Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hollanda, AB iltica kurallarından muafiyet talep etti

Hollanda, AB iltica kurallarından muafiyet talep etti


(Photo by Jeroen Jumelet / AFP)

Geert Wilders’in aşırı sağcı partisinin birinci çıktığı seçimlerin ardından “şimdiye kadarki en katı iltica rejimini” uygulama sözü veren yeni koalisyon hükümeti, Brüksel’den AB’nin iltica kurallarından muaf olmayı talep etti.

Başbakan Dick Schoof liderliğindeki dört partili koalisyon, AB’nin göç ve iltica sisteminden çıkma hakkı elde etmek için Avrupa Komisyonu’na bir talepte bulundu. Hollanda’nın talebi Avrupa Komisyonunun reddetmesi beklenirken AB’nin kurucu üyelerinden Hollanda’nın bu talebi Brüksel’de endişeleri artırdı. Bu yılın Nisan ayında AB, 2026’dan itibaren uygulanması beklenen yeni düzenlemeler konusunda anlaşmaya varmıştı.

Hollanda’nın iltica ve göçten sorumlu bakanı, aşırı sağcı parti PVV üyesi Marjolein Faber Salı sabahı yaptığı açıklamada, ““Az önce Avrupa Komisyonu’na Hollanda için Avrupa içinde bir göç muafiyeti istediğimi bildirdim.” dedi. Aşırı sağcı bakan; “Kendi iltica politikamızdan yine kendimiz sorumlu olmalıyız!” diye ekledi.

Hollanda’nın talebinin gerçekçi olmadığı ve sembolik olduğu yorumları yapılırken Avrupa Komisyonunun beklendiği gibi bu talebi reddettiğinde Hollanda’daki hükümetin yeni adımının ne olacağı merakla bekleniyor.

AB’nin uzun yıllar süren görüşmelerin ardından vardığı yeni anlaşmaya göre önümüzdeki yıllarda üye ülkeler sığınmacılar konusunda daha fazla işbirliği yapmaya zorlanacak. Ülkelerden belirli sayıda mülteci kabul etmesi beklenirken bunu kabul etmeyen ülkeler  reddettikleri her sığınmacı için 20.000 Avro ödemek ya da operasyonel desteği finanse etmek durumunda kalacak. Hollanda’daki yeni hükümetin talepleri reddedildiği takdirde mülteci kabul etmek yerine AB’nin sığınma şemasını maddi olarak desteklemesi bekleniyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version