Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Hakan Fidan konuşmaya başlayınca Suriye heyetinin salonu terk etmesinin verdiği mesaj…’

‘Hakan Fidan konuşmaya başlayınca Suriye heyetinin salonu terk etmesinin verdiği mesaj…’


Emekli büyükelçi Ünal Çeviköz, Türkiye’nin son 13 yıllık dış politikasını değerlendirdiği yazısında Ankara-Şam arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik tartışmaların yaşandığı bugünlerde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Arap Ligi toplantısında konuşmaya başladığı sırada Suriye heyetinin salonu terk etmesine dikkat çekti.

Ünal Çeviköz, “Hakan Fidan konuşmaya başlayınca Suriye heyetinin salonu terk etmesinden anlaşıldığı kadarıyla, Şam henüz Türkiye’nin bu girişimlerini yeterince samimi görmüyor” dedi.

Çeviköz’ün Kısa Dalga’da yer alan yazısı şöyle:

“10 yıl aradan sonra Türkiye ile Mısır yeniden karşılıklı üst düzey ziyaretler gerçekleştirebildi. Arap Ligi ile yeniden buluşabilmenin sebeplerinden biri de bu olsa gerek, zira Arap aleminin en etkin aktörlerinden biri Mısır. Gazze sorununun çözümü için Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Saudi Arabistan bütün çabalarını bir yandan İsrail ile bir yandan Filistin ile, dolaylı yollardan da Hamas ile temaslarını koparmadan sürdürüyorlar. Türkiye ise, iktidarın dış politikayı bir türlü iç politikadan bağımsız şekilde uygulamayı becerememesi yüzünden böyle, tüm taraflara eşit mesafeli bir duruş sergileyemiyor, kolaylaştırıcı rol üstlenemiyor.

Esad ile diyaloga gelince, bir yandan Türkiye’den basın üzerinden mesajlar veriliyor, bir yandan da Rusya’nın bu konuda yardımcı olması bekleniyor. Arap Ligi Dışişleri Bakanları toplantısında Hakan Fidan konuşmaya başlayınca Suriye heyetinin salonu terk etmesinden anlaşıldığı kadarıyla, Şam henüz Türkiye’nin bu girişimlerini yeterince samimi görmüyor.

2024 yılının kuşkusuz herkesin merakla beklediği en önemli seçimi ABD’de 5 Kasım tarihinde yapılacak. Bu seçimlerden sonra dünya politikasında yeni bir dönem açılacağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Artık uluslararası sistemi tek kutup, çift kutup, çok kutup üzerinden okumamak, içinde bulunduğumuz ortamın çok merkezli, çoğulcu bir yapıya sahip olduğunu görmek gerekiyor. Son günlerde gündemin üst sıralarına tırmanmakta olan “Türkiye BRICS üyesi mi olacak?” sorusu bile aslında bu bağlamda ele alınabilecek bir konudur. Türkiye pek ala yeni çok merkezli yapının merkezlerinden biri olabilecek potansiyele sahiptir. Arap Ligi’nin Türkiye’ye yeniden ilgi göstermesinin sebebi ise Türkiye’nin BRICS üyesi falan olma hevesinden ziyade, hala Batı ve Avro-Atlantik kurum ve kuruluşlarıyla süren ilişkilerinden kaynaklanmaktadır. Arap alemi bu ilgiyi gösteriyorsa, Türkiye’nin de bu ilgiyi hak eden bir anlayışla, 13 yıldır ara verdiği çok yönlü, çok taraflı, çoğulcu ve taraf tutmayan dengeli bir dış politikaya dönmesi yerinde olacaktır.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version