Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Eski Başbakan de Villepin, Fransız diplomasisini ve medyasını Gazze’yi görmezden gelmekle suçladı

Eski Başbakan de Villepin, Fransız diplomasisini ve medyasını Gazze’yi görmezden gelmekle suçladı


ERIC FEFERBERG / AFP

Eski Fransa Başbakanı Dominique de Villepin, France Inter radyosunda katıldığı programda, Gazze’ye yapılanları tarihin en büyük skandalı olarak nitelendirdi.

Eski Fransa Başbakanı Dominique de Villepin Perşembe günü katıldığı programda, İsrail’in Gazze’de yürüttüğü ve “insani felaket” olarak nitelendirdiği savaşın Fransız diplomasisi ve Fransız medyası tarafından ele alınışını sert bir dille eleştirdi.

Fransa eski Başbakanı Villepin:

“Gazze en büyük tarihi skandal. Benzerini bulmakta zorlanıyorum. Medyada yer verilmiyor. Haber almak için Google’lamak mecburiyetindeyim.
40 bin ölüye uydurma bir rakammış gibi davranmayın!” pic.twitter.com/t1TyzECEjD

— Notkon (@notkoncom) September 14, 2024

De Villepin, “Gazze’deki durum şüphesiz tarihsel açıdan en büyük skandal. Tarihte benzerini bulmakta zorlanıyorum. Bu ülkede (Fransa) artık kimse bundan bahsetmiyor. Tam bir sessizlik hakim, ağır bir baskı var, medya bu konuyu gündeme getirmiyor. Gazze’deki ölü sayısını öğrenmek için Google’da arama yapmak zorunda kalıyorum. Bu, demokrasi açısından gerçek bir skandal.” ifadelerini kullandı.

De Villepin sözlerine şöyle devam etti: “Bütün bunlar ne adına yapılıyor? Savaş adına. ‘Savaş bu, böyle şeyler olur’ bahanesine sığınıyorlar. Ama Gazze’deki savaş, hiç diğer savaşlara benzemiyor. Çünkü burada ölenler sivil halk. Saçmalığın içindeyiz.”

Fransa’nın sessiz kalarak etkisini yitirdiğine de dikkat çeken Vilepin, “Fransa uluslararası alandan siliniyor. Bedeli Fransa ödüyor. Bunu kabullenemem.” dedi.

Eski Başbakan, Gazze Sağlık Bakanlığı verilerine uydurma gibi bakılmasını da eleştirdi: “Ölü sayısı söylenenden çok daha fazla. Gazze’deki ölü sayısına uydurma veriler gibi bakmayın. Parçalanmış vücutlar, parçalanmış kalpler, parçalanmış kollar ve bacaklar…İsrail tüm bunları net bir hedefi ve perspektifi olmadan yapıyor. İsrail Gazze’de yeniden işgal yönetimi kurmak için gerekli şartları oluşturmaya çalışıyor.”

Fransa’nın İsrail’e yönelik politikalarının gözden geçirilmesi çağrısında bulunan De Villepin, Paris ve Avrupa Birliği’nin (AB), özellikle İsrail tarafından sömürgeleştirilen Filistin Toprakları ile silah ve ticaret konusunda ellerindeki kozları kullanmamasından üzüntü duyduğunu ifade etti.

De Villepin, İsrail’i desteklemek için Avrupa devletleri tarafından öne sürülen “İsrail’in savaşını sonuna kadar sürdürmesine izin vermek” gibi inanması zor argümanlar üretilmesine tepki gösterdi. İronik bir şekilde “Ama hangi son?” diye sordu. Ayrıca İsrail’in “siyasi bir hedefi” olmadığını ve daha geniş anlamda modern çatışmalarda net bir siyasi stratejisi olmadığını belirtti.

Aynı zamanda eski Fransa Dışişleri Bakanı olan de Villepin, “Bugün artık uluslararası sahnede bir sesimiz yok… Şaşkına dönmüş durumdayız ve Fransa arka planda kayboluyor” diye yakındı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version