Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ilk yurt dışı ziyareti için Irak’a gitti

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ilk yurt dışı ziyareti için Irak’a gitti


Ahmed JALIL / AFP

İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Irak’a bir ziyaret gerçekleştirerek göreve geldiğinden bu yana ilk yurtdışı gezisini komşu ülkeye gerçekleştirmiş oldu. Pezeşkiyan halihazırda Irak ile yakın olan bağlarını daha da derinleştirmeyi hedefliyor.

Helikopter kazasında hayatını kaybeden İbrahim Reisi’nin ardından yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı olan reformist Pezeşkiyan, ilk yurtdışı ziyaretini komşu Irak’a gerçekleştiriyor. 3 gün sürecek ziyarette ana konu bölgede istikrarın yeniden sağlanması.

Pezeşkiyan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, her iki hükümetin de Gazze’deki İsrail-Hamas savaşının genişlemesine karşı olduğunu söyledi.

Es-Sudani, “Bölgenin içinden geçtiği tırmanış ışığında, istikrarın önemi hakkında çok konuştuk” dedi ve savaşın bölgeye yayılmasından İsrail’i sorumlu tuttu.

Pezeşkiyan, İran’ın uluslararası izolasyonunu hafifletmeye ve ABD öncülüğündeki yaptırımların ekonomisi üzerindeki etkisini azaltmaya çalışırken komşu ülkelerle ilişkileri bir öncelik haline getirme sözü verdi.

Çarşamba günü yaptığı açıklamada “İran Cumhurbaşkanı olarak ilk yurtdışı seyahatimde dost ve kardeş ülke Irak’ı ziyaret etmek çok iyi bir fırsattı” dedi.

Her ikisi de Şii çoğunluklu ülkeler olan İran ve Irak arasındaki bağlar, 2003 yılında ABD liderliğindeki işgalin Irak diktatörü Saddam Hüseyin’in Sünni ağırlıklı rejimini devirmesinden bu yana daha da yakınlaştı.

İran, Irak’ın önde gelen ticari ortaklarından biri haline geldi ve Iraklı müttefiklerinin parlamentoya ve mevcut hükümete hakim olduğu Bağdat’ta önemli bir siyasi nüfuza sahip.

İran ayrıca ABD yaptırımlarından düzenli olarak muaf tutulan Irak’a elektrik santrallerine yakıt sağlamak üzere günde milyonlarca metreküp gaz ihraç ediyor.

İran resmi IRNA haber ajansı Pezeşkiyan’ın Kürt yetkililerle görüşmek üzere Erbil’e de gideceğini duyurdu.

Geçen yıl Mart ayında Tahran, İranlı Kürt isyancı grupların özerk bölgedeki üslerine hava saldırıları düzenledikten sonra Bağdat’taki federal hükümetle bir güvenlik anlaşması imzalamıştı.

Taraflar o tarihten bu yana isyancıların silahsızlandırılması ve sınır bölgelerinden uzaklaştırılması konusunda mutabık kalmıştı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version