Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ÇİN | Süper tayfun Yagi karaya ulaştı; 420 bin kişi tahliye edildi

ÇİN | Süper tayfun Yagi karaya ulaştı; 420 bin kişi tahliye edildi


Peter PARKS / AFP

Süper Tayfun Yagi, Çin’in güneyindeki Hainan adasına ulaştı. Saatte 230 kilometreyi aşan rüzgâr hızıyla on yıldan fazladır bölgeyi vuran en güçlü fırtına oldu.

Hainan eyaleti, fırtınanın karaya ulaşmasından önce 420 binden fazla kişiyi tahliye ederken, komşu Vietnam da on binlerce kişiyi tayfundan korumaya hazırlanıyor.

Yagi bu hafta başında Filipinler’de henüz tropik fırtına olarak sınıflandırılırken en az 13 kişinin ölümüne yol açmış, ülkenin ana adası Luzon’da sel ve toprak kaymalarını tetiklemiş ve geçtiğimiz birkaç gün içinde güçlenerek süper tayfuna dönüşmüştü.

Devlete ait Xinhua haber ajansının yetkililere dayandırdığı habere göre, fırtına Cuma günü Çin’de popüler bir tatil beldesi olan Hainan ve komşu Guangdong eyaleti kıyıları boyunca yerel saatle 16:20’de karaya ulaştı.

NASA verileri, tayfunu “Kategori 4 kasırga gücüne eşdeğer” olarak değerlendiriyor.

Hainan’a yakın bulunan Hong Kong’ta da fırtına uyarısı yapıldı. Hong Kong borsasında işlemlere Cuma günü ara verildi ve okullar kapatıldı.

Güney Çin, yaz ve sonbahar aylarında Filipinler’in doğusundaki sıcak okyanuslarda oluşan ve daha sonra batıya doğru ilerleyen tayfunlar tarafından sık sık vuruluyor.

Ancak uzmanlar, iklim değişikliğinin tropikal fırtınaları daha öngörülemez hale getirdiğini ve yoğunluklarını arttırdığını, bunun da ani sellere ve kıyı hasarına neden olan şiddetli yağışlara ve şiddetli rüzgarlara yol açtığını söylüyor.

Yagi, Çin’in güneyinden geçtikten sonra Vietnam’a doğru ilerleyecek. Vietnamli yetkili Pham Duc Luan, “Bu, 20 yıl içinde Kuzey Vietnam’ı vuran en güçlü tayfun olacak,” dedi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version