Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Erdoğan ve Sisi ortak basın açıklaması yaptı: “Sayın Sisi, değerli kardeşim…”

Erdoğan ve Sisi ortak basın açıklaması yaptı: “Sayın Sisi, değerli kardeşim…”


AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, ikili görüşmlerinin ardından kameraların karşısına geçti. Erdoğan, daha önce defalarca ‘katil, darbeci, zalim’ dediği ve seçim meydanlarında hedef gösterdiği Sisi’ye hitap ederken, ‘Sayın Sisi…. Değerli kardeşim…’ ifadelerini kullandı. Erdoğan, Sisi’yi Ankara’da ağırlamaktan onur duyduklarını anlattı. İki ülke arasında 17 anlaşmaya imza atıldı.

Erdoğan’ın konuşmasından kayda değer bölümler şöyle:

Mısır Cumhurbaşkanı Sayın Abdulfettah es-Sisi’yi ülkemizde ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti öncelikle ifade etmek istiyorum. Bir kez de sizlerin huzurunda kendisine şahsım milletim adına hoş geldiniz diyorum. Sayın Cumhurbaşkanı, Şubat ayındaki Kahire ziyaretimde büyük bir teveccüh göstermiş bizleri çok sıcak ağırlamıştı. Kahire ziyaretim ilişkilerimizde yeni bir dönüm noktası olmuştu. O günden bugüne diyaloğumuzu ve iş birliğimizi en üst seviyede tuttuk. Bölgemize dair meselelerde daima yakın istişare halinde olduk. Her alanda gelişmekte olan iş birliğimizi değerli kardeşimin iadeyi ziyaretiyle daha da ileriye taşıyoruz.

Sayın Sisi ile Kahire’deki görüşmemizde Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyimizi yeniden yapılandırma kararı almıştık. Bu mekanizmanın ilk toplantısını da bugün gerçekleştirdik. Ortak bildirimizle iş birliğimizi sanayi, ticaret, savunma, sağlık, çevre, enerji dahil her alanda ilerletme irademizi teyit ettik.

Filistin’deki son durum itibarıyla görüşmelerimizin odağında bu yer aldı. Türkiye ve Mısır Filistin meselesinde ortak bir duruşa sahiptir. Saldırıların durması ve kalıcı ateşkes önceliğimiz olmaya devam ediyor. Gazze’ye giden yardımların yüzde 32’si Türkiye’den gitmiştir. Bu yardımların ulaştırılmasında Türk Kızılayı ile AFAD başkanlığımızla iş birliği içinde hareket eden başta Mısır Kızılayı olmak üzere Mısır makamlarına teşekkür ediyorum.

SİSİ’DEN AÇIKLAMA

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Erdoğan ile Ankara’da yaptıkları görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. “Bu ziyaretim iki ülke arasındaki köklü ilişkilerin çok daha gelişeceğinin göstergesidir.” ifadesini kullanan Sisi, Türkiye ile Mısır’ı bir araya getiren ortak bir tarih ve birçok ortak paydanın bulunduğunu kaydetti.

Sisi, “Başta Gazze ve Filistin’deki kardeşlerimiz olmak üzere daha yoğun çalışmalıyız. Türkiye ve Mısır olarak bir an önce, acilen ateşkesin sağlanması, Batı Şeria’daki İsrail ihlallerinin son bulması ve Filistin’in 1967 sınırları içerisinde başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletini kurma haklarının bir an önce hayata geçirilmesini vurguladık. Suriye meselesini de ele aldık. Türkiye ile Suriye arasındaki yakınlaşmayı memnuniyetle karşılıyoruz.” dedi.

Sisi’nin Türkiye’ye ziyareti aynı zamanda Mısır’dan Ankara’ya Cumhurbaşkanı düzeyinde 12 yıl sonra yapılan ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version