Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gözler Fed’in faiz kararında: İndirim miktarı tartışılıyor

Gözler Fed'in faiz kararında: İndirim miktarı tartışılıyor


Fed’in faiz indirimi kararı ve ekonomik projeksiyonları, çarşamba günü TSİ 21:00’de açıklanacak, Fed, faiz oranını 25 veya 50 baz puan düşürmeyi tartışıyor, ekonomist ve piyasa uzmanları bu konuda bölünmüş durumda.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu hafta gerçekleştirdiği iki günlük toplantıda faiz indirimi kararı alması bekleniyor. Toplantı, faiz oranlarının yüksek seviyelerde kalması ve istihdam piyasasındaki yavaşlamaya yönelik endişeler ışığında yapılıyor.

Fed’in amacı, fiyat baskılarının hafiflemesiyle birlikte iş gücü piyasasını korumak. Faiz indiriminin boyutu ise hala belirsiz; Fed, 25 baz puan mı yoksa 50 baz puan mı indireceği konusunda bir karar verecek.

Fed’in şu anda yüzde 5,25 ile yüzde 5,5 arasında bulunan gösterge faiz oranını düşürme kararı, iş gücü piyasasında yaşanan yavaşlama ile mücadele etme amacı taşıyor. Enflasyonun son birkaç aydır yüzde 2 hedefine doğru düşmeye başlamasına rağmen, işsizlik oranı geçen yılın sonunda yüzde 3,7 iken ağustos ayında yüzde 4,2’ye yükseldi. Ayrıca, aylık istihdam artışı ortalama 116 bin ile önceki dönemlerin gerisinde kalıyor. Ekonomik veriler, enflasyonun yeniden hızlanma riskine rağmen iş gücü piyasasında soğuma yaşandığını gösteriyor.

Ekonomist William English, “Bu toplantıdaki kilit mesele risklerin dengesi olacak. Büyüme ve istihdam konusunda daha fazla endişeleniyorsanız, daha büyük bir faiz indirimi yapma eğiliminde olabilirsiniz” dedi. Ancak, 25 baz puanlık daha küçük bir indirim, ekonominin temelde iyi durumda olduğu ve hızlı bir faiz indiriminin enflasyonu yeniden tetikleyebileceği gerekçesiyle tercih edilebilir.

JPMorgan CEO’su: 25 veya 50 baz puan dünyayı sarsmaz

CNBC-e’de yer alan habere göre, JPMorgan Chase CEO’su Jamie Dimon, Fed’in faiz oranlarını 25 ya da 50 baz puan düşürmesinin “dünyayı sarsacak bir hamle olmayacağını” söyledi.

Dimon, “Bunu yapmaları gerekiyor. Fed’in faizleri yükseltmesi ve düşürmesi büyük bir şey değil çünkü bunun altında gerçek bir ekonomi var” dedi.

Dimon geçen ay yaptığı açıklamada da, devam eden ekonomik belirsizlik ve enflasyonist baskıları gerekçe göstererek “bunun diğer insanların düşündüğü kadar önemli olduğunu düşünmediğini” ifade etmişti.

Fed’in stratejik hamlesi

Fed yetkilileri, faiz indirimi konusunda bölünmüş durumda. 2022’de yüksek enflasyonla mücadele etmek için 50 ve 75 baz puanlık faiz artırımlarına giden Fed, şimdi daha temkinli adımlar atma eğiliminde. Ancak, bazı yetkililer faiz oranlarının daha büyük bir indirimle düşürülmesini savunuyor. Dallas Fed eski başkanı Robert Kaplan, faiz oranlarının şu anda olması gerekenin bir puan üzerinde olduğunu belirterek, “Temiz bir sayfa ile başlasaydım, oranların yüzde 4,5 civarında olması gerektiğini söylerdim” dedi. Ancak diğer yetkililer, daha temkinli davranılması gerektiğini düşünüyor.

Fed’in faiz kararı ve ekonomik projeksiyonları çarşamba günü TSİ 21:00’de açıklanacak. Faiz indiriminin büyüklüğü konusunda Fed’in mevcut verileri göz önünde bulundurarak temkinli mi yoksa daha agresif mi bir adım atacağı merakla bekleniyor. Powell’ın basın toplantısı da piyasaların yakından takip edeceği önemli bir gelişme olacak.

 

Exit mobile version