Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ceylan Önkol katledilişinin 15’inci yılında mezarı başında anıldı


AMED – Ceylan Önkol’un mezarı başındaki anmasına katılan DEM Parti Milletvekili Beritan Güneş, “Ceylan’ı öldüren zihniyetle, Narin’i 19 gün boyunca bulamayan zihniyet aynı” dedi.

 

 Henüz 12 yaşındayken 28 Eylül 2009 tarihinde Amed’in Licê ilçesinin Kanîsipî (Şenlik) kırsal Mahallesi’ne bağlı Xanbaz Mezrası’nda karakoldan atılan havan mermisiyle katledilen Ceylan Önkol, 15’inci yıl dönümünde mezarı başında anıldı. 

 

Anmaya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Amed İl Örgütü, Önkol’un ailesi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile DEM Parti il, ilçe örgütleri, DEM Parti milletvekilleri, sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

 

‘YAŞAM HAKKI TANIMAYAN SİSTEM’ 

 

Anmada konuşan DEM Parti İl Eşbaşkanı Abbas Şahin, yüz yıldır Kürtler üzerinde sürdürülen imha politikalarının farklı şekilde devam ettiğini belirterek, “Önce köylerimiz yakıldı, sonra dilimiz yasaklandı. Başarılı olamayan bu sistem, çocuklarımızın hayatını almaya başladı. Kendi toprağında yaşam hakkının elinden alınan hiçbir yer yoktur. Kurdistan’da çocukların yaşam hakkı elinden alınıyor, kimse ses çıkarmıyor. Bir anne düşünün çocuğunun cenazesini elbisesinde taşıyor, buzdolabında saklıyor. Çözümsüzlükte ısrar edenlerin sistemi, yaşam hakkı tanımayan bir sisteme dönüştü” diye belirtti.

 

Kurdistan’da demokratik çözümün olması için savaş vereceklerini vurgulayan Şahin, “Bu sistemin muhatapları var. Biz bunu savundukça sistem üzerimize geldi. Biz buna rağmen barıştan taviz vermedik. Bu coğrafyada insanca yaşamın önüne geçmek için ceberut sistem vazgeçmedi. Buna rağmen halkımız demokratik siyasetten vazgeçmeyecek. Biz ceylanları asla unutturmayacağız. Kürt sorununun demokratik çözüm ısrarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Çocuklarımızın hayatını kaybetmesine izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

 

‘CEYLAN’I ÖLDÜRENLE NARİN’İ BULAMAYAN ZİHNİYET AYNI’ 

 

Daha sonra söz alan DEM Parti Milletvekili Beritan Güneş, “Bugün Ceylan’dan, Narin’den bahsediyoruz, Başka gün Uğur’dan bahsedeceğiz. 15 yıl geçmesine rağmen Türkiye’de çocuk politikaların da bir ilerleme göremiyoruz. Çünkü karakollardan Ceylan’ın vücuduna havan mermisi atanlar, bunun hesabını vermediler” ifadelerini kullandı. 

 

Ceylan’ı katledenlerin hala dışarıda hukuksuzca yaşamlarını sürdürdüklerini ifade eden Güneş, “Bugün bir kez daha adalet çağrısı yapıyoruz. Çocukların katledilmesine artık bu halkın da bizim de tahammülümüz yok. 4 Kürdü yan yana görünce, Kürtçe halay çekince, Kürtçe şarkı söyleyince orada olan devlet, neden Ceylan için gelmedi, annesi neden Ceylan’ın bedeni toplamak zorunda kaldı? Ceylan’ı öldürenlerle, 19 gün boyunca Narin’i bulamayanlar aynı zihniyettendir. Halkımız bu gerçeği iyi bilsin. Bizler halkımız, demokrasi ve adaleti savunanlarla birlikte devletin faili olduğu çocuk cinayetlerinin aydınlatılması için direneceğiz ” diye belirtti. 

 

Son olarak konuşan Ceylan’ın annesi Saliha Önkol, kızını katledenlerin cezasını çekmesini istedi.

 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version