Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Bu millet Erdoğan’ın adaylığına evet demez, tek yol erken seçim’

Kulis: Erdoğan seçim hazırlığına başlıyor; A takımı ve parti kadroları değişecek


Karar yazarı Mustafa Karaalioğlu, cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarının “CHP’nin adayı kim olacak?” sorusu etrafında şekillendiğini oysa AKP’nin adayının kim olacağının tartışılması gerektiğini söyledi.

Erdoğan’ın aday olabilmesi için ya anayasanın değişmesi ya da Meclis’in erken seçim kararı gerektiğini belirten Karaalioğlu, böyle bir anayasaya değişikliğini Meclis’e veya referandum yoluyla millete kabul ettirmek imkansız olduğunu yazdı.

‘Şu halde geriye erken seçim yolunu zorlamak’ diyen Karaalioğlu, ‘Yani muhalefete reddedemeyeceği kadar erken bir tarihte seçim çağrısında bulunmak kalıyor. Üç ay beş ay değil, bir yıl veya biraz daha önceden; yani, en geç 2027’nun başında erken seçime gitmek gibi bir öneri. İktidarın kafasında böyle bir düşünce olduğunu anlaşılıyor.’ ifadelerini kullandı.

Yazısında AKP Grup Başkanı Abdullah Güler’in “2030’a doğru tüm dünyada yapılan hesaplar var. Bu nedenle de Erdoğan’ın liderliği çok önemli” sözlerine de değinen Karaalioğlu, ‘Erdoğan’a dış politikada ihtiyaç olduğunu söylemek işe yaramaz. Dış politika, iktidarın ekonomiden, eğitimden, kültürden veya sözgelimi tarımdan bile daha başarısız olduğu bir alandır.’ dedi.

Mustafa Karaalioğlu şunları yazdı:

Şu halde geriye erken seçim yolunu zorlamak; yani muhalefete reddedemeyeceği kadar erken bir tarihte seçim çağrısında bulunmak kalıyor. Üç ay beş ay değil, bir yıl veya biraz daha önceden; yani, en geç 2027’nun başında erken seçime gitmek gibi bir öneri. İktidarın kafasında böyle bir düşünce olduğunu anlaşılıyor.

Nitekim, Ak Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, bunun sadece bir teknik konu değil Türkiye için mecburiyet olduğunu da söyledi. Hürriyet Gazetesi’nden Hande Fırat’a -27 Eylül 2024- verdiği mülakatta “2030’a doğru tüm dünyada yapılan hesaplar var. Bu nedenle de Erdoğan’ın liderliği çok önemli” dedi. Daha başka birçok sözünün arasında bu kısım önemli çünkü ilk kez net olarak bir parti yetkilisi bir kez daha Erdoğan’ın adaylığı için hedef açıkladı. Bunun da “dünyada yapılan hesaplar” için gerekli olduğunu söyledi.

Ak Parti Grup Başkanı ne kadar ketum olsa da anlaşılan o ki Erdoğan’ı bir kez daha aday yapabilmek için eldeki güçlü senaryo erken seçim kartı. Sonuç alır almaz, bakacağız. Ama sonuç almayacağı kesin olan şey Erdoğan’ı “dünyada hesaplar yapıldığı” için yeniden aday ve Cumhurbaşkanı yapmak iddiasıdır. Bu artık geçerli değil. Bütün dış politika dosyalarında gerileme ve hatta çöküş yaşanırken; neredeyse bütün ülkelerle iki ileri bir geri ilişki yaşanırken; toplumun önüne çıkıp Erdoğan’a dünyada yani, dış politikada ihtiyaç olduğunu söylemek işe yaramaz.

Ekonomi de çok kötü ama “Ekonomiyi ayağa kaldırmak için Erdoğan’a bir dönem daha ihtiyaç var” iddiası bile, “dış politika için ihtiyaç var”, demenin yanında daha makul görünür.

Erdoğan yeniden aday olmayı çok istiyor, partisi zaten ondan çok istiyor çünkü Erdoğansız Ak Parti hiç düşünülmedi. İstemek önemli ama bunun için akla mantığa uygun gerekçe bulmaları şart. Dünya liderliği veya dış politika tecrübesi böyle bir gerekçe değil. Dış politika, iktidarın ekonomiden, eğitimden, kültürden veya sözgelimi tarımdan bile daha başarısız olduğu bir alandır. Türkiye’nin en çok avantaj, itibar ve fırsat kaybettiği ve küresel puanının en çok düştüğü ünite burasıdır. Uzağa gitmeye gerek yok, BAE; Mısır, Suudi Arabistan, Yunanistan, Suriye dosyaları ile F-35, S-400 meselelerindeki yenilgi ve kayıpların dumanı üzerinde tütüyor. Ya da İsrail konusundaki etkisizliğin… AB’den BRİCS’e savrulan odak kaybının…

 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version