Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Büyük bölümü AKP yıllarında okunmuş bir yemin metni üzerinden gürültü kopuyor’

‘Bir gerilim var, bu açık…. Sokak ‘o şey’ için mi hareketlendiriliyor?’


Hürriyet yazarı Sedat Ergin, Kara Harp Okulu’nda genç teğmenlerin kılıç kaldırarak “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı atmasıyla ilgili başlayan tartışmalara girdi ve söz konusu yeminin 2022 yılı mezuniyet töreni de dahil olmak üzere iki yıl öncesine kadar resmi diploma törenleri programlarında zaten okutulduğuna dikkat çekti.

Sedat Ergin, “Sonuçta bu metnin askeri okullardaki mezuniyet törenlerinde okunmasının süre olarak büyük bölümü AK Parti’nin iktidar yıllarına denk geliyor. Bir başka deyişle, genç teğmenler kimsenin daha önce duymadığı yeni bir metinle ortaya çıkmış değiller. Özetlemek gerekirse, içeriği açısından bakıldığında AK Parti iktidarı döneminde de okunmuş olan bir andiçme metni üzerinde kopmaktadır gürültünün büyük kısmı. Bu yönü dikkate alındığında, en azından metnin içeriğinin bir suçlama nedeni olabilmesi güç görünüyor” dedi.

Bu yeminin, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasındaki dönemde Harp Okulları’yla ortaya çıkan iddialara güçlü bir tekzip niteliği taşıdığını belirten Ergin, “Evet, Harp Okulu mezunlarının Atatürk’e bağlı olmaları, kendilerini en büyük komutanın ve Cumhuriyet’in kurucusunun “askerleri” olarak görmelerinde, bu şekilde hissetmelerinde itiraz edilebilecek ne olabilir ki?” ifadelerini kullandı.

‘DAHA ÖNCE KİMSENİN DUYMADIĞI BİR METİN DEĞİL’

Ergin, şöyle devam etti:

“Kamuoyuna da yansıdığı kadarıyla bu metin, Başbakan Bülent Ecevit’in başbakanlık koltuğunda oturduğu 29 Ocak 1999 tarihinde, bir Genelkurmay Başkanlığı yönergesiyle mezuniyet törenlerinde okunan İç Hizmet Kanunu’nda yazılı standart yemine ek olarak konmuştur. Yönergeye 1999’te girmekle birlikte törenlerde okunmasının 1995’e kadar geriye gittiği anlaşılıyor. AK Parti 2002 yılı sonunda iktidara geldikten sonra törenlerde bu ikinci yeminin okunmasına devam edilmiş, yönergenin 2007 yılındaki güncellemesinde de bir değişikliğe gidilmemiştir. Buna karşılık, Milli Savunma Bakanlığı’nın bir tasarrufu olarak 29 Mart 2023 tarihinde Milli Savunma Üniversitesi tören yönergesinde yapılan bir değişiklikle bu bölüm yemin metninden çıkartılmıştır.

Sonuçta bu metnin askeri okullardaki mezuniyet törenlerinde okunmasının süre olarak büyük bölümü AK Parti’nin iktidar yıllarına denk geliyor. Bir başka deyişle, genç teğmenler kimsenin daha önce duymadığı yeni bir metinle ortaya çıkmış değiller.

Özetlemek gerekirse, içeriği açısından bakıldığında AK Parti iktidarı döneminde de okunmuş olan bir andiçme metni üzerinde kopmaktadır gürültünün büyük kısmı. Bu yönü dikkate alındığında, en azından metnin içeriğinin bir suçlama nedeni olabilmesi güç görünüyor.

Yine de konunun kolay kolay kapanmayacağını tahmin etmek güç değildir. Örneğin, disiplin incelemesi sonuçlanıp kararlar belli olduğunda muhtemelen yeni bir tartışma dalgası tetiklenecektir. Bu durum, her yeni dalgada ordu ile ilgili konuları, asker-sivil ilişkileri meselesini gündemde tutacaktır. Kabul edelim ki siyasetin sıcak başlıklarından biri haline gelmesi Harp Okulu bahçesinde yaşanan bu olayın yol açtığı durumu daha da karmaşık bir hale sokuyor.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version