Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrail dünyaya meydan okumaya devam ediyor; müttefiklerinin 21 günlük ateşkes çağrısını reddetti

İsrail dünyaya meydan okumaya devam ediyor; müttefiklerinin 21 günlük ateşkes çağrısını reddetti


Rabih DAHER / AFP

İsrail, ABD ve diğer müttefikleri tarafından sunulan Lübnan’da 21 günlük bir ateşkes teklifini baskıyı kesin bir dille reddederek Hizbullah ile “zafere kadar” savaşmaya devam edeceğini duyurdu.

İsrail’in Lübnan çevresindeki İran destekli Hizbullah kalelerini bombalaması bu hafta yüzlerce kişinin ölümüne neden olurken, militan grup da roket saldırılarıyla karşılık verdi.

İsrail Dışişleri Bakanı Katz, “Kuzeyde ateşkes olmayacak. Hizbullah terör örgütüne karşı zafere ve kuzeyde yaşayanların evlerine güvenli bir şekilde dönmelerine kadar tüm gücümüzle savaşmaya devam edeceğiz,” dedi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ofisinden daha önce yapılan açıklamada Netanyahu’nun ateşkes önerisine “yanıt bile vermediği” ve orduya “savaşa tam güçle devam etme” emri verdiği belirtilmişti.

ABD Başkanı Joe Biden ve Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron’un New York’ta BM Genel Kurulu çerçevesinde bir araya gelmelerinin ardından ABD, Fransa ve diğer müttefikler 21 günlük ateşkes çağrısında bulundu.

Ortak açıklamada Lübnan’daki durumun “tahammül edilemez” hale geldiği ve “ne İsrail halkının ne de Lübnan halkının, hiç kimsenin çıkarına olmadığı” ifade edilmişti.

İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, askerlere Hizbullah’a karşı olası bir kara harekâtına hazırlanmalarını söyledi ve iki yedek tugayı “kuzeydeki operasyonel görevler için” göreve çağırdı.

İsrail saldırıları, en az 558 kişinin ölümüne neden olurken, 1975-1990 iç savaşından bu yana Lübnan’da yaşanan en ölümcül saldırılar gerçekleşti.

BM’ye göre İsrail’in Lübnan’a yönelik bombardımanı, Güney Lübnan’da 90 bin kişiyi evlerini terk etmeye zorladı. AFP’ye konuşan iki Suriyeli güvenlik kaynağı bu hafta çoğu Suriyeli olmak üzere 22 binden fazla kişinin Lübnan sınırından Suriye’ye geçtiğini söyledi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version