Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

CHP Genel Başkanı Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eş zamanlı ABD’de olacak


CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Sosyalist Enternasyonal Başkanlık Kurulu Toplantısı’na katılmak üzere 24 Eylül Salı günü ABD’ye gidecek.

Şubat ayında İspanya’da düzenlenen Sosyalist Enternasyonal Konsey Toplantısı’nda Başkan Yardımcılığı görevine seçilen Özel, ABD’nin New York kentinde 25-26 Eylül’de yapılacak Sosyalist Enternasyonal Başkanlık Kurulu Toplantısı’na katılacak.

CHP’nin Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, CHP lideri Özel’in ABD’deki programının New York’la sınırlı olacağını söyledi.

Dünyadaki sol ve sosyalist partiler açısından çatı örgütlenme olan Sosyalist Enternasyonal kapsamındaki temaslar dışında Özel’in başka bir temasta bulunmasını öngörmediklerini belirten Uzgel, Amerikalı herhangi bir yetkiliyle görüşme olmayacağını vurguladı.

Uzgel: “Bu ziyaretimiz Sosyalist Enternasyonal odaklı, o çerçevede görüşmelerimiz olacak”

Uzgel, “Bizim ABD seyahatimiz Sosyalist Enternasyonal çerçevesinde gerçekleşecek. Herhangi bir şekilde Washington’u ziyaret etmemiz veya Amerikalı yetkililerle görüşmemiz olmayacak. Elbette Türkiye’nin birinci partisi olan, iktidar adayı CHP ve CHP Genel Başkanımız Washington’u da ziyaret edebilir, görüşmeler de yapabilir. Ancak bu ziyaretimiz Sosyalist Enternasyonal odaklı, o çerçevede görüşmelerimiz olacak. O toplantıda Genel Başkanımız Ankara Deklarasyonu’nu seslendirecek” dedi.

Ankara Deklarasyonu, bu yıl 4-8 Eylül’de İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı başlığıyla Ankara’da düzenlenen CHP 20’nci Olağanüstü Tüzük Kurultayı kapsamında, Sosyalist Enternasyonal Komitesi ile birlikte yazıldı. Bu metinde de yer aldığı gibi zirvede Sosyalist Enternasyonal çatısı altındaki tüm siyasi partiler, “Filistin’in varlığının tanınması ve İsrail’in ateşkes sürecini başlatması” yönünde çağrı yapacak.

Erdoğan ile Özel, New York’ta görüşebilir mi?

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, 79’uncu Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na katılmak için 21 Eylül’de ABD’ye gidecek.

New York’ta BM Genel Kurulu’nda 24 Eylül’de konuşacağı açıklanan Erdoğan, 26 Eylül’e kadar Amerika temaslarını sürdürecek.

Dolayısıyla Erdoğan ile Özel, aynı tarihlerde New York’ta bulunacak. Ancak, Erdoğan ile Özel’in New York’ta biraraya gelmesi beklenmiyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel, Erdoğan’ın temaslarına ev sahipliği yapacak olan Türkiye’nin New York Başkonsolosluğu Binası’na yani Türk Evi’ne herhangi bir ziyarette bulunmayı öngörmediklerini de açıkladı.

Geçen yıl Kasım ayında CHP Genel Başkanlığına seçilen Özgür Özel’in, ilk ABD ziyareti olacak.

Exit mobile version