Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fehmi Koru’dan uyarı: CHP seçimden birinci çıksa da koalisyon ortağı bulması zor

Fehmi Koru’dan uyarı: CHP seçimden birinci çıksa da koalisyon ortağı bulması zor


Gazeteci Fehmi Koru, CHP’den iktidar rüyası gördüğünü ancak seçimden birinci parti çıksa bile tek başına iktidar olacak bir orana sahip olmayacağını, kendisine koalisyon ortağı bulmakta da zorlanacağına dikkat çekti. Fehmi Koru, “Yüzde 38 oyunu genel seçimde de muhafaza etse bile, barajın yüzde 7 oranına düşürüldüğü günümüz siyasi ikliminde, o oran, CHP’nin tek başına iktidar olmasına müsaade etmeyecektir. Koalisyon yapılması gerektiğinde kim/ler ile bunu gerçekleştirebilir CHP? İkinci çıkacak partinin -diyelim AK Parti’nin – kendisine koalisyon ortağı bulabilmesi CHP’den daha kolay” ifadelerini kullandı.

Fehmi Koru’nun Karar’daki yazısı şöyle:

“CHP yönetim kademelerinde yer alanlar, seçim henüz ufukta görünmezken, iktidar rüyası görüyorlar…

Ekonominin orta halliyi fakirleştirdiği, fakiri ise açlık seviyesinin altına gönderdiği günümüzde, içte ve dışta sayısız sorunla karşı karşıya kalmış, hepsinden yara alması mukadder mevcut iktidara bakıp, tersini düşünmek gerçekten çok zor.

CHP erken havaya girdiyse bunun sebepleri anlaşılabilir.

İlk günlerde ben de “Olabilir, neden olmasın?” düşüncesinde iken, şimdilerde, her geçen günün getirdiklerinin CHP’lilerin rüyasını kabusa döndürebileceğini düşünür oldum.

Yüzde 38 oyunu genel seçimde de muhafaza etse bile, barajın yüzde 7 oranına düşürüldüğü günümüz siyasi ikliminde, o oran, CHP’nin tek başına iktidar olmasına müsaade etmeyecektir.

Koalisyon yapılması gerektiğinde kim/ler ile bunu gerçekleştirebilir CHP?

‘CHP POTANSİYEL ORTAKLARIYLA ARASINA MESAFE KOYMAKLA MEŞGUL’

İkinci çıkacak partinin -diyelim AK Parti’nin – kendisine koalisyon ortağı bulabilmesi CHP’den daha kolay.
Tek başına iktidar çoğunluğuna Meclis’te sahip olamama ihtimalinden hareketle kendisine yol arkadaşı arayışına girmesi gerekirken, CHP, potansiyel ortakları ile arasına mesafe koymakla meşgul.

Tek başına iktidar bütünüyle imkansız mı?

Mümkün olabilir elbette, ancak o ihtimali gerçeğe dönüştürebilmesi için, CHP’nin, bir yandan çok özel şartların ürünü olan yerel seçimde aldığı oyu korurken, bir yandan da kendisine yeni seçmenler kazanması şart.

Cumhurbaşkanı seçilebilmek için ‘%50+1 şartı’ önümüzdeki seçimde de geçerli.

Arkasına beş muhafazakar partiyi almış olan Kemal Kılıçdaroğlu’nun elde ettiği %48 oy, şartların çok farklı olacağı gelecek seçimde korunup üzerine en az %2,5 daha konulabilecek mi?

Zorluk görülebiliyordur herhalde…

Her geçen gün, CHP’yi, kazanması gereken ‘artı oy’ hazinesinden uzaklaştırıyor.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version