Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gönderdiğiniz hesap kara para aklıyor olabilir, ‘Kredi kartı geçmiyor’ diyemezler

Gönderdiğiniz hesap kara para aklıyor olabilir, 'Kredi kartı geçmiyor' diyemezler


Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IBAN ile yapılan ödemelere karşı uyardıda bılunarak, “Gönderdiğiniz hesap, kara para aklıyor olabilir. Bizdeki en önemli konu kayıt dışılık. Mesela gidiyorsunuz bir yere ‘kredi kartı geçmiyor’ diyorlar. Bunu hiçbir müessese diyemez, çünkü yazar kasa ile pos makinesini birleştirdik” dedi.

Katıldığı CNN TÜRK canlı yayınınında soruları yanıtlayan Bakan Mehmet Şimşek, değerlendirmelerde bulundu. 

Mehmet Şimşek, eşiyle gittiği market alışverişindeki şikâyetleri anlattı: Haklılar, Türkiye’nin şu an en büyük problemi geçim sıkıntısı ve gelir dağılımının bozulması ama sabra ihtiyaç var

İşletmelerde IBAN’la yapılan ödemeler hakkında konuşan Şimşek, şu uyarılarda bulundu:

“IBAN’ın birkaç boyutu var. Gençlerimizin özellikle bilmedikleri şahıslara kendi ibanlarını kullandırtmalarının ciddi tehlikeleri var. Gönderdiğiniz hesap, kara para aklıyor olabilir. Terörün finansmanında kullanılabilir. Bizdeki en önemli konu kayıt dışılık. Mesela gidiyorsunuz bir yere kredi kartı geçmiyor diyorlar. Bunu hiçbir müessese diyemez, çünkü yazar kasa ile pos makinesini birleştirdik. Ticari bir IBAN ise zaten sorun yok. Biz de çok sofistike yazılımlar var. Bakıyoruz bir akrabalık mı var, yoksa ticari bir ilişki mi var? İlgisiz hesaplardan sürekli bir para akışı varsa o zaten şüpheli bir durumdur.

“KDV oranlarını artırmayı düşünmüyoruz”

Şunu açık bir şekilde söyleyeyim. Şu anda bizim gündemimizde bugün itibarıyla ne KDV ne de genel bir artış düşüncesi yok. Vatandaşa yansıyacak, KDV genel oranlarında herhangi bir çalışmamız yok. Yani şu anda biz KDV oranlarını artırmayı düşünmüyoruz. Öncelikle şunu söyleyeyim, bu program üç kolon üzerinde inşa ediliyor. Birincisi fiyat istikrarı. Para politikası, maliye politikası tedbirleriyle alım gücünü kalıcı şekilde artırmaya çalışıyoruz. Birinci öncelik bu. İkincisi, yapısal dönüşüm için, depreme dirençli kentler için kaynak üretme. Ama asıl amaç reformlar ve yapısal dönüşüm. En büyük önceliklerimizden biri yeşil dönüşüm.”

Bakan Şimşek: Cari açık azalıyor, risk primimiz düşüyor, 2024’te üç kuruluş tarafından kredi notu artırılan tek ülkeyiz

 


 

 

 

 

Exit mobile version