Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Avusturya, Pazar günü seçime gidiyor; anketlerde aşırı sağ önde

Avusturya, Pazar günü seçime gidiyor; anketlerde aşırı sağ önde


Avusturya’da seçmenler 29 Eylül Pazar günü sandığa gidecek. Son anketlere göre göçmen karşıtı aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ), yaklaşık yüzde 28 oy oranı ile birinci sırada bulunuyor.

Avusturya parlamentosunun alt kamarası olan Ulusal Konsey’in üyelerinin belirleneceği seçimlerde FPÖ’nün ilk kez sandıktan birinci parti olarak çıkması bekleniyor. Avrupa’nın en eski aşırı sağcı partilerinden biri olan FPÖ’nün seçimden zaferle ayrılsa bile mecliste çoğunluğu elde etmesi beklenmiyor.

Son yapılan bir ankete göre, FPÖ yüzde 27,2 oy oranı ile birinci, merkez sağı temsil eden Avusturya Halk Partisi (ÖVP) yüzde 24,6 oy oranı ile ikinci ve merkez sol eğilimli Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) yüzde 20,6 ile üçüncü sırada yer alıyor. Liberal Neos partisinin oyların yüzde 9,8’sini ve Yeşillerinse yüzde 8,4’ünü alması bekleniyor.

Avusturya’daki birçok partinin aşırı sağcı partinin ajandasından endişe duyması sebebiyle koalisyon görüşmelerinde FPÖ’nün en çok oyu alsa bile hükümet ortağı bulmasının zor olduğu ifade edilirken merkez sağı temsil eden Avusturya Halk Partisi (ÖVP) de diğer partiler gibi aşırı sağ ile koalisyona sıcak bakmıyor. Fakat seçim sonuçlarına göre olası bir koalisyon kurulması durumunda Avusturya’da başbakanın bu aşırı sağcı partiden çıkabileceği belirtiliyor.

FPÖ, 9 Haziran 2024’te yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ilk kez Avusturyalıların en çok oy verdiği parti olmuştu. Avusturya’da oyların yüzde 25,36’sını alan FPÖ, oyların yüzde 24,52’sini alan ÖVP ve yüzde 23,22’sini alan SPÖ’yü geride bırakmıştı. Bu seçim sonucuna göre, aiırı sağcı FPÖ oylarını bir önceki seçimin yapıldığı 2019’a göre yüzde 8,16 artırırken merkez sağ ÖVP ise yüzde 10,03’lük bir güç kaybına uğramıştı. Avusturya’da göçmen karşıtığı üzerinden siyasete yön vermeye çalışan parti desteğini gün geçtikçe artırmaya devam ediyor.

FPÖ ve lideri Herbert Kickl; göçmen karşıtı, AB’ye karşı şüpheli yaklaşımları ve “siyasi İslam” olarak tanımladığı şeyin yasaklama önerisi ile dikkat çekiyor. FPÖ ajandasında sığınmacılar ve düzensiz göçmenler için sağlanan yardımları kesmeyi ve Avusturya’da aile birleşimi vizelerini engellemeyi planlıyor. Avusturya’da en çok oyu alması beklenen 3 partinin her biri daha sert göçmen politikası vaadinde bulunuyor.

Avrupa Komisyonu tarafından 2023 sonbaharında yapılan bir ankete göre, Avusturyalıların en büyük iki endişesi hayat pahalılığı ve göç. Aşırı sağcı parti ayrıca AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarına ve Ukrayna’ya daha fazla yardım sağlanmasına da karşı pozisyon alıyor. FPÖ, Avusturya’daki yüksek enflasyon oranından göçü ve Ukrayna’daki savaşı sorumlu tutuyor.

Seçimlerin Pazar günü saat 17:00’de sona ermesinin ardından Avusturya’da en yüksek oyu alan partiden hükümet kurması istenecek. FPÖ bir koalisyon kurmayı başarırsa, Avrupa genelinde iktidarda olan diğer birçok aşırı sağcı partiye katılmış olacak.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version