Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrail-Lübnan sınırında karşılıklı saldırılar: Netanyahu ‘ne gerekiyorsa yapmaya hazırız’ dedi

İsrail-Lübnan sınırında karşılıklı saldırılar: Netanyahu ‘ne gerekiyorsa yapmaya hazırız’ dedi


İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmalar Pazar gecesi yoğunlaştı. İki taraf da Lübnan sınırında geniş çaplı saldırılar düzenledi.

İsrail savaş uçakları Cuma akşamı, Lübnan’ın güneyinde yaklaşık bir yıldır süren çatışmaların en yoğun bombardımanını gerçekleştirmişti. Lübnan, İsrail uçaklarının başkent Beyrut’ta düzenlediği saldırılarda, ikisi Hizbullah’ın üst düzey komutanı olmak üzere kadın ve çocuklar dahil 45 kişinin öldüğünü bildirdi.

Bu saldırıyla birlikte İsrail ile Hizbullah arasında topyekun savaş korkuları artmıştı.

Bunun üzerine Hizbullah Pazar gecesi İsrail’in kuzeyine 150’ye yakın roket attı.

İsrail, Lübnan’ın güneyindeki hedeflere hava saldırıları düzenledi ve Hizbullah’a ait binlerce roketatarın imha edildiğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler (BM) bölgede artan savaş riskine karşı uyardı.

İsrail, kuzeydeki birçok bölgede okulları kapattı. Hizbullah roketlerinin ulaştığı Hayfa kentindeki Rambam Hastanesi hastaları güvenli bir yere taşınıyor.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail’in üç farklı kasabada düzenlediği saldırılarda üç kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in “güvenliği sağlamak” ve insanların İsrail-Lübnan sınırındaki evlerine güvenli bir şekilde geri dönmeleri için “gerekli tüm adımları atacağını” söyledi.

Lübnan’dan Pazar gecesi boyunca atılan roketlerin çoğu engellendi, ancak bazı evlerde hasar meydana geldi. İsrail ordusu, hava saldırı sirenlerinin gece boyunca devam ettiğini söyledi.

Hizbullah roketlerinin, öncekilerden daha ileri düştüğü ve Hayfa yakınlarına ulaştığı bildirildi.

Hizbullah, geçen haftaki çağrı cihazı ve telsiz patlamalarına misilleme olarak İsrail’in kuzeyindeki hedeflere onlarca roket attığını söyledi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, çağrı cihazı ve telsiz patlamalarının uluslararası insani hukuku ihlal ettiğini söyledi.

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, Cumartesi günü onlarca savaş uçağının “Hizbullah’ın İsrail topraklarına ateş açmaya hazırlandığını tespit etmesinin ardından” güney Lübnan’ı “kapsamlı bir şekilde” vurmaya başladığını söyledi.

İsrail’in “yaklaşık 180 noktayı ve binlerce [roket] fırlatıcı namluyu” imha ettiğini ekledi.

İsrail’in Beyrut’a hava saldırısında ölenlerin sayısı 45’e yükseldi

Cuma akşamı başlayan İsrail saldırılarında üst düzey Hizbullah komutanlarından birinin öldüğü açıklanmış, Hizbullah da İbrahim Akil’in ölümünü teyit etmişti.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İran destekli Hizbullah’ın hakim olduğu Beyrut’un güneyindeki yoğun nüfuslu Dahiyeh bölgesindeki hava saldırısında ölen 45 kişiden üçünün çocuk olduğunu açıkladı. Saldırıda 68 kişi de yaralandı.

Hizbullah ayrıca, örgütün bir diğer üst düzey komutanı Ahmed Vehbi’nin de İsrail’in saldırısında öldüğünü duyurdu.

Reuters haber ajansına göre Ahmed Vehbi, bu yılın ilk aylarına kadar Hizbullah’ın Rıdvan güçlerinin askeri operasyonlarının başındaydı.

Üst düzey bir Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisi de, Orta Doğu’nun şu ana kadar bölgedeki yıkımı “gölgede bırakacak” bir çatışma riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

BM Siyasi İşler Sorumlusu Hizbullah’a ait çağrı cihazları ve telsizlere sızılmasıyla düzenlenen ve en az 45 kişinin öldüğü saldırıların ardından Güvenlik Konseyi’nde yapılan oturumda konuştu.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah da, patlamalarla ilgili İsrail’i suçlamış ve “Tüm kırmızı çizgiler aşıldı Bu tam bir terörizm. Bunlar savaş suçları veya en azından savaş ilanıdır” demişti.

