Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Avrupa sele teslim; ülkeler Brüksel’den yardım bekliyor

Avrupa sele teslim; ülkeler Brüksel’den yardım bekliyor


Polonya, Çekya, Slovakya, Avusturya ve Romanya’nın da aralarında bulunduğu Orta Avrupa ülkeleri son günlerde şiddetli yağışlardan kaynaklanan sel afetlerine teslim oldu. En az 8 kişi hayatını kaybederken binlerce insan tahliye edildi. Maddi hasarın çok ciddi seviyelere ulaştığı belirtilirken etkilenen ülkeler AB’den yardım bekliyor.

Boris Fırtınası’nın orta ve doğu Avrupa’ya son yılların en şiddetli yağışlarından bazılarını getirmesi nedeniyle birçok ülke sel felaketinden etkilenirken Polonya’da en az iki, Avusturya’da ise bir kişinin öldüğü bilgisi verildi. Fırtına Romanya’da en az beş kişinin ölümüne neden olurken, Çek Cumhuriyeti’nde dört kişinin kayıp olduğu ve kıta genelinde binlerce kişinin evlerinden tahliye edildiği bildirildi.

Polonya’da hükümet AB’nin acil durum mekanizmasını harekete geçireceğini ve Brüksel’den mali yardım isteyeceğini duyururken Çekya da AB fonlarını kullanacağını bildirdi.

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Pazar günü öğleden sonra sosyal medyada yazdığı mesajda “Maliye bakanına acil yardım ve sel yardımı için fon hazırlaması talimatını verdim. AB Bakanı Avrupa yardımı için başvuruda bulunacak.” dedi.

Tusk, 1997’deki sel felaketi ile kıyaslandığında bu sel felaketinin biraz daha yerel olduğunu, ancak bunun sonuçların daha az ciddi olduğu anlamına gelmediğini söyledi. Bazı vatandaşlarının yaşadıklarının 1997’deki felaketten daha ağır olduğunu söylediklerini aktardı.

Başbakan Donald Tusk, ilgili bakanlıklar ve kurtarma servisleriyle yaptığı istişarelerin ardından, doğal afet hali olarak adlandırılan durumun uygulamaya konulması için hazırlıklara başlanması talimatını verdiğini açıkladı. Bu yasal tedbir Polonya tarihinde daha önce hiç uygulanmamıştı.

Tusk ve Savunma Bakanı Władysław Kosiniak-Kamysz Pazar günü komşu Ukrayna ve Çek Cumhuriyeti’ne Polonya’ya kurtarma ekipleri ve ekipmanları göndermeyi teklif ettikleri için açıkça teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’nın Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı Jacek Siewiera, “Daha önce AB’deki sel, yangın ve felaketlerde bizim birçok kez yaptığımız gibi Brüksel’in dayanışma göstermesinin zamanı geldi” dedi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version