Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hastane yatalak tutsağın tahliyesinde topu ATK’ye attı


COLEMÊRG – Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi, 75 yaşındaki yatalak tutsak Süleyman Sabri Mavi’nin tahliye edilip edilmemesine dair görüş bildirmekten kaçınarak, ATK’ye sevk istedi. 

Hakkında verilen 8 yıl 9 ay hapis cezası Yargıtay tarafından onanan 75 yaşındaki Süleyman Sabri Mavi, 10 Eylül’de Colemêrg’in Gever (Yüksekova) ilçesindeki evinde gözaltına alındı. Mavi, gözaltı sırasında kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırıldı. Mavi, taburcu edildikten sonra 12 Ağustos’ta Van F Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Mavi’nin Yüksekova Devlet Hastanesi tarafından verilen yüzde 96 engelli raporu bulunuyor. Ayrıca görme ve işitme kaybının yanı sıra, iç organlarının büyük bölümü iflas etmiş durumda. 

 

Mavi’nin tahliye edilerek tedavisinin yapılması için hukuki destek sunan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Colemêrg Şubesi avukatlarından Medya Çallı, Mavi’nin tahliyesi için Van Cumhuriyet Savcılığına başvuruda bulundu. Başvuruda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına hatırlatan Çallı, Mavi’nin durumunun tespiti için Adli Tıp Kurumu’na (ATK) sevk edilmesini istedi. 

 

Başvuruda, Mavi’nin ağır hastalıkları hatırlatılarak, tedavisinin tamamlanmadan cezaevine gönderilmemesini ve cezaevinde kalması konusunda sağlık koşullarının elverişli olmadığına işaret edilerek, tahliye edilerek tedavisinin dışarıda yapılmasının istedi. 

 

‘ATK’NİN KARAR VERMESİ UYGUN OLUR’

 

Yapılan başvuru sonucu Mavi, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi heyeti raporunda, Mavi’nin hastalık durumunun cezaevinde kalmaya uygun olup olmadığı yönünde bir değerlendirme yapmaktan kaçınıldı. Hastanenin heyet raporunda, “Mevcut muayene ile bu haliyle 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı hakkında kanunun 16. Maddesi gereğince cezasının infazına ceza infaz kurumunda devam edilmesine engel veya cezasının ertelenmesinin gerektirir ruhsal veya fiziksel bir durumun olup olmadığı hakkında bir karar verilmemiştir. Kişi hakkında Adli Tıp Kurumu’ndan rapor aldırılarak karar verilmesinin uygun olacağı tıbbi kanaatine varılmıştır” ifadeleri kullanıldı. 

 

Heyet değerlendirmeyi ATK’ye bırakırken raporda, kardiyolog tarafından dile getirilen görüş ise dikkat çekti. Heyetin kardiyoloji uzmanı, Mavi’nin kalp rahatsızlığının cezaevinde kalıp kalmamasına uygun olup olmadığı konusunda, “İleri yaştan dolayı eforu kısıtlı kardiyak açıdan ilaçlarını kullanıyor cezaevinde kalmasında sakınca yoktur” görüşünü dile getirdi. 

 

‘ÖNCELİĞİMİZ TEDAVİSİNİN YAPILMASI’

 

Mavi’nin avukatı Medya Çallı, öncelikli taleplerinin müvekkilinin infazının ertelenerek, fiziki koşulları tedaviye uygun bir sağlık kuruluşunda tedavisinin yapılması olduğunu belirtti. Cezaevi şartlarının müvekkilinin tedavisine uygun olmadığını ifade eden Çallı, “Geçen gün ailesi ziyaretine gittiğinde de baygınlık geçirmiş. Ciddi bir rahatsızlık durumunda cezaevinden tam teşekküllü hastaneye sevki zaman alacağı için cezaevinde olduğu her dakika yaşam hakkı ihlal ediliyor. Müvekkilin sağlık koşulları cezaevinde kalmasına elverişli değil. Ağır hastalıkları bulunan müvekkilimin gerekirse konutu terk etmemek koşuluyla tahliye edilmesi talebinde bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version