Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Çin, Afrika’ya 50 milyar dolar ve 1 milyon istihdam sözü verdi

Çin, Afrika’ya 50 milyar dolar ve 1 milyon istihdam sözü verdi


Çin lideri Xi Jinping, Çin’in önümüzdeki üç yıl içinde Afrika’ya 50 milyar dolar vereceğini açıkladı.

Perşembe günü düzenlenen Çin-Afrika forumunda Çin ile 50’den fazla Afrika ülkesi arasında sanayi ve tarımdan doğal kaynaklar ve yatırımlara kadar çeşitli alanlarda sayısız anlaşma imzalandı. Forumda Çin lideri Xi Jinping, önümüzdeki üç yıl içinde kıtaya 50 milyar dolar tahsis edecekleri taahhüdünde bulundu. Zirveye BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de katıldı.

Perşembe sabahı Pekin’de 50’den fazla Afrikalı lidere hitap eden Xi, ülkesinin Afrika ile ilişkilerinin “tarihin en iyi döneminde” olduğunu söyledi. Xi, “Çin, Afrika ülkeleriyle sanayi, tarım, altyapı, ticaret ve yatırım alanlarında işbirliğini derinleştirmeye hazırdır. Önümüzdeki üç yıl içinde Çin hükümeti 360 milyar yuan (50.7 milyar $) tutarında mali destek sağlamaya hazırdır” dedi.

Yaklaşık 51 milyar dolarlık yardımın yarısından fazlasının kredi şeklinde olacağı belirtilirken 11 milyar dolarının “çeşitli yardım türlerinde” ve 10 milyar dolarının da Çinli firmaları yatırım yapmaya teşvik ederek sağlanacağını belirtildi. Xi ayrıca “Afrika için en az bir milyon istihdam yaratılmasına” yardımcı olma sözü verdi.

Xi, “Birlikte yollar, demiryolları, okullar, hastaneler, sanayi parkları ve özel ekonomik bölgeler inşa ettik. Bu projeler pek çok insanın hayatını ve kaderini değiştirdi” dedi.

Çin uzun yıllardır Afrika’ya milyarlarca dolar kredi verdi ve bu kredilerle kıtada önemli altyapı projeleri gerçekleştirildi. Ancak Çin’in bazı hükümetleri ağır borç yükü altında bırakması eleştirilere neden oluyor.

Afrika kıtasının çoğunlukla mineraller, yakıtlar ve metaller olmak üzere ihracatının yakaşık yüzde 25’i Çin’e yapılırken aynı zamanda Pekin’in kıtaya yaptığı yatırımlar ve verdiği krediler dikkat çekiyor. Çin, 2006-2021 yılları arasında Afrika ülkelerine 191 milyar dolar taahhüt etti.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version