Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

DEM Partili Çelenk, BDDK düğününü Meclis’e taşıdı: “Takılar kimin bütçesinden verildi?”

DEM Partili Çelenk, BDDK düğününü Meclis’e taşıdı: “Takılar kimin bütçesinden verildi?”


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın’ın düğününe, BDDK’nın denetimi altındaki bankalar ve finans kuruluşlarının yöneticilerinin davet edilmesi sonrası yaşananları Meclis’e taşıyan DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, “Düğünde takılan para ve ziynet eşyaları kişisel bütçelerden mi, temsil ettikleri kurumların bütçelerinden mi finanse edilmiştir?” diye sordu.

BDDK Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın, kurumun denetimi altında olan bankalar ve diğer finans kuruluşlarının yöneticilerine düğün davetiyesi gönderdi. İstanbul Şişli’de gerçekleşen düğünde, denetim altındaki bankaların genel müdürleri, diğer finans kuruluşlarının sahipleri ve yöneticileri takı kuyruğuna girdi. BirGün Gazetesi yazarı Timur Soykan’ın haberi sonrası BDDK’nın bu iddialar karşısında nasıl bir tutum alacağı ve konuyla ilgili bir inceleme başlatılıp başlatılmayacağı merakla beklenirken DEM Parti Milletvekili Sevilay Çelenk, ‘BDDK düğününü’ Meclis gündemine taşıdı.

“Kamuoyunda ciddi rahatsızlık yarattı”

BDDK’nın finansal sistemin düzenlenmesi ve denetlenmesi amacıyla kurulan bağımsız bir kamu kurumu olduğunu hatırlatan Çelenk, yaşananlara tepki gösterdi: “Mustafa Aydın’ın düğününde yaşanan durum, kurumun otoritesini kullanmada gözetmesi gereken başta etik ilkeler olmak üzere işleyişe dair temel ilkelerle ilişkili olarak kamuoyunda ciddi rahatsızlık yaratmıştır.”

“Çıkar ilişkisi mi kuruluyor?”

BDDK’nın denetimindeki bankaların genel müdürleri ve diğer finans kuruluşlarının yöneticilerinin yüksek miktarda takı takması, kurumun denetlediği kuruluşlarla arasındaki tarafsızlık ilişkisini zedelediğini belirten Çelenk, “BDDK’nın denetlemekle yükümlü olduğu kurumlarla arasındaki tarafsızlık temelinde yürütülmesi gereken ilişkilere gölge düşürmüş ve bu finans kurumlarıyla bir tür çıkar ilişkisinin kurulduğu yönünde haklı şüphelere yol açmıştır. Bu yöneticilerin kurumlarını denetleyen kurulun üst düzey yöneticisinin düğününe katılması ve takı takmalarının oluşturduğu ‘çıkar ilişkisi’ Bakanlığınızca değerlendirilecek midir?” diye sordu.

“İnceleme başlatıldı mı?”

Kamuoyuna yansıyan bilgiler sonrası BDDK’nın ne yapacağı tartışılırken, Bakanlığı harekete geçmeye çağıran Sevilay Çelenk, “Kamu kurumları ve diğer finans kuruluşlarının taşıdığı kamusal sorumluluk çerçevesinde son derece sorunlu olan bu durumla ilişkili bir inceleme başlatılmış mıdır?” dedi.

“Bankalarla ilgili verilerin güvenliği sorgulanır hale gelmiştir”

BDDK Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın’ın düğünündeki takı merasimi sırasında bazı bankaların yöneticilerinin takı sırasına girmesi, BDDK’nın bankalarla ilgili verilerinin güvenilirliğini de tartışmaya açtı. BDDK’nın verilerinin güvenirliğinin sorgulandığını belirten Çelenk, “Takı merasimi sırasında oluşan görüntüler, BDDK’nın bankalarla ilgili verilerinin güvenilirliğini de sorgulatmaktadır. Bu çerçevede, BDDK’nın ilişkili olduğu Bakanlığınızdan herhangi bir yetkili de söz konusu düğüne katılmış mıdır?” diye sordu.

“Düğün ‘tasarruf tedbirlerine’ uygun mu?”

Hazine ve Maliye Bakanlığının açıkladığı “tasarruf tedbilerini” hatırlatan Çelenk, BDDK Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın’ın düğününün bu tedbirlere uyup uymadığını sordu: “Bakanlığınız, ‘tasarruf tedbirleri’ açıklamış ve kurumların bu tedbirlere uyması gerektiğini vurgulamıştı. Bu bağlamda, söz konusu düğün ve harcamaları eğer banka ya da finans kuruluşlarının bütçesinden karşılanmışsa bu harcamalar bu tasarruf tedbirlerine uygun mudur? Bu durum, kamu kaynaklarının kullanımı açısından nasıl değerlendirilmektedir?”

Exit mobile version