Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Eygi’nin cenazesi Türkiye’ye getirildi; Didim’de defnedilecek


İşgal altındaki Batı Şeria’da 6 Eylül’de öldürülen Türkiye-ABD çifte vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’nin cenazesi Türkiye’ye getirildi.

Eygi’nin cenazesi Tel Aviv’den Bakü’ye, oradan da sabah saatlerinde Türkiye’ye ulaştı. İstanbul Havalimanında bu sabah düzenlenen kısa törende Eygi’nin Türk bayrağına sarılı tabutu askerler tarafından taşındı. Törene, İstanbul Valisi Davut Gül’ün de aralarında bulunduğu yetkililer katıldı.

Eygi’nin naaşı daha sonra aile evinin bulunduğu Didim’e ulaştırılmak üzere İstanbul’dan İzmir’e gönderildi. 26 yaşındaki genç kadının yarın Didim’de düzenlenecek cenaze töreniyle defnedilmesi bekleniyor.

Bu arada Filistin Adalet Bakanlığı’na bağlı Adli Tıp Kurumu, Eygi’nin ölümüne ilişkin otopsi raporunu açıkladı. Raporda, ölüm sebebinin “ateşli silahla vurulma kaynaklı beyinde parçalanma, kanama ve ödem” olduğu aktarıldı.

Raporda, “Merminin kafatası boşluğu içindeki yolu neredeyse düz bir çizgide soldan sağa doğru olmuştur” denildi.

ABD’den açıklamalar

Ayşenur Eygi’nin ölümüyle ilgili ABD’den son açıklama dün Beyaz Saray’dan geldi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, “Bu korkunç ölüm asla olmamalıydı. İsrail, bu tür olayların bir daha asla yaşanmayacağından emin olmak için daha fazlasını yapmalı” dedi.

Sözcü Jean-Pierre, ABD’nin Ayşenur Eygi’nin cenazesinin Türkiye’ye götürülmesi sürecinde rol oynayıp oynamadığı sorusuna yanıtında ise, bu konuda paylaşabileceği bir bilginin olmadığını söyledi ve soruyu Dışişleri Bakanlığı’na yönlendirdi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın bu hafta Eygi’nin öldürülmesiyle ilgili, “Görünüşe göre bu bir kazaydı. (Kurşun) yerden sekmiş ve kazara vurulmuş. Halen bu konu üzerinde çalışıyorum” dediği, Amerikan basınına yansımıştı. Bu açıklamaya Türk hükümeti sert tepki göstermişti.

Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris daha sonra birer yazılı açıklama yayınlayarak, Ayşenur Eygi’nin öldürülmesinin asla kabul edilemeyeceğini vurgulamışlardı.

Biden açıklamasında, “Tam hesap verilebilirlik sağlanmalı. İsrail bu tür olayların bir daha yaşanmamasını sağlamak için daha fazlasını yapması gerekir” derken, Harris de, olayı “Asla yaşanmaması gereken korkunç bir trajedi” olarak nitelemişti.

Ne olmuştu?

Filistin destekçisi Uluslararası Dayanışma Hareketi’nin (ISM) bir üyesi olduğu belirtilen Eygi, kuruluştan yapılan açıklamaya göre 6 Eylül Cuma günü İsrail yerleşimlerine karşı haftalık olarak düzenlenen bir gösteri için Beyta’daydı.

Son yıllarda Filistin yanlısı göstericiler, aşırı sağcı İsrailli bakanlar tarafından desteklenen, Filistin topraklarında Beyta’yı gözetim altında tutan Givat Eviatar yerleşim karakoluna karşı sık sık haftalık protestolar düzenliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları ofisi ve Rafidiye Hastanesi’ne göre Cuma günkü protesto sırasında Eygi başından vurularak öldürüldü.

Exit mobile version