Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gazze’de çocuk felci aşılaması başladı

Gazze’de çocuk felci aşılaması başladı


Gazze’de 25 yıl sonra ilk kez çocuk felci vakasının göürlmesinin ardından aşılama işlemi başladı. Gazze merkezinde yapılmaya başlanan aşılama işleminde BM önümüzdeki birkaç gün içinde 150 bin’den fazla çocuğu aşılamayı planlıyor.

Aşılama işlemiminin 3 aşamada yapılacağı; Merkez Gazze’den sonra ikinci olarak güneyde ve son olarak da kuzey tarafta yapılacağı bildirildi. İsrail ve Hamas, Gazze’de 25 yıl sonra ilk kez çocuk felci vakasının görülmesinin ardından sağlık çalışanlarının çocuk felci aşısı uygulamasına izin vermek üzere üç kez “insani ateşkes” kararı almıştı.

DSÖ’ye göre aşılama kampanyası 10 yaşın altındaki çocukları hedefliyor ve her çocuğa iki tur halinde iki damla oral polio aşısı uygulanacak, ikinci aşı ilkinden dört hafta sonra yapılacak. Toplamda 640 bin Gazzeli çocuğun aşılanması hedefleniyor.

Aşı kampanyasına BM kuruluşları ve Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’ndan 2 bin 100’den fazla sağlık çalışanı katılacak. Gözlemciler, Gazze’nin yollarının büyük ölçüde tahrip olması, hastanelerinin ağır hasar görmesi ve nüfusun dağılması nedeniyle aşılama çabasının kolay olmayacağı konusunda uyarılarda bulunuyor. Gazze halkının yaklaşık yüzde 90’ının yerlerinden edildiği belirtiliyor.

DSÖ Perşembe günü yaptığı açıklamada, aşılama kampanyasının gerçekleştirilebilmesi için çatışmalara sınırlı bir süre ara verilmesi konusunda İsrail ile anlaşmaya varıldığını duyurmuştu.

Kampanya ile ilgili ilk açıklamasını Cumartesi günü yapan İsrail, aşılama programının 9 Eylül’e kadar devam edeceğini ve günde sekiz saat süreceğini belirtti. İsrail, bir günlük uzatma olasılığı ile birlikte üç gün boyunca sabah 6 ile öğleden sonra 3 arasında çatışmaların durdurulmasını kabul etti.

Gazze Sağlık Bakanlığı; aşıların yapılacağı tıp merkezleri, hastaneler ve okullar da dahil olmak üzere bölgedeki yaklaşık 160 yerin listesini yayınladı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version