Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

HRW Afşin-Elbistan Termik Santralleri konusunda Türkiye’yi uyardı


ANKARA – İnsan Hakları İzleme Örgütü, Mereş’in Afşin-Elbistan kömürlü termik santraline iki ünite daha eklenmesinin çevre halkına ciddi zararlar vereceğini, söz konusu eklemelere onay verilmemesi çağrısında bulundu.

 

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), internet sitesinden “Türkiye: Zararlı Kömür Genişlemesi Planları” başlıklı bir yazılı açıklama yaptı. 

Açıklamada, Mereş’in Afşin-Elbistan kömürlü termik santraline iki ünite daha eklenmesinin çevre halkına ciddi zararlar verebileceği belirtilerek Türkiye’nin söz konusu eklemelere onay vermemesi çağrısında bulundu.

 

Açıklamada ayrıca Afşin-Elbistan’da kanser vakalarının ciddi olarak artacağına dair yaptıkları uyarılara ilişkin hükümetin yeterli çalışma yapmadığı da belirtildi. 

 

‘TÜRKİYE’DE HER YIL BİNLERCDE İNSAN ÖLÜYOR’

 

Açıklamada, HRW’nin Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson’un görüşlerine de yer verildi. Türkiye’de kömürlü termik santrallerden kaynaklı zehirli hava nedeniyle her yıl binlerce insanın öldüğünü belirten Williamson, hükümetin söz konusu tehdide ilişkin bir şey yapmadığını ifade ederek, “Türkiye hükümeti çevreyi kirleten kömürlü termik santrallerin genişletilmesine izin vermek yerine, hava kalitesi standartlarını güçlendirmeli, uygulamalı ve 2030 yılına kadar kömürden yenilenebilir enerjiye bir geçiş sağlamalıdır” dedi. Williamson, yetkilerden sağlık verilerini talep ettiklerini ancak hiçbir yanıt alamadıklarını da belirtti. 

 

‘KARBIN BOMBASI’ OLARAK ADLANDIRILAN BİR PROJE

 

Açıklamada, “Afşin-Elbistan’daki enerji santrallerini besleyen kömür madeni, 4,09 gigaton karbondioksit çıkarma kapasitesiyle dünyanın en büyük fosil yakıt üretim projelerinden biri olan ve karbon bombası olarak adlandırılan bir proje. Kömür santralinin genişletilmesi Türkiye’nin enerji dönüşümünü tehdit etmekte ve Türkiye’nin Paris İklim Değişikliği Anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini tehlikeye atmaktadır. Güneş ve rüzgar enerjisi de dahil olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan önemli yatırımlara rağmen, Türkiye’nin 2022 Ulusal Enerji Planı, kömüre dayalı elektrik üretiminden planlı bir şekilde vazgeçilmesinden bahsetmiyor” denildi.

 

2019’DA 35 BİNDEN FAZLA KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

 

Açıklamada, Türkiye’nin 2024 yılı başında Avrupa’nın en büyük kömür yakıtlı elektrik üreticisi haline geldiği belirtilerek, “Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve AB içinde aktif olarak gerekli onayları ve finansmanı arayan planlanan ancak henüz inşa edilmemiş kömür projelerinin yüzde 73’ünü oluşturuyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tahminlerine göre, 2019 yılında Türkiye’de 35.000’den fazla kişi hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybetti” denilerek Türkiye’nin sağlık, yaşam ve sağlıklı bir çevreye ilişkin anayasal ve uluslararası yasal yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiği belirtildi.

 

2022 yılında, Greenpeace ve Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu da Söz konusu termik santralinin ölümlere neden olacağının uyarısını yapmıştı.

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version