Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İDDİA: İsrail’in Lübnan’a ‘küçük çaplı’ kara operasyonları başlamak üzere

İDDİA: İsrail’in Lübnan’a ‘küçük çaplı’ kara operasyonları başlamak üzere

İsrail’in 23 Eylül’den itibaren yoğunlaştırdığı saldırılarda Lübnan’da ölenlerin sayısının 1.000’i aştığı açıklandı. Ölenlerden en az 300’ü kadın ve çocuklardan oluşuyor.

İsrail’in, Hizbullah’ın sınırdaki mevzilerini vurmak için Lübnan’a kara operasyonu düzenleme hazırlığında olduğu ileri sürüldü. ABD basınına konuşan iki ABD’li yetkiliye göre İsrail, Lübnan’a küçük çaplı operasyonlara başlamak üzere. Fransa Dışişleri Bakanlığı, Lübnan’a yapılacak her türlü kara saldırısına karşı olduklarını belirtti.

İsrail, Filistin’de 7 Ekim’den bu yana düzenlediği saldırılarda 41 bin 586 kişiyi öldürdü. İsrail, son günlerde saldırılarını Lübnan’a yoğunlaştırmış durumda. İsrail jetleri, Cumartesi günü ülke genelindeki saldırılarda 33 kişinin öldürülmesinin ardından 11 kişiyi daha öldürdü. Lübnan’da aralıksız bombardımana devam ediyor.

İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan’ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Lübnan’da toplam ölü sayısının 1.000’in üzerinde olduğu açıklandı. Bu ölümlerden yaklaşık 300 yüzü kadın ve çocuklardan oluşuyor. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül’de Beyrut’a düzenlediği hava saldırılarında öldürüldü.

Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam ederken, Suriye’ye 10 binlerce kişinin göç ettiği belirtiliyor.

Lübnan, uzun süredir Hizbullah lideri olan Hasan Nasrallah’ın İsrail hava saldırısında öldürülmesinin ardından üç günlük yas ilan etti. ABD’li politikacılar İsrail’in arkasında toplandı. Başkan Joe Biden ise, Lübnan’da “şimdi ateşkes zamanı” olduğunu söyledi.

Son olarak Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ı öldüren İsrail’in, Lübnan’a yönelik ‘küçük çaplı’ kara operasyonlarına başlamak üzere olduğu öne sürüldü. ABC News’te yer alan habere göre, İki ABD’li, Hizbullah’ın sınırdaki mevzilerini vurmak için Lübnan’a küçük çaplı operasyonlar ya da “sınır hareketleri”nin başlamak üzere olduğunu belirtti.

Yetkililer, İsrail’in bir kara operasyonu başlatıp başlatmayacağına henüz tam olarak karar vermediğini ancak buna hazırlıklı olduğunu söyledi. Kaynaklar, bir kara harekâtı düzenlenmesi halinde bunun kapsamının muhtemelen sınırlı olacağını ifade etti.

Fransa, kara harekatına karşı çıktı

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Lübnan’a yapılacak her türlü kara saldırısına karşı olduklarını belirtti. Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile Lübnan Başbakanı Necib Mikati’nin gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde bölgedeki son gelişmeleri ele aldıkları bilgisi verildi. Fransa’nın “Lübnan’a yapılacak her türlü kara saldırısına karşı çıktığı” bildirilen açıklamada, İran, Hizbullah ve bölgedeki diğer tarafların, bölgede istikrarsızlığı ve gerilimi artıracak her türlü eylemden kaçınması talep edildi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version