Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İşten çıkarılan öğretmenlerden CHP’ye: Samimiyetinizi sorguluyoruz


ANKARA – CHP’li Çankaya Belediyesi’nin Destek Eğitim Projesi kapsamında sözleşmeli olarak çalıştırılan eğitim emekçileri, hak gaspına karşı belediyeyi protesto etti.

 

 Dört yıl önce Çankaya Belediyesi tarafından ortaokul ve lise öğrencileri için başlatılan Destek Eğitim Projesi adı altında taşeron olarak çalıştırılan öğretmenler, özlük haklarından mahrum bırakılmalarına karşı belediye önünde basın açıklaması düzenledi. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası (Öğretmen Sendikası) ve Çankaya Öğretmenleri’nin çağrısıyla gerçekleştirilen açıklamada, “Sosyal Belediyecilikte hazin son: Taşer”on” ay maaş 16 gün prim güvencesizlik” pankartı ve “Emek sömürüsü sosyal belediyecilik değildir”, “Taşeron eğitime hayır” dövizleri taşındı.

 

 Açıklamaya, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel Başkanı ve MYK üyeleri, Tüm Belediyelerin Sendikası (Tüm Bel-Sen) Ankara Şubesi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Ankara İl Örgütü yöneticileri de katıldı.

 

‘TALEPLERİ DUYMAZDAN GELİNDİ’

 

Öğretmen Sendikası üyesi ve Çankaya Belediyesi öğretmenlerinden Hasan Basri Ekici, 4 yıl önce başlatılan projenin özel sektörde çalışan öğretmenlerin maddi kaygıları gibi nedenlerle geçen yıla kadar yürüdüğünü ifade etti. Ekici, “Bu proje, giderek artan hak ihlalleri eşliğinde geçen seneye kadar bir şekilde tıkırında işliyormuş gibi göründü. Ta ki öğretmenler artan emek istismarına katlanamayana kadar. Maddi koşulların yetersizliği ile boğuşan meslektaşlarımız, öğrencilerine ne kadar faydalı olabilirler, bunu herkesin düşünmesi gerekiyor. Öğretmenler, maaşların iyileştirilmesi ve kalıcı bir kadro talepleriyle artık sendikada örgütlenmeye başlamıştı. Taleplerini çeşitli yollarla Çankaya Belediyesi’ne duyurmaya çalıştılar ve belediye başkanlarından randevu almaya çalıştılarsa da bu çabaları görmezden, duymazdan gelindi” dedi.

 

‘YAZ DÖNEMİNDE 20’DEN FAZLA ARKADAŞIMIZ İŞTEN ÇIKARILDI’

 

 Ekici, öğretmenlerin sigortalarının bir ayda sadece 15 gün yapılması, maaşlarının asgari ücret olması gibi sorunlarla karşı karşıya olduklarını belirterek, “10-11 ay ödenen maaşlar, sene başında öğretmene dayatılan ve iş başlangıcı ile bitiş sürelerinin yazılmadığı, öğretmenin aleyhine hazırlanmış maddelerle dolu hukuken bir facia olan sözleşmeler, sözleşme bittiği halde öğrenci kayıt nöbetleri için öğretmenlerin yaz tatilinde işveren tarafından kuruma çağrılması, maaşların söz verilen günlerde öğretmenlerin eline ulaşmaması ve daha birçok problem. Tüm bunlar yetmezmiş gibi, daha 3 ay önce, bu yıl için anlaşma yaptığı öğretmenlere ‘ihaleye çıkılmayacağı’ söylenmiş, 100’den fazla öğretmenin işsiz bırakılması bile gündeme alınmıştı. Bu duyuruya karşı, öğretmenlerin ve velilerin tepkisi sayesinde proje yeniden yürürlüğe konmuştu. İhaleye devam edildi fakat küçülme veya tasarruf gibi bahanelerle yaz döneminde 20’den fazla arkadaşımız işten çıkarıldı” şeklinde konuştu.

 

‘ANA MUHALEFET PARTİSİNİN SAMİMİYETİNİ SORGULUYORUZ’

 

Yaşanan süreçlerde yaklaşık bir yıldır CHP’li yetkililerle görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Ekici, “ ‘Seçim sonrası görüşelim’ dendi. ‘Halledeceğiz’ dendi ama sonuç hep aynıydı, hatta şartlarımız daha kötüleşti. İktidarı hedefleyen ve son seçimlerde birçok belediyeyi kazanmış ve ülkenin birçok yerinde çiftçiler için, öğretmenler için miting düzenleyen ana muhalefet partisinin samimiyetini sorguluyoruz. Ona vazifelerini hatırlatıyoruz; Taşeron hizmet alımının sömürüye davet çıkarmak olduğunu bilmiyorlar mı?” diye sordu.  

 

TALEPLERİ SIRALADI 

 

Sendikanın avukatı Görkem Göcen’in hukuki süreci başlattığını belirten Ekici, son olarak taleplerini şu şekilde sıraladı: “Tam gün sigortanın, 12 ay maaş alma hakkımızın, kıdem tazminatı hakkının, belirsiz süreli sözleşme hakkının sağlanması talebimizdir. Sonuç olarak yapılan usulsüzlüğe ve işten çıkarmalara karşı Çankaya Belediyesi’ne ve taşeron firmaya karşı hem fiili mücadeleyi hem hukuk mücadelesini başlatmış bulunuyoruz.”

 

Daha sonra söz alan Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, “Taşeronlaştırma ve işsizleştirme bu kapitalist sitemin özü. İstediği şart ve koşullarda herkes çalıştırmaya mecbur kılmak bu sistemin özü ve bu sistem uzun zamandan beri iktidar ve diğer partiler tarafından tesis ediliyordu” dedi. CHP’nin eğitim için pek çok eylem etkinlik yaptığını hatırlatan Irmak, “Kendi belediyelerimizle bu meseleyi halletmeden yaptığınız hiçbir çalışma samimi değildir” diyerek öğretmenlerin taleplerini yineledi.

 

Tümbelsen Ankara şube ve Çankaya belediyesi işyeri temsilcisi İsmail Kaygusuz ise, Çankaya Belediyesi’nin projesinin kendilerini mutlu ettiğini ancak gelinen aşamanın anlaşılır olmadığını ifade ederek “Öğretmenlerimizin talebi derhal kabul edilmeli” dedi.

 

Açıklama alkışlar ve sloganlarla son buldu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version