Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu ‘BB-‘ye yükseltti; halkta karşılığı olumsuz olacak!

Fitch, Türkiye Varlık Fonu’nun da kredi notunu düşürdü


Fitch Ratings, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesini açıkladı. Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, Türkiye’nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunun “B+”dan “BB-“ye yükseltildiği, not görünümünün ise “durağan” olarak belirlendiği aktarıldı.

Peki bu karar ne anlama geliyor?

İktisatçı Mahfi Eğilmez, konuyla ilgili yaptığı paylaşımda, “Uzun bir aradan sonra Fitch, Türkiye’nin kredi notunu BB- (görünüm durağan) derecesine yükseltti (önceki durum B+ idi.) Ekonomi için olumlu gelişme. Türkiye’nin CDS primi de (dün itibarıyla) 272 idi. Onun da düşmesi bekleniyor.” ifadelerini kullandı. Eğilmez, ‘bu kararın vatandaşlara yansımasının nasıl olacağı’ yönündeki bir soruya ise, “Halkta karşılığı olumsuz olabilir. Ücret artışları geçmiş enflasyona göre değil beklentiye göre ayarlanırsa kayıplar olur.” diyerek karşılık verdi.

Fitch Ratings, geçen yıl eylülde Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken, not görünümünü 2 yılın ardından “negatif”ten “durağan”a çevirmişti. Kredi derecelendirme kuruluşu, bu sene mart ayında da ülkenin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkarmıştı.

Yanıtlanamayan soru: Bütün bunları neden yaşadık?

Aşağıdaki tabloyu Prof. Dr. Hakan Kara, son karar sonrası, “Kaldı üç basamak.” diyerek paylaştı. Türkiye’nin ‘yatırım yapılabilir seviyeye’ gelmesi için kredi notunun önce B+, sonra BBB- ve ardından BBB’ye yükseltilmesi gerekiyor. “Fitch’in dünkü not artırımı ile faiz indirimi deneyi öncesine geri dönmüş olduk. Hala yanıtlanmayan soru bütün bunları neden yaşamış olduğumuz.” diyen Hakan Kara, bir takipçisinin, ‘kalan üç basamak hızlı çıkılır mı’ şeklindeki sorusuna, “Hızlı not artırımlarının sonuna geliyoruz. Bundan sonrası daha zor olacaktır, pozitif sürprizler gerekiyor.” karşılığını verdi.

En son 2012-2016 döneminde Türkiye’nin kredi notu ‘yatırım yapılabilir’ düzeydeydi.

 

Mehmet Şimşek:  Ekonomimize duyulan güveni daha da artıracağız

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise kararı sosyal medya hesabından yorumladı. Şimşek, şunları yazdı:

“Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch bu yıl kredi notumuzu ikinci kez artırarak B+’dan BB-’ye yükseltti. Makro finansal istikrarımızı güçlendiren ve dayanıklılığımızı artıran programımız sayesinde 2024 yılında üç büyük kredi derecelendirme kuruluşundan not artırımı alan tek ülkeyiz. Bu hafta açıkladığımız Orta Vadeli Programımızla son bir yılda elde ettiğimiz kazanımları kalıcı hale getirerek ekonomimize duyulan güveni daha da artıracağız.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version