Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Avrupa Konseyi’nden Birleşik Krallık’a uyarı: Azınlık dillerini korumak için daha fazlası yapılmalı

Avrupa Konseyi Türkiye Raporu’nda ‘dezenformasyon yasası’nı sert tepkiler var


Avrupa Konseyi uzmanları Birleşik Krallık’ı özellikle İrlandaca ve Ulster İskoççası, Kernevekçe, İskoçça, İskoç Galcesi, Galce ve Manca dahil olmak üzere ülkedeki tüm bölgesel veya azınlık dillerinin öğretimini güçlendirmeye çağırdı.

Avrupa Bölgesel veya Azınlık Dilleri Şartı Uzmanlar Komitesi tarafından yayınlanan Birleşik Krallık ve Man Adası’na ilişkin son rapor, azınlık dillerinin geliştirilmesi için gönüllü çalışmalara aşırı güvenildiğini ve finansmanın yetersiz olduğunu belirtti.

Rapor, azınlık dilleri eğitiminin sağlanmasından birincil derecede yerel makamların sorumlu olduğuna dikkat çekerek bu durumun farklı bölgesel veya azınlık dilleri için oldukça eşitsiz bir duruma yol açtığını ifade etti.

Son yıllarda çok sayıda bütçe kesintisi yapıldığına dikkat çeken uzmanlar, Birleşik Krallık hükümetini azınlık dili medyasına desteği artırmaya ve bu dillerin gelecekte de yaşayabilirliğini sağlamak için uygun bir düzenleyici çerçeve oluşturmaya çağırdı.

Daha genel olarak rapor, bölgesel veya azınlık dillerine ilişkin farkındalığın artırılması ve bu dilleri konuşanlara karşı hoşgörünün teşvik edilmesi için tedbirler alınması çağrısında bulundu. Çoğunluğu İngilizce konuşan nüfus arasında bölgesel veya azınlık dillerinin ve temsil ettikleri kültürlerin değeri konusunda bir farkındalık eksikliği olduğu vurgulandı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version