Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Erdoğan rejimi ile bağlantıları soruşturuluyordu; New York Belediye Başkanı’nın yolsuzluk iddianamesi hazır

Erdoğan rejimi ile bağlantıları soruşturuluyordu; New York Belediye Başkanı’nın yolsuzluk iddianamesi hazır


ANGELA WEISS / AFP

Federal savcılar, yolsuzlukla suçlanan New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında iddianame hazırladı. Yolsuzluk soruşturmasında esas olarak Adams’ın Erdoğan rejimi ile bağlantıları inceleniyor.

Soruşturmada 20 Ağustos’ta New York Başkonsolosluğu görevinden ayrılan Reyhan Özgür ve Adams’ın ekibinde yer alan eski THY yöneticisi Cenk Öcal’ın da isimleri geçiyor. Listede gazeteci Arda Sayıner’in ismi de bulunuyor.

Adams’ın Uluslararası ilişkilerden sorumlu danışmanı Azerbaycanlı Rana Abbasova, soruşturmadaki kilit isimlerden biri olarak dikkat çekiyor.

Soruşturmada ayrıca Bahçeşehir Üniversitesi’nin Washington DC’deki şubesi Bay Atlantic Üniversitesinin, Erdoğan ailesinin vakfı olarak bilinen Turken ve Türgev vakıflarının, Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Türk işadamlarının isimleri geçiyor.

Amerikan basınında çıkan haberlere göre, New York Belediye Başkanı Adams hakkındaki iddianamenin bugün açıklanması bekleniyor. İddianame açıklandıktan sonra Adams’ın Erdoğan rejimi ile ilişkilerinin ucunun nereye gittiği kamuoyunun gözleri önüne serilmiş olacak. Adams’a istifa etmesi yönünde baskılar artıyor.

Adams dün gece yaptığı açıklamada, “Şu anda federal hükümetin beni federal suçlarla itham etme niyetinde olduğuna inanıyorum. Eğer öyleyse, bu suçlamalar tamamen yanlış ve yalanlara dayalı olacaktır.” dedi. Geçtiğimiz haftalarda Adams yönetiminin üst düzey isimlerinin de evleri federal yetkililer tarafından aranmıştı.

Aramalara maruz kalan Adams’ın baş danışmanı Lisa Zornberg bu ay aniden istifa etti.

Erdoğan, Adams’ın başını yaktı

Geçen yıl belediye başkanının telefonlarına, kampanyası ile Türk hükümeti arasındaki olası bağları araştıran federal ajanlar tarafından el konulmuştu.

New York Belediye Başkanı Eric Adams’a yönelik suçlamalar, belediye başkanı ile kampanyasının o yıl yasadışı yabancı bağışlar almak için Türk hükümetiyle komplo kurup kurmadığını inceleyen 2021 tarihli geniş bir kamu yolsuzluğu soruşturmasından kaynaklanıyor.

Federal soruşturma ayrıca Adams’ın New York İtfaiyesi yetkililerine, güvenlik endişelerine rağmen Türkiye Başkonsolosluğu için yeni bir yüksek bina (Türkevi) yapılmasını onaylamaları için baskı yapıp yapmadığını da inceledi.

Ajanlar ayrıca belediye başkanının, Türk Hava Yolları’ndan yapacağı uçuşlar için aldığı biletlerdeki iyileştirmeleri de araştırdı.

Bilal Erdoğan’ın kurduğu Turken Vakfı’nın temel atma töreni… 2018 yılı… Adams, Brooklyn İlçe Başkanı olarak temel atma törenine katılmış ve bizzat Erdoğan’la tanışmıştı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version