Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

BREZİLYA | ‘X’ yasaklandı, VPN’le kullanana fahiş para cezası kesilecek!

BREZİLYA | ‘X’ yasaklandı, VPN’le kullanana fahiş para cezası kesilecek!


MAURO PIMENTEL / AFP

Brezilya Yüksek Mahkemesi, verilen süre içerisinde talep edilen yasal gereklilikleri yerine getirmeyen X’i yasakladı. Mahkeme, VPN teknolojisi kullanarak X’e eriştiği tespit edilen herkesin günde yaklaşık 8 bin 900 dolara eşdeğer para cezasına çarptırılacağını açıkladı.

Yüksek Mahkeme X’i mahkeme kararlarını defalarca ihlal etmek ve Ekim ayında yapılacak yerel seçimler öncesinde devam eden siyasi kampanyalar da dahil olmak üzere ırkçı ve faşist nefret söyleminin yayılmasına yardımcı olmakla suçladı.

Brezilya Yüksek Mahkemesi Cuma günü aldığı kararla, ülkenin telekomünikasyon düzenleyicisi Anatel’e X’i ülke genelinde kapatması için 24 saat süre verdi. Mahkeme, Apple ile Google’a uygulamanın kullanımını engelleme ve uygulama mağazalarından kaldırma talimatı verdi.

Yasak Brezilya’da Cumartesi günü gece yarısı yürürlüğe girdi. Mahkeme, Musk’ın sahibi olduğu X üzerindeki yasağı ancak platformun tüm yasal gerekliliklere uyması, ödenmemiş para cezalarını ödemesi ve ülkede yasal bir yönetici ataması halinde kaldıracağını söyledi.

Resmi yasak, platform ve  Brezilya’nın adli makamları arasındaki gerginliğin sonucunda geldi. Nisan ayında Yüksek Mahkeme yargıçlarından Alexandre de Moraes, X’e nefret söylemi ve yanlış bilgi yaydığı düşünülen bazı hesapları kapatma talimatı vermişti. Musk ise bu talepleri “ifade özgürlüğüne karşı olduğunu söyleyerek reddetmişti.

Aynı Elon Musk, seçim dönemi öncesinde Recep Tayyip Erdoğan’ın talepleri doğrultusunda başta araştırmacı gazeteci Cevheri Güven’in hesabı olmak üzere başka hesapları kapatmıştı. O dönem Musk, X’in Türkiye’de yasaklanabileceği söylemlerine boyun eğmeyi tercih etmişti.

Brezilya Yüksek Mahkeme yargıcı De Moraes Cuma günkü kararında, eskiden Twitter olarak bilinen sosyal medya platformu X’in “Brezilya sosyal medya ağlarını tam bir cezasızlık alanına, kanunsuz bir ülkeye dönüştürdüğünü” yazdı.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version