Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

CHP lideri Özel tüzük kurultayında hangi mesajları verdi?


CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na siyasi yasak getirilmesine ilişkin yargı süreciyle ilgili “CHP Ekrem İmamoğlu’nun yanındadır. İstanbul’un sevgilisi, partimizin gözdesini kimsenin kem gözlerine emanet etmeyiz. Kimsenin insafına bırakmayız. Herkes haddini bilecek” dedi.

Özel, “İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı” başlığıyla düzenlenen CHP 20. Olağanüstü Kurultayı’nda parti tüzüğü değişikliği kapsamında, gelecek Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili de mesajlar verdi.

İmamoğlu’na, siyasi yasak ihtimaline karşı CHP tarafından güçlü destek verileceğini vurgulayan Özel, yargı eliyle siyasete yön verilmeye çalışıldığını söyledi ve bu yönde son dönemde İmamoğlu’na siyasi yasak getirilmesine ilişkin yargı sürecinin yanısıra CHP’nin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu aleyhine yürütülen süreci eleştirdi.

Özgür Özel konuşmasında ilk önce İBB Başkanı ve CHP’nin gelecekteki Cumhurbaşkanlığı için güçlü adaylarından birisi olarak görülen İmamoğlu’nun durumuna değindi.

CHP Genel Başkanı, “Sayın Ekrem İmamoğlu, bu çabalara karşı kendi duruşunu en kararlı, en net şekilde ifade etmiştir. Partinin genel başkanı sıfatıyla bütün il başkanlarımızın, ilçe başkanlarımızın, kurultay delegelerimizin huzurunda, 1 milyon 460 bin üyemizin hepsinin adına hep bir ağızdan ifade ediyorum ki Sayın İmamoğlu’nun tutumu partimizin tutumudur. CHP, Ekrem İmamoğlu’nun yanındadır. İstanbul’un sevgilisi, partimizin gözdesini kimsenin kem gözlerine emanet etmeyiz. Kimsenin insafına bırakmayız. Herkes haddini bilecek” ifadesini kullandı.

Sözlerinin devamında Kılıçdaroğlu’na siyasi yasak getirilmesi ve hapis cezası taleplerinin olduğu dava sürecini anımsatan Özel, “Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir şehit cenazesinde kurdukları kumpasla üzerine yollanan vahşi güruh kendisini linç etmeye çalışırken nasıl durduğunu, Şavşat’ta PKK kurşunu bir askerimizi şehit, birini kör ederken o kirpi geldiğinde araçtan kirpiye geçerken ki duruşunu, ayrıca Meclis’te uğradığı saldırılardan, sosyal medyada kendisine yapılan her türlü linç girişime karşı 13 yıl boyunca takındığı tutumu… Kemal Bey’den örnekler yetmediyse, Ecevit’e ‘Bu mitingi yapma, suikaste uğrayacaksın’ denilince ‘Ölmek için en uygun yer’ diyerek otobüsün üstüne çıkışını, yine Sayın Deniz Baykal ve Altan Öymen’in birilerinin dizleri titrerken, tutuldukları cezaevlerindeki duruşunu, İsmet Paşa’nın ‘Namuslular da namussuzlar kadar cesaretli olmazsa, bu memleket aydınlığa çıkmaz’ sözünü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu ülkeyi kurtarmak için kendi canını ortaya koyup, ‘Ya istiklal ya ölüm’ deyişini hatırlatmak isterim. Böyle bir partiyle muhatapsınız” diye konuştu.

İmamoğlu “yorumsuz” kaldı, Yavaş “Türkiye’nin gündemi değil” dedi

Kürsüde CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in kendisi için “parti gözdesi” ifadesini kullanması öncesinde Ekrem İmamoğlu, CHP’nin gelecekteki Cumhurbaşkanlığı seçimindeki olası adaylardan birisi olarak adı anılan Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Mansur Yavaş ile birlikte protokoldeydi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP’nin gelecekteki Cumhurbaşkanlığı seçimindeki olası adaylardan birisi olarak adı anılan Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Mansur Yavaş ile birlikte protokoldeydi.

Burada VOA Türkçe’nin yönelttiği “CHP’nin iki Cumhurbaşkanı aday adayı olarak yan yanasınız, ne düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine İmamoğlu “Biz her zaman yan yanayız, Kurultayımız partimize hayırlı olsun, sevgiyle kalın” demekle yetindi. Ayrıca CHP’deki değişimi Türkiye’nin değişimiyle tamamlayacakları mesajını paylaşan İmamoğlu, kurultay sürecine ilişkin, Türkiye’nin geleceği ve demokrasisi için güzel geçmesini dilediğini açıkladı.

Mansur Yavaş ise, Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı seçimi adaylığı gibi bir gündemi olmadığını söyledi. Yavaş, “Türkiye’nin gündemi ekonomik sıkıntı, yaşanan mağduriyetler dolayısıyla partimizde de bu gündemle ilgileniyoruz. Zaten bizim de böyle bir konuşmamız da olmuyor” yanıtını verdi.

Kota gerekçesiyle hakim denetimi olmaksızın ön seçimi savundu

CHP Genel Başkanı Özel, bugünkü tüzük kurultayındaki en tartışmalı başlık olarak, milletvekilliği aday listesi belirlenmesinde “ön seçim” uygulanmasıyla ilgili kadın ve gençlik kotaları nedeniyle parti örgütü tarafından seçim yapılacağını ancak hakim denetimi olamayacağını savundu.

Parti genel merkezi öncülüğünde hazırlanan tüzük taslağıyla ilgili il başkanlarınca oy birliğiyle bugünkü kurultaya sunulmasına karar verildiğini söyleyen Özel, Kemal Kılıçdaroğlu da dahil eski genel başkanlardan tüzük taslağıyla ilgili önerilerini aldıklarını kaydetti.

Salondaki delege heyetine seslenerek tüzük taslağına destek verilmesi gerektiğini belirten Özel, “Oy birliğiyle geçen tüzük bugün buradadır. Bu tüzük geçince hiç kimse kaybetmez, örgüt kazanır. Bundan önce yürütülen demokratik tartışmaların birazdan oluşturulacak tüzük komisyonunda da burada yapılacak görüşmeler sırasında da bütün bir özgürlükle tartışılması ve Türkiye’ye örnek olacak bir müzakere sürecinden sonra bu salondan birilerinin beklentisinin aksine güle oynaya, el ele, hep beraber işin kolay tarafını başarmış, esas zor tarafına yani Türkiye’yi nasıl yöneteceğimizi belirlediğimiz program kurultayına adım atmak üzere bugün akşam bu salondan hep beraber omuz omuza çıkacağımızı biliyorum, umuyorum, bunun için sizlere güveniyorum, bu süreci her birinize ayrı ayrı emanet ediyorum” diye konuştu.

Özel, “İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı” başlığıyla düzenlenen CHP 20. Olağanüstü Kurultayı’nda parti tüzüğü değişikliği kapsamında, gelecek Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili de mesajlar verdi.

Ön seçimle ilgili genel başkan olarak ayrıcalık talebini reddettiğini de açıklayan Özel, “CHP parlamenter demokrasiye inanan, güçlü parlamentoyu savunan bir partidir, Genel başkanın milletvekili olması doğru bir durum değildir, partiyi güçsüzleştirir. Bunun için hiç olmazsa genel başkanlar için muafiyet maddesi yazmayı önerdiler. Teşekkür ettim. Reddettim. Ben 2015 yılında yapılan ön seçime kadar bir milletvekiliydim, çalışan bir milletvekiliydim, gayret eden bir milletvekiliydim. Bu gayretlerin Manisa’da oy kullanan 13 bin üyenin 11 bin 650’si tarafından takdir edilip, yüzde 86 ile tüm zamanların rekorunu kırdıktan sonra ben CHP’de grup başkanvekili de oldum, grup başkanı da oldum, bugün genel başkan da oldum. Bunun için CHP’nin genel başkanı, genel başkan yardımcıları ya da kamuoyunca bilinen isimleri bir şehre giderken elde bayrak saatlerce beklenen, dinlenen, güneş altında sabırla destek verilen isimleri, kendi memleketlerinden ya da herhangi bir seçim bölgesinden ön seçimde çıkma kaygıları varsa zaten o kişi de bitmiştir o parti de bitmiştir. Genel başkan dahil hepimiz ön seçime gireceğiz, milletvekili olmak isteyenler ön seçime girecekler, örgütten onay ve destek alacaklar” dedi.

Milletvekili seçimi açısından aday listesi hazırlığında kademeli kadın kotası getirileceğini anlatan Özel, bugünkü tüzükte yüzde 33 olan kadın kotasını kademeli olarak yüzde 40, 45 ve 50 olarak arttıracaklarını ifade etti.

“Ayrıca gençlik kotası bugüne kadar 35 yaşına kadar yüzde 20 uygulanmışken bunu ikiye bölme ve 10-10 uygulama tartışmaları vardı. Çünkü hep gençlik kotası 28-29 yaşındaki arkadaşlarımıza uygulanıyor maalesef 20’li yaşlarının ortalarında ve daha öncesinde olan arkadaşlarımız yer bulamıyordu. Şimdi bu kotayı 18-25 yaş için 10, 25-40 yaş için şu anda 10, ilk kongrede 15 bir sonrasında 20 kota uygulayarak söz verilen bir devrimi hep birlikte gerçekleştirmeyi istiyoruz” diyen Özel, delegelerden bu maddelere onay verilmesini istedi.

Genel başkanların delegelerce aday gösterilmesine yasak getirilmesini anlattı

CHP Tüzüğü uyarınca mevcut durumda genel başkanların yeniden aday gösterilmeleriyle ilgili delegelerden imza toplanması sürecini doğru bulmadığını anlatan Özel, genel başkan adaylığı için delegelerden imza toplanması sürecinde “ahlak” tartışması dahi yaşandığını kaydetti.

Özel, “Mevcut genel başkan imza toplayamaz, toplayamaz. Talebi halinde adaydır. 60 Parti Meclisi üyesi olan, 130 milletvekili olan genel başkan, 60 imza toplayacağım diye bin 300 delegeyi imza verme süreciyle muhatap etmek yerine, mevcut genel başkan talebi halinde adaydır. Diğer adaylar yüzde 5 imza toplarlar” şeklinde değiştirdiklerini açıkladı. Devamında Özel, “Genel başkanlarımızı bu işe muhtaç, kurultay delegelerimizi sanki gayriahlaki tutum takınacak kişiler gibi gösteren bu haksız süreci sonuna kadar tarihe gömüyoruz. Ayrıca il başkanları için olan yüzde 10 imza sürüyor. Ama divana yüzde 15’ten fazla imza teslim edemeyecekler. Yani 600 delegenin 500’ünün imzasını aldım, bitti bu iş havasıyla bir kongre yaşamayacağız. Daha çok adayımız olacak” iddiasında bulundu.

Exit mobile version