Beyrut’taki hava saldırısı, Hizbullah’ın askeri sorumlusu Fuad Şükür’ün Temmuz ayında öldürülmesinden bu yana bir ilkti.

İsrail ordusu, saldırı sırasında Akil ve Rıdvan özel kuvvetler biriminin diğer üst düzey isimlerinin İsrailli sivilleri kaçırmayı ve öldürmeyi planladıklarını öne sürdü.

Ordu sözcüsü Daniel Hagari X platformundan yaptığı açıklamada, toplantının konut olarak kullanılan bir binada gerçekleştiğini söyleyerek, Hizbullah liderlerini sivilleri kalkan olarak kullanmakla suçladı.

Açıklamada Akil’in 1980’lerden beri Hizbullah içerisinde yer aldığı ve 2004’ten beri örgütün operasyonlarının başında olduğu belirtildi.

Hafta içi meydana gelen saldırılar hakkında neler biliniyor?

Salı günü yaşanan ilk patlamalarda ikisi çocuk en az 12 kişi öldü. Lübnan Sağlık Bakanlığı en az 2750 yaralıdan 200’ünün durumunun ağır olduğunu açıkladı.

Çarşamba günü bazısı cenaze törenlerinin düzenlendiği sokaklarda olmak üzere yeni bir patlama dalgası geldi.

El telsizlerinin patlatılması sonucu 25 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı.

Hizbullah’ın patlamalarla ilgili suçladığı İsrail’den patlamalara ilişkin açıklama yapılmadı.

Ancak İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Çarşamba günü, savaşta yeni bir aşamaya geçildiğini “ağırlık merkezinin, kaynak ve birlik aktarımı ile kuzeye yönelmekte olduğunu” söyledi.

Eş zamanlı patlayan çağrı cihazlarının nerede üretildiği konusunda soru işaretleri var. Lisans sahibi Tayvanlı firma, Macaristan merkezli bir şirkete logosunu kullanma hakkını verdiğini iddia ediyor.

Macaristan hükümetiyse cihazların kendi topraklarında üretilmediğini duyurdu.

Bir saat süren patlamalar

Salı öğleden sonra yerel saatle 15:45 civarında Hizbullah’ın kalesi olarak anılan başkent Beyrut’un güneyindeki bölgede çok sayıda patlama yaşandı.

Olaylara tanık olanların aktardığında göre insanların ceplerinden dumanlar çıktıktan kısa süre sonra, havai fişek ve silah sesine benzeyen küçük patlamalar duyuldu.

CCTV görüntülerinin olduğu bir videoda, bir mağazanın kasasının önündeki bir adamın pantolonunun cebinde patlama olduğu görülüyor.

Benzer şekilde bir meyve sebze reyonunda duran bir kişi de bir patlama sesi sonrası acılar içinde yerde kıvranmaya başlıyor.

Reuters haber ajansı, patlamaların yaklaşık bir saat boyunca devam ettiğini bildirdi.

Kısa sürede Lübnan genelinde hastanelere akın oldu ve tanıkların aktardıklarına göre izdiham yaşandı.

Tanıklıklar ve doktor ifadeleri ise çok sayıda kişinin hayatlarını değiştirecek yaralar aldığını gösteriyor.

Hizbullah neden çağrı cihazı kullanıyordu?

Hizbullah üyeleri iletişim için büyük ölçüde çağrı cihazlarına bağımlı.

Çağrı cihazı (pager) olarak anılan iletişim araçları, sesli mesaj veya sms alma özelliklerine sahip olabiliyor.

Bu cihazlar sağlık görevlileri arasında da yaygın kullanılıyor.

Cep telefonları, İsrail’in Hamas bomba uzmanı Yahya Ayyaş’ı 1996’da öldürmesinin gösterdiği gibi güvenilir bulunmadığından örgüt tarafından çoktan terk edildi.

Eski CIA Analisti Emily Harding, güvenlik ihlalinin Hizbullah için çok utanç verici olduğunu söyledi.

BBC’ye konuşan Harding, “Bu büyüklükte bir ihlalin etkisi sadece fiziksel olarak gördükleri zararla sınırlı olmayacak, aynı zamanda tüm güvenlik aygıtlarını sorgulamalarına neden olacak.

“Dikkatlerini İsrail ile olası bir mücadeleden uzaklaştıracak yoğun bir iç soruşturma yürütmelerini bekliyorum” dedi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version