Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fernas işçileri Ankara’ya yürüyor


MANİSA – Soma Fernas Madencilik’te çalışırken sendika üyesi olduğu için işten çıkarılan işçiler, taleplerinin karşılanması için Ankara’ya yürüyüşe başladı. 

Manisa’nın Soma ilçesinde bulunan ve AKP Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na ait Fernas Madencilik isimli şirkette çalışırken, Bağımsız Maden İş Sendikası’na (Bağımsız Maden İş) üye oldukları için işten çıkarılan işçiler ve madenciler Ankara yürüyüşlerini başlattı. Bağımsız Maden İş Sendikası binası önünden başlayan yürüyüşte işçiler, “Patron vekil anayasayı ayaklar altına alıyorsa, bize kim eşit yurttaşlık yalanını satabilir” pankartı açtı. İşçiler sık sık “Vur vur inlesin Ankara dinlesin” sloganını attı. 

 

Yürüyüş öncesi konuşan Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, “Bizim yürüyüşümüz sadece Soma’daki işçilerin değil Türkiye işçi sınıfının yürüyüşüdür. Biz direne direne kazanacağız. Sendika olarak bunu daha öncede başarmış ve 8 bin işçiye tazminat aldırmıştık. Şimdi de Fernas’ta çalışan 450 işçinin hakları için verdiğimiz mücadeleyi kazanana kadar devam edeceğiz. Kazanmadan geri dönmeyeceğiz. Soma’daki 5 patrona 200 bin maden işçisini köle yapmak istiyorlar. Ama biz işçilerin köle olmadığını, haklarını alması gerektiğini söylüyoruz” diye konuştu. 

 

YÜRÜYÜŞ TALEPLERİ

 

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu ise işçilerin maaşlarının ortalama ücretlere çıkması, işçi sağlığı önlemlerinin alınması ve banka promosyonunu alabilmek ve işten atılan işçilerin geri alınması için yürüdüğünü anımsattı. Türkiye’de yüzbinlerce işçinin sendikal nedenlerle işten atıldığını anımsatan Aksu, “İşçi Anayasal hakkını kullandığı için işten çıkarıldılar. Patronların bu suçun karşılığı olarak ceza alması lazım. Ama bu suçu işleyen hiçbir patron bugüne kadar ceza almadı. On binlerce işçi öldürüldü ama buradan da tek bir patron ceza almadı. Şirketlerle işçiler eşitmiş gibi numara yapmasınlar. Böyle bir yalan satılmasın. Madem işçiler sendikaya üye olma hakkını kullanamıyor kanunlardan bunu kaldırın” dedi. 

 

İşçi Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda kullandırılmadığını sözlerine ekleyen Aksu, “Fernas’ta bu kanundan doğan işten kaçınma hakkını kullanan 8 kişi daha işten atıldı. Demek ki bu kanunda uygulanmıyor. Bize cezalar yağdırılırken, şirket yetkililerine hiçbir ceza verilmedi. Devlet Anayasa’nın gereğini yapacak. Ya da işçiye kullandırılmayan bu yasalar kaldırılacak” ifadelerini kullandı. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version