Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İRAN | Meclis, Sünni cumhurbaşkanı yardımcısı atanmasını veto etti

İRAN | Meclis, Sünni cumhurbaşkanı yardımcısı atanmasını veto etti


ATTA KENARE / AFP

Devlet medyasının bildirdiğine göre, İran parlamentosu Sünni azınlıktan bir siyasetçinin cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atanmasını engelledi.

Ağustos ayında Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, “değerli tecrübesini” gerekçe göstererek Abdulkerim Hüseyinzade’yi kırsal kalkınma ve dezavantajlı bölgelerden sorumlu cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atadığını duyurmuştu.

Ancak resmi IRNA haber ajansının bildirdiğine göre, Çarşamba günü milletvekilleri Hüseyinzade’nin Pezeşkiyan’ın cumhurbaşkanı yardımcılığı görevini üstlenmek üzere meclisten istifa etmesine karşı oy kullandı.

Ajans, “Parlamento üyeleri mevcut 247 temsilciden 107‘sinin lehte, 129’unun aleyhte ve 5’inin de çekimser oy kullandığını” ekledi.

Büyük çoğunluğu Şii olan ve Şiiliğin resmi devlet dini olduğu İran’da Sünni Müslümanlar nüfusun yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor.

Sünni Müslümanlar 1979’daki İslam devriminden bu yana çok nadiren iktidarın kilit noktalarında yer aldılar.

İran’da cumhurbaşkanlığı işleriyle ilgili kurumlara liderlik etmekle görevli çok sayıda cumhurbaşkanı yardımcısı bulunuyor.

44 yaşında bir reformist olan Hüseyinzade 2012’den beri İran parlamentosunda kuzeybatıdaki Naghadeh ve Oshnavieh şehirlerini temsil ediyor. İran’daki Sünnilerin haklarını savunmak için birçok kez kamuoyu önünde konuştu.

Kendisi de bir reformist olan Pezeşkiyan seçim kampanyası sırasında etnik ve dini azınlıkların, özellikle de Sünni Kürtlerin önemli pozisyonlarda temsil edilmemesini eleştirmişti.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version