Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Haklılar, Türkiye’nin şu an en büyük problemi geçim sıkıntısı ve gelir dağılımının bozulması ama sabra ihtiyaç var

"Vergi paketinde dar gelirliye yönelik hüküm yok"


T24 Haber Merkezi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Geçen hafta eşim Esra Hanım dedi ki, ‘Markete uğrayalım.’ Vatandaşlarımız geldi, şikayetleri doğru. Haklılar, bir geçim sıkıntımız var. Türkiye’nin şu an en büyük problemi geçim sıkıntısı ve gelir dağılımının bozulmasıdır. Sabır gerekiyor.” dedi.

Eski Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da İstanbul’daki kiraların “müthiş pahalı olduğu” için annesinin evine yerleştiğini söylemiş, apartman görevlisinin market fiyatlarıyla ilgili “sorguya çektiğini” belirterek, “Ben ‘indi’ diyorum, o ‘inmedi’ diyor. Sürekli ‘Fiyatlar inmedi, istersen git şu soğanın fiyatına bir bak’ diyor” demişti. 

Katıldığı CNN TÜRK canlı yayınınında soruları yanıtlayan Bakan Mehmet Şimşek, enflasyonla ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

“Gerçek dünya çok kompleks ve karmaşık”

Enflasyonda ilk yılı geçiş yılı olarak kabul ettiklerini ve finansal istikrarı önceliklendirdiklerini belirten Şimşek, “Çünkü kırılganlıklarımız vardı. Onları giderdik. Kırılganlıkları yönetmeniz lazımdı. Bakın politika yaparken, çerçeve çizerken, her zaman en kritiğinden başlarsınız diğerlerini zamana yararsınız. Koşullar önce enflasyonu yükseltecek nitelikte. Daha sonra biz indirebilecek para politikası gecikmeyle geliyor. Biz KKM riskini yönettik, kur riskini yönettik, bütçe açığını kontrol altına aldık. Bunları yapmasaydık, enflasyon çok farklı düzeyde olabilirdi” dedi.

“Gerçek dünya çok kompleks ve karmaşık. Modelleme ile tahminler yapıyorsunuz ve çok büyük tahminler içeriyor” diyen Şimşek, finansal riskleri yöneterek, önemli bir eşiği aştıklarını ve önemli bir süreci geride bıraktıklarını ifade etti.

“Haklılar, bir geçim sıkıntımız var, dar gelirlinin çok etkilendiğinin farkındayız ama…”

Vatandaşın geçim sıkıntısından yana eleştirilerini de değerlendiren Şimşek, “Sıkıntıların farkındayız, vatandaşlarımız şikayette haklı. Markete, pazara gidiyorum, geçen hafta eşim Esra Hanım dedi ki, ‘Markete uğrayalım.’ Vatandaşlarımız geldi, şikayetleri doğru. Haklılar, bir geçim sıkıntımız var” dedi.

“Enflasyon en kötü ve adaletsiz vergidir. Gelir dağılımını bozuyor” diyen Şimşek, şöyle devam etti:

“Ne yapıp edip, kalıcı refah ve alım gücü için enflasyonu kontrol altına alıp aşağıya indirmemiz lazım. Enflasyonun 40 civarına inmesi fiyatların düştüğü anlamına gelmiyor. Enflasyon hızındaki düşüş geçen sene ortalama bir sepetin artışı yüzde 65 idi, bu sene ise yüzde 40 arttı. Fiyatlar artıyor ama daha yavaş artıyor. Şunun altını tekrar çizmek istiyorum. Vatandaşın dar gelirlinin çok etkilendiğinin farkındayız ama kestirme çözümler yok.

Bakan Şimşek, istifa iddialarının maliyetini açıkladı: Muazzam bir para çıkışı oldu

Enflasyon tek haneye düşecek mi?

Türkiye’nin şu an en büyük problemi geçim sıkıntısı ve gelir dağılımının bozulmasıdır. Kalıcı refah artışı için enflasyonu tekrar tek haneye indireceğiz. AK Parti daha önce bunu başardı. 90’lı yıllarda ortalama enflasyon 70’lerin üzerinde. Kolay değildi. Ama biz 2003 sonrasında enflasyonu tek haneye düşürdük ve orada tuttuk. Hain darbe girişime kadar. 2025’in ikinci yarısında rahatlama çok belirgin bir şekilde hissedilecek. Fiyatlardaki artış hızı zaten yavaşladı.

TIKLAYIN | Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan: İstanbul’da ev bulamadık, müthiş pahalı; annemlere yerleştik

Bakan Şimşek: Cari açık azalıyor, risk primimiz düşüyor, 2024’te üç kuruluş tarafından kredi notu artırılan tek ülkeyiz

“Fiyat artışlarındaki yavaşlama hissedilir derecede”

Genelde hizmet enflasyonu kemikleşir, katılaşır ve onu indirmek daha çok zaman alır. Bakın çünkü geriden geliyor. Örnek olarak kira. Kira hizmet enflasyonun içinde yani önemli bir kalem. Kiraları yönelik bir yüzde 25 uygulama yani üst limit getirilmişti. Bu kalktı. Şimdi neye bakarsanız bir önceki yılın enflasyonunu. Yani yeni kiralar yenilenirken son 12 aylık enflasyonu yazdırırsınız değil mi? Dolayısıyla hizmet enflasyonu daha katıdır ve daha yavaş düşer. Gelecek sene haziran ve temmuzda yüzde 20 yansıyacak. Bundan dolayı zamana ihtiyacımız var. Yani fiyat artışlarındaki yavaşlama hissedilir derecede.

“Sabra ve zamana ihtiyacımız var”

Örneğin konut arzını artıracağız. Deprem bölgesinde bu sene 201 bin konut teslim edilecek. Gelecek sene 250 bin ilave konut sunulacak. İstanbul’da da konut arzını artıracak programlar var. Hizmetteki düşüş daha da belirgin şekilde hissedilecek. Mal enflasyonunda çok büyük bir eşiği aşmak üzereyiz. Hizmet enflasyonu da düşecek. Zamana ihtiyacımız var, sabır gerekiyor.

“Biz bir şok terapi uygulamadık”

Biz bir şok terapi uygulamadık. O seçeneğin doğru olmadığını gördük. Bizim buradaki maksadımız, biz hayat pahalılığını kabul ediyoruz ve ilk yıl makro istikrarı öncelediğimizi söylüyorum. Rezerv bir sorun olmaktan çıkmıştır. Büyük riskleri azalttık. Sabra ve zaman ihtiyacımız var. Cumhurbaşkanımızın da desteği tam.”

Bakan Şimşek, IBAN’la ödemeler için uyardı: Gönderdiğiniz hesap kara para aklıyor olabilir, ‘Kredi kartı geçmiyor’ diyemezler

Eski MB Başkanı Erkan: İstanbul’da ev bulamadık, müthiş pahalı; annemlere yerleştik

Eski Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, Aralık 2023’te henüz “affını isteyerek” istifa etmeden önce İstanbul’daki kiraların “müthiş pahalı olduğunu” dile getirerek, ev bulamadığını, annesinin evine yerleştiğini söyledi. Erkan, apartman görevlisini market fiyatlarıyla ilgili “sorguya çektiğini” belirterek, “Ben ‘indi’ diyorum, o ‘inmedi’ diyor” demişti. 

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan‘ın sorularını yanıtlayan Erkan, kira sorununa ilişkin olarak yaptığı açıklamada Türkiye’ye özgü bir artış olduğunu dile getirerek, şunları söylemişti: “Arz eksikliği ve ucuz finansman olduğu zaman bazen dengeler bozulabiliyor. İşte burada bizde de en önemli sorun sosyal konut arzı. Çünkü sosyal konut eksikliğinden dolayı kiralarda artış var. Ayrıca kiralarda Türkiye’ye özgü bir artış söz konusu. Cumhurbaşkanımız ve Cumhurbaşkanı Yardımcımız da bu konunun üzerinde çok duruyorlar. Bir insanın 10 evi olmamalı, 10 insanın bir evi olmalı. Ev ve gıda çok önemli. Sağlık konusunu devletimiz çok oldu çözeli. İstanbul, Manhattan’dan pahalı olur mu? Biz İstanbul’da ev bulamadık. Müthiş pahalı. Annemlere yerleştik, onların yanında kalıyoruz.

Ulaşım ve yemek gibi hizmet gruplarında fiyat artışlarının yavaşlamasını 2024 sonunda göreceğiz. Kira ve eğitim gibi gruplarda ise biraz daha yavaş olacak. Enflasyonda tek haneli rakamları 2026’da göreceğiz. 2025 sonu hedefimiz ise yüzde 14.”

Erkan sık sık market ziyareti yaptığını, markette patates, kırmızı et ve süt fiyatlarına baktığını ifade ederek, “Biz normal dışarıdan alınan yoğurt yemiyoruz, mayalıyoruz. Süt fiyatları bazen markette artmıyor ama TÜİK istatistiklerinde arttığını görüyorum. Apartman görevlimiz olan Sadık Abi’ye de çoğu zaman fiyatları soruyorum. Onu sorguya çekiyorum. Ben ‘indi’ diyorum. O ‘inmedi’ diyor. Sürekli ‘Fiyatlar inmedi, istersen git şu soğanın fiyatına bir bak’ diyor” diye konuşmuştu.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan “affını isteyerek” istifa etti: Şahsıma yönelik büyük bir itibar suikasti düzenlendi

Kendisi ve ailesi ile ilgili iddialar, “Sadık Abi” açıklaması: Hafize Gaye Erkan’ın görev sürecinde öne çıkanlar

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version