Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Biden, İsrail ordusunun aktivist Ayşenur Ezgi Eygi’yi “kazara” öldürdüğü iddiasını destekledi


ABD Başkanı Joe Biden, geçen hafta İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da 26 yaşındaki Türkiye ve ABD vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi’nin öldürülmesini kaza olarak nitelendirerek İsrail hükümetinin açıklamasını destekledi.

İsrail, Eygi’nin 6 Eylül’de “İsrail ordusu (IDF) ateşiyle dolaylı ve kasıtsız olarak vurulduğunu” iddia etmişti. Biden, yönetiminin Eygi’nin ölümünü araştırdığını söylemişti.

CNN’de yer alan habere göre Biden dün Beyaz Saray South Lawn’da (Güney Bahçesi) gazetecilere yaptığı açıklamada, “Daha fazla ayrıntı buluyoruz. Görünüşe göre bu bir kazaydı. (Kurşun) yerden sekmiş ve kazara vurulmuş. Halen bu konu üzerinde çalışıyorum” dedi.

ABD’li yetkililer protesto gösterisi sırasında vurularak öldürülen Eygi’nin ölümü nedeniyle İsrail’i sert bir dille eleştirdi. Dün erken saatlerde Dışişleri Bakanı Antony Blinken Eygi’nin ölümünün “sebepsiz ve haksız” olduğunu söyledi ve İsrail’i Batı Şeria’daki faaliyetlerinde “temel değişiklikler” yapmaya çağırdı.

Blinken, “Hiç kimse, hiç kimse bir protestoya katıldığı için vurulmamalı ve öldürülmemelidir. Hiç kimse sadece görüşlerini ifade ettiği için hayatını riske atmak zorunda kalmamalı. Şimdi de İsrail güvenlik güçleri tarafından öldürülen ikinci Amerikan vatandaşımız var. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Bu değişmeli. Ve bunu İsrail hükümetinin en üst düzey üyelerine açıkça ifade edeceğiz” dedi.

İsrail ordusu (IDF) daha önce yaptığı bir açıklamada, Eygi’nin “şiddetli bir isyan” sırasında öldürüldüğünü söylerken, Eygi’nin gönüllü olarak çalıştığı Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM) 6 Eylül’deki protestonun barışçıl olduğunu açıkladı.

Eygi’nin ailesi Biden’ın dün yaptığı açıklamaya yanıt vererek aktivistin ölümünün kaza olmadığını söyledi.

Eygi’nin arkadaşı Hamid Ali, “Dört gündür Başkan Biden’ın telefonu açıp doğru şeyi yapmasını bekledik: Bizi aramasını, başsağlığı dilemesini ve Ayşenur’un öldürülmesine ilişkin bağımsız bir soruşturma başlatılması talimatı verdiğini bize bildirmesini. Bu bir kaza değildi ve katillerinden hesap sorulmalı” dedi.

Türkiye’de doğan Eygi, Washington Üniversitesi’nden yeni mezun olmuştu ve 2003’te Gazze’de bir İsrail buldozerinin Filistinliler’in evlerini yıkmasını engellemeye çalışırken öldürülen ABD vatandaşı Rachel Corrie ile aynı Filistin yanlısı aktivist grupta gönüllü olarak çalışıyordu.

Ramallah’taki Filistin Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail askerleri ve yerleşimciler Ekim ayından bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te yaklaşık 700 Filistinliyi öldürdü.

Exit mobile version