Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Cezaevinde şüpheli ölüme ‘takipsizlik’


COLEMÊRG – Cezaevinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Reber Soydan’ın ölümüne dair soruşturmada “kovuşturmaya yer olmadığına” dair karar verildi. 

 

Colemêrg’in Gever (Yüksekova) ilçesinde 23 Ekim 2022’de tutuklandıktan sonra “ülkenin birliği ve bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet ve 53 yıl hapis cezasına çarptırılan Reber Soydan, 11 Mayıs’ta şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde hayatını kaybeden Soydan’ın cenazesi, 12 Mayıs’ta memleketinde defnedildi. Cezaevi idaresi, Soydan’ın intihar ettiğini ileri sürdü. Aile ise, olaydan önce Soydan ile telefonla görüştüklerini, moralinin yerinde olduğunu ve intihar iddiasına inanmadıklarını belirtti. 

 

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Soydan’ın ölümüne dair soruşturmayı tamamladı. Soydan’ın kendisini asarak intihar ettiği iddia edilerek, “Kovuşturmaya yer olmadığına” dair karar verildi. 

 

OLAY YERİ İNCELEME RAPORU 

 

Soruşturma kapsamında, kesin ölümünün belirlenmesi için iç organ örneklerinin Erzurum Adli Tıp Grup Başkanlığı, tırnak/doku örneklerinin ise Trabzon Adli Tıp Grup Başkanlığına gönderildiği aktarıldı. Olay Yeri İnceleme raporunda, Soydan’ın ölümüne dair şunlar belirtildi: “Koğuş içerisinde 2’nci katta yatakların bulunduğu, üç pencerenin bulunduğu, orta kısımdaki pencere korkuluk demirine bağlı vaziyette çarşaf örtüsü olarak beyan edilen ası ipinin sarkıtılmış vaziyette olduğu, ipin ucunda sabit şekilde bağlanmış boğumunun olduğu, yapılan incelemede herhangi bir şüpheli duruma rastlanmadığı kanaatine varıldığı(…)”

 

Otopsi işlemleri öncesi Soydan’a ait kıyafetinde el yazısı ile yazılmış ve “intihar notu” olarak değerlendirilen bir notun bulunduğu belirtildi. “Canım Aylem…” ifadeleriyle başlayan nottaki el yazısının Soydan’a ait olduğu belirtildi. Ancak notta neler yazıldığı soruşturma dosyasında yer almadı. 

 

BİLİRKİŞİ RAPORU 

 

Bilirkişi raporunda ise, Soydan’ın “yarı ası (Vücut herhangi bir yeriyle yere temas eder durumdadır. Bu değmenin az olması şart değildir. Kişi diz çökmüş ya da bağdaş kurmuş olarak asılabilir. İntiharlarda genellikle görülen şekil budur.) şekline uygun durumda bulunduğu” ifade edildi. 30 Temmuz tarihli otopsi raporunda ise, Soydan’ın ölümünün “ası sonucu” meydana geldiği iddia edildi. 

 

KARARIN GEREKÇESİ 

 

Savcılık kararında, “Olaya ilişkin herhangi bir şüpheli durumun mevcut olduğu yönünde her türlü şüpheden uzak somut bir delil elde edilemediği, olaya ilişkin bir suç veya suçluya rastlanmadığı, bu sebeple soruşturmaya devam edilecek bir husus kalmadığı” gerekçeleri sıralandı.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version