Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Elektrik ve Doğalgaza Yüzde 50 Zam mı Geliyor?

Elektrik ve Doğalgaza Yüzde 50 Zam mı Geliyor?


Türkiye, yüzde 89,9’luk oranı ile enerji enflasyonunda dünya birincisi. Asgari ücret veya asgari ücrete endeksli bir şekilde düşük ücretle hayatta kalmaya çalışan vatandaşlar, neredeyse kira bedellerinin yarısı kadar paralar ödeyerek, enerji ihtiyacını karşılamaya çalışıyor.

Elektrik ve doğalgaz faturalarındaki devlet desteğine rağmen vatandaşların yüksek fatura ödemesine cevap vermeyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, elektrik faturalarıyla ilgili yeni bir modele geçileceğini belirterek, “Gelir grubu yüksek, gerçek maliyete katlanabilecek tüketicilere maliyetine göre, maliyet esaslı yansıtmak daha doğru diye düşünüyoruz” dedi. Bakan Bayraktar’ın açıklamaları şöyleydi:

“Elektrik ve doğalgazda Hazine üzerinden çok ciddi desteğimiz var. 1000 liralık gaz ve elektrik faturasının yüzde 60’ı halen devletimiz tarafından karşılanıyor. Bütçe imkanları mertebesinde bu desteklere devam edeceğiz. Vatandaşımızın dünyada gelişen, artan fiyatlara karşı korumaya devam edeceğiz. Bunu yaparken destek mekanizmasını daha etkin kullanmamız gerekiyor. OVP içinde de desteklerin etkinleştirilmesi başlığı altında var. Her birimizin evinde kullandığımız elektrik ve gazda bu destek var.

YENİ SİSTEM

Gelir grubu yüksek, gerçek maliyete katlanabilecek tüketicilere maliyetine göre, maliyet esaslı yansıtmak daha doğru diye düşünüyoruz. Gerçekten ihtiyaç sahibi, daha dar gelirli vatandaşlarımızı, emeklilerimizi bu destekten istifade ettirip bunu karşılayabilecek ve evi çok daha büyük olan, çok fazla elektrik kullanan, elektrikli aracı olan, tüketimi belli oranın üzerinde olan vatandaşların bu desteklerden faydalanmak yerine gerçek maliyetleri karşıladığı bir modeli düşünüyoruz. Bütçe imkanları nispetinde bu destekler devam edecek. Enerji fiyatlarında oluşabilecek değişikliklerin enflasyona etkisini göz ardı etmeden Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanlığımızla eşgüdümle süreci yürüyoruz.”

‘EN YÜZDE 50 ZAM GELECEK’

Bakan Bayraktar’ın bu açıklamaları üzerine yeni sitemle ilgili kafalarda soru işaretleri oluştu. Akıllara faturalara zam mı gelecek sorusunu getirdi. CHP Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, bakanın bu açıklamalarını değerlendirdi.

BirGün’den Mustafa Bildircin’e konuşan CHP Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, “Sayın Bayraktar’ın ağzında, ‘Gerçek maliyetlerin karşılandığı model’ diye bir bakla var. Belli ki daha kış gelmeden elektrik ve doğalgaz faturalarındaki devlet desteği kaldırılıp faturalara en az yüzde 50 zam gelecek. Bu kış yurttaş için zor geçecek” diyerek enerji faturalarındaki yeni sistemi değerlendirdi.

Bakırlıoğlu , Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından elektrik faturası desteği alan 3 milyon 721 bin hak sahibinin olduğunu hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bakan’ın açıklamasına göre, gelir grubu yüksek, gerçek maliyete katlanabilecek tüketicilerin faturaları artık maliyet esaslı yansıtılacak. Ancak açıklamaya detaylı baktığımızda birçok muğlak nokta olduğunu görüyoruz. Bu kişiler neye göre belirlenecek? 2024 yılının sonunda ise bu sayının 6 milyona ulaşacağı tahmin ediliyordu. Bu sadece elektrik faturasındaki durum. Doğalgaz desteğinde de rakamlar çok farklı değil. Faturalardaki desteğin kalkması durumunda bu sayının katlanarak artacağı da çok aşikar.”

Kaynak: Gerçek Gündem

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version