Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Erdoğan: “Milli güvenliğimizi ilgilendiren bazı konularda Amerikan yönetimiyle görüş ayrılıklarımız devam ediyor”


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu için önceki akşam geldiği New York’ta resmi temaslarını sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Amerikan Yönlendirme Komitesi’nin(TASC), onuruna düzenlediği akşam yemeğinde yaptığı konuşmada, “Milli güvenliğimizi ilgilendiren bazı konularda Amerikan yönetimiyle görüş ayrılıklarımız halen devam ediyor” dedi.

Erdoğan, New York’taki resmi temaslarının ilk gününde ayrıca Amerikalı düşünce kuruluşu temsilcileriyle, Türkevi’nde yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’yı da Türkevi’nde kabul etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’de yaşayan Türk vatandaşlarıyla da TASC’ın düzenlediği akşam yemeğinde biraraya geldi. ABD’deki Türklerin ülkelerini, değerlerini tanıtmak amacıyla Amerika’nın dört bir yanında düzenledikleri Türk günü yürüyüş ve festivallerini takdirle yakından takip ettiğini belirten Erdoğan, “Bu etkinlikleriniz ülkemizin Amerikalı dostlarına tanıtılmasına yardımcı oluyor. Birlik ve beraberliğiniz Türk toplumunun çıkarlarının yerel ve federal bakımdan ilerletilmesi için büyük önem taşıyor. Biz entegrasyona sonuna kadar varız, asimilasyona ise aynı derecede karşıyız” dedi.

Türkevi’nde yurvarlak masa toplantısı yapıldı.

“ABD ile ilişkilerimiz seçim sonuçlarına göre değişmeyecek”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’deki Türklerden, Türkiye karşıtı her operasyona gönüllü figüranlık yapan örgüt mensuplarına karşı teyakkuz halinde olmalarını beklediğini ifade ederek “Türkiye olarak vatandaşlarımızın yaşadığı ülkelerdeki aşırı sağcı akımları ve nefret söylemlerini yakından takip ediyoruz. Irkçılığın olduğu gibi İslam düşmanlığının da bir suç olarak tasnif edilmesi ve yasal yaptırıma tabi tutulması gerektiğini savunuyoruz. Son yıllarda Batılı ülkelerde bilhassa Avrupa’da İslam ve yabancı düşmanlığı, vatandaşlarımızın da huzurunu tehdit eden büyük bir salgına dönüştü” dedi.

Erdoğan TASC toplantısında Türk vatandaşlarına hitap etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında Türkiye ile Amerika ilişkilerinde son dönemde yaşanan olumlu havadan memnuniyet duyduklarını, ABD ile geçtiğimiz yıl ticaret hacminin 30 milyar doları geçtiğini vurgulayarak “Biz bu rakamı 100 milyar dolar seviyesine çıkarabileceğimiz kanaatindeyiz dedi. ABD ile ilişkilerin seçim sonuçlarına göre değişmeyeceğini vurgulayan Erdoğan, ”Milli güvenliğimizi ilgilendiren bazı konularda Amerikan yönetimiyle görüş ayrılıklarımız halen devam ediyor. Başkan kim olursa olsun Amerika’ya bakışımız ve ilişkilerimizdeki üst düzeyli diyaloğumuz değişmeyecektir” diye konuştu.

“İsrail’in Lübnan’a yönelik son saldırısı savaşı bölgeye yayma çabasıdır”

Erdoğan, Gazze’de devam eden savaşta İsrail’i soykırım yapmakla küresel kurum ve kuruluşları da İsrail’in katliamını engelleyecek hiçbir adımı atmamakla suçladı. Erdoğan, İsrail’in Gazze’de dünyanın gözleri önünde bir soykırım sürdürdüğünü belirterek, ”Bugüne kadar 1,9 milyon insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bu insanlar ellerinde, avuçlarında ne kaldıysa onunla yetinerek hayatta kalma mücadelesi veriyor. İsrail’in başta Gazze olmak üzere Filistin topraklarında uyguladığı soykırım bölgemizin barışını da tehdit etmektedir” diye konuştu.

Erdoğan, İsrail’in Lübnan’a yönelik son saldırılarını savaşı bölgeye yayma çabası olarak değerlendirerek “Küresel sistem artık tüm etkinliğini, tüm inandırıcılığını kaybetmeye başladı. Görevi barış ve güvenliği sağlamak olan kurumlar, çok açık bir ahlaki çöküş içerisindedir. Küresel kurum ve kuruluşlar, Gazze’deki zulmü durduracak, İsrail’in katliamını engelleyecek hiçbir etkili adım atmadı. Lübnan’a karşı gerçekleştiren son saldırılar ve İsrail tarafından yapılan son açıklamalar, savaşı bölgeye yayma çabalarının açık tezahürüdür. Liderlerle gerçekleştireceğim temaslarda kalıcı ateşkesin tesisi için siyonist İsrail’e her mecrada baskıyı artırmamız gerektiğine dikkat çekeceğim. Savaşın durması için elimizden geleni yapıyoruz. Ve yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Exit mobile version