OTHERS (@OthersInfo_TR) September 22, 2024

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version