Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Avusturya’da kazanan aşırı sağa Wilders ve Orban’dan tebrik mesajı

Avusturya’da kazanan aşırı sağa Wilders ve Orban’dan tebrik mesajı


Avusturya’da Nazi döneminden bu yana seçimleri ilk kez aşırı sağ bir parti kazandı. Rusya yanlısı ve İslam karşıtı olarak bilinen Avusturya Özgürlük Partisi’nin seçim zaferine Avrupa’daki müttefiklerinden tebrik mesajı gecikmedi. Hollanda seçimlerinden galip çıkan aşırı sağcı Hollanda Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders ve Macaristan Başbakanı Victor Orban, Avusturya’da seçimi kazanan Herbert Kickl’i tebrik etti.

Pazar günkü seçimlerde oyların yaklaşık yüzde 29’unu alarak sandıktan birinci parti çıkan Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ), hükümetteki merkez sağ parti ÖVP’den yaklaşık yüzde 3 daha fazla oy aldı. Avusturya’da Sosyal Demokratlar da tarihlerindeki en kötü sonuçlardan birini kaydederek yüzde 21’da kaldı. Liberaller yüzde 9 oy alırken Yeşiller Avrupa genelinde olduğu gibi Avusturya’da büyük kan kaybetti, destek oranları yüzde 8’e düştü.

Yerel medya, seçim sonuçlarındaki coğrafi farklılıklara dikkat çekti. Aşırı sağın özellikle kırsal bölgelerde ve küçük kasabalarda başarılı olurken, Sosyal Demokratların da büyük şehirlerin çoğunda iyi performans gösterdiğinin altı çizildi.

Aşırı sağcılardan tebrik gecikmedi

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán seçim sonuçlarını “tarihi bir zafer” olarak nitelendirerek Herbert Kickl’i kutladı. Orbán’ın partisi Fidesz ve Kickl’in aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin Avrupa Parlamentosu’nda Haziran ayındaki seçimlerin ardından kurulan ‘Avrupa için Vatanseverler’ grubunun üyeleri olması dikkat çekiyor.

Another win for the #Patriots: an historic victory for #FPÖ in #Austria! Congratulations to Herbert Kickl!

— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) September 29, 2024

Hollanda’da geçen yıl seçimden birinci çıkan aşırı sağcı Geert Wilders’in Hollanda Özgürlük Partisi de Avrupa Parlamentosu’nda Fidezs ve Avusturya Özgürlük Partisi ile aynı grupta yer alıyor. Geert Wilders, seçimin sonuçlanmasının ardından yaptığı X paylaşımında: “Hollanda, Macaristan, Belçika, İtalya, Almanya, Portekiz, İsveç, Fransa, İspanya, Çek Cumhuriyeti ve bugün Avusturya!
Biz kazanıyoruz!
Zaman değişiyor!
Kimlik, egemenlik, özgürlük ve artık yasadışı göç/sığınma olmaması on milyonlarca Avrupalının özlemini çektiği şeydir!” dedi.

The Netherlands, Hungary, Belgium, Italy, Germany, Portugal, Sweden, France, Spain, Czech Republic and today Austria!

We are winning!

Times are changing!

Identity, sovereignty, freedom and no more illegal immigration/asylum is what tens of millions of Europeans long for!

❤️

— Geert Wilders (@geertwilderspvv) September 29, 2024

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